Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Astăzi, am sărbătorit Hramul Bisericii Sf. Ap. Andrei din Oradea și pe Ocrotitorul României

Lecția de istorie creștină, pusă la suflet de preasfințitul părinte episcop Sofronie

Astăzi, am sărbătorit Hramul Bisericii Sf. Ap. Andrei din Oradea și pe Ocrotitorul României

Ne-a fericit bunul Dumnezeu ca astăzi, luni, 30 noiembrie 2020, să sărbătorim în chip deosebit Hramul bisericii noastre, cu binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie Drincec, care a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Tot astăzi, protopsaltul nostru, Daniel Bota, a urcat o treaptă în ierarhia creștină, fiind hirotonit diacon.
,,Avem creștinism de origine apostolică"
În cuvântul de învățătură, preasfințitul părinte episcop Sofronie ne-a pus la suflet adevărul credinței legate de încreștinarea poporului român.
,,Am avut marea binecuvântare, care este, totodată, și un privilegiu de a fi fost încreștinați ca popor, pe măsură ce ne formam prin simbioza daco-romană, de către un apostol al Domnului nostru Iisus Hristos, și nu orice apostol, ci Cel dintâi chemat la apostolat, Sfântul Andrei. Însă binecuvântarea mare pe care pământul țării noastre, poporul care locuia atunci în Dacia a primit-o prin Sfântul Apostol Andrei înseamnă și o mare responsabilitate față de păstrarea și transmiterea mai departe a dreptei credințe, a ortodoxiei creștine. Așa cum au făcut înaintașii noștri, acum și noi avem datoria, marea responsabilitate, cum spuneam, de a face în zilele noastre cu atât mai necesară propovăduirea Evangheliei în zilele de-acum, cu cât vedem că filosofii fără Dumnezeu și așezări ale lucrurilor ce încearcă să-l scoată pe Dumnezeu și biserica din centrul atenției umanității, se răspândesc tot mai mult (...)
Și cum spuneam, este o binecuvântare, un privilegiu, dar și o responsabilitate pe măsură, bucurie pentru că avem creștinism de origine apostolică; binecuvântare pentru că am arătat că nu orice popor are această șansă de a porni la drum în istorie prin botez, prin taina sfântului botez, adică prin încreștinare. Și să-și înceapă cursul istoriei sale sub semnul crucii biruitoare asupra morții, sub steagul domnului nostru Iisus Hristos, steagul biruinței...
Am avut un privilegiu răstignit
Onoarea de-a fi fost încreștinați de Cel dintâi chemat la apostolat a adus după sine și multă suferință pentru poporul nostru de la începuturile sale. Și așa cum vedem și în vremurile noastre, suferința nu a încetat, durerile nu s-au terminat, necazurile nu s-au sfârșit, lacrimile nu s-au isprăvit, ci toate acestea continuă și în timpurile noastre, punând la încercare și generația din care facem parte și chemându-ne pe toți la mărturisire, luminoasă și curajoasă a Evangheliei păcii într-o lume tulburată de războaie de tot felul, într-o lume care se înstrăinează de Dumnezeu și se comportă ca și cum Dumnezeu nu ar exista. Responsabilitatea mare ce ne revine nouă din binecuvântarea apostolică, din privilegiul răstignit dovedit de-a lungul întregii noastre istorii, responsabilitatea ce ne revine este aceea de a păstra vie candela credinței în țara noastră, în Europa unită din care facem parte...
,,Biserica Sfântul Apostol Andrei din Oradea este un loc binecuvântat de pelerinaj prin prezența aici a moaștelor Sf. Ap. Andrei scoase la închinare..."
În cuvântul de învățătură, care s-a constituit într-o adevărată lecție de istorie, preasfințitul părinte episcop Sofronie ne-a îndemnat, părintește, ,,să nu uităm niciodată că țara noastră, România, este și trebuie să rămână creștină și ortodoxă, mărturisitoare a credinței, propovăduitoare a adevărului, apărătoare a dreptei credințe, înmulțitoare a binelui și risipitoare a celor rele, pentru ca prin dragostea lui Dumnezeu să putem fi la înălțimea chemării apostolice cu care am fost chemați ca și popor și de care vom da seama în Ziua Domnului, în ziua înfricoșătoarei judecăți; cum ne-am făcut datoria, cum ne-am împlinit responsabilitatea, cum am vegheat să nu se stingă candela credinței aprinsă de Sfântul Apostol Andrei în urmă cu aproape 2000 de ani, în Sciția Mică, în Dacia Pontică, în pământul înaintașilor noștri, pentru a lumina peste țara noastră până la sfârșitul veacurilor, iar apoi în veșnicie, conduși de Sfântul Apostol Andrei, la scaunul de judecată al Domnului Iisus Hristos, să moștenim împreună cu El... Împărăția Domnului nostru Iisus Hristos, gătită nouă, celor care credem și-L mărturisim încă de la facerea lumii. Amin"!
,,Daniel a fost hirotonit diacon ca să-L slujească pe Dumnezeu și să-i slujească pe oameni"
Cu mari emoții, mai mari ca niciodată, ne-a mărturisit apoi simțămintele și gândurile părintele vicar Vasile Bota, tatăl lui Daniel: ,,Daniel a fost hirotonit diacon ca să-L slujească pe Dumnezeu și să-i slujească pe oameni în această frumoasă biserică, construită cu atâta jertfă și dragoste pentru preaslăvirea lui Dumnezeu și pentru dăinuirea neamului nostru românesc. Emoțiile mă copleșesc cu adevărat... Emoțiile pe care le-am trăit astăzi, ca tată al lui Daniel, le-au depășit pe toate. Mai întâi este mângâierea unui părinte, care își vede fiul urmând calea cea bună și sfântă, a-L sluji pe Dumnezeu și a-i sluji pe oameni. Și-atâtea gânduri frumoase și înălțătoare mi-au trecut astăzi prin suflet..."
Cu lacrimi izvorâte din amintirea mamei, din vorbele sale, din bucuria și sfaturile sale, ne-a împărtășit simțăminte copleșitoare, adevăruri de credință și mesaje tulburătoare, cuvinte testamentare...
Vă mulțumim, preasfințite părinte episcop Sofronie și drag părinte vicar Vasile Bota și pentru bucuria pe care ne-ați făcut-o astăzi, la sărbătoarea Hramului Bisericii Ortodoxe Sfântul Apostol Andrei din Oradea. Dumnezeu să vă ajute să împliniți toate câte le-a rânduit și hărăzit Dumnezeu pentru a ne lumina și îndrepta pe calea cea bună și sfântă pentru mântuire.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (100 de poze) în Galeria foto: Astăzi, am sărbătorit Hramul Bisericii  Sf. Ap. Andrei din Oradea și pe Ocrotitorul României.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:08 Ora de vară a Europei de Est