Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

După zece ani, de Gheorghe Păun

Revista de cultură ,,Curtea de la Argeș”, pe luna decembrie 2020

După zece ani, de Gheorghe Păun

,,M-am mai întrebat și altădată: sunt mulți zece ani, sunt puțini? Dacă ar fi vorba de douăzeci, ar fi aproape măsura unei generații, ca în romanul cu muschetari, în cazul de față, răspund nedecis: depinde din ce direcție se face evaluarea".

,,Privind spre viitor, zece ani sunt mulți, privind înapoi, parcă ieri era toamna lui 2010, când prinsese contur ideea, temerară atunci, de a scoate o revistă lunară, de cultură, la Curtea de Argeș, un orășel de deal-munte, mic spre foarte mic, oricâtă istorie ar duce în spate. Este lung un deceniu și având în minte contextul, nestatornicia vremurilor, dificultățile de tot felul, financiare, birocratice, umane - în ultimele luni, și cele pandemice.
Și totuși, Curtea de la Argeș a împlinit zece ani, a rotunjit 120 de numere în noiembrie, editorial numărând anii, din ianuarie trece în anul al doisprezecelea. Teancuri respectabile trebuie să se fi adunat prin cele vreo 40 de biblioteci din țară cărora le trimit lunar revista.
Destul de multe s-au întâmplat între timp în jurul și sub egida ei".
Am citat un fragment din deschiderea editorialului semnat de redactorul-șef, academician Gheorghe Păun.
Sunt mulți sau puțini 10 ani?
Un răspuns realist, cât de cât, mai aproape de adevărul relativ (pe cel absolut îl deține doar Dumnezeu) pe care îl așteptați, probabil, îl pot da, în cazul de față, cititorii fideli ai revistei, care vă urmăresc și vă citesc dintru începuturi și, poate, cei care se ocupă cu asemenea îndeletniciri intelectuale, de făcut și de scos reviste (de cultură).
,,Scrie cum vorbește"!
Noi v-am descoperit relativ târziu, de vreo cinci ani, mai exact în 5 noiembrie 2015, când ați devenit Doctor honoris cauza al Universității Agora din Oradea, dar de atunci nu vă mai scăpăm din ochi! Iar revista ,,Curtea de la Argeș" ni s-a așezat la suflet ca un prieten drag!
Am reținut și am consemnat atunci cele trei vorbe de duh rostite de domnul rector Ioan Dzițac la adresa sărbătoritului nostru de atunci: ,,scrie cum vorbește"!
,,Dorind să ne sublinieze capacitatea uriașă de creație și acțiune a distinsului academician Gheorghe Păun, rectorul Universității Agora, domnul prof. univ. dr. Ioan Dzițac, a cuprins totul în trei cuvinte: ,,... scrie cum vorbește"!  Am citat din articolul pe care l-am publicat atunci, legat de evenimentul petrecut pe 5 noiembrie 2015, în Aula Albastră a Universității din Oradea (articol ilustrat cu 77 de poze, din care vă bucurăm cu patru poze).
Sunt mulți, vă spunem noi, cu modestie, care ne îndeletnicim de mulți ani cu ale scrisului prin ziare și reviste. O facem așa cum ne pricepem, cu sinceritate și deschidere, cu cele mai bune intenții, pentru a face cunoscute publicului nostru larg și avizat (copii, elevi, studenți, cadre didactice și părinți) evenimentele importante din domeniul învățământului și culturii, dar nu numai, pentru a promova idei și realizări ale lor, cunoscute de noi, pentru a oferi exemple de bune practici și modele de urmat!
Sunt mulți, distinse domnule academician Gheorghe Păun. Credem că-i simțiți, pentru că, cu siguranță, v-au marcat viața și activitatea, fiind o sursă permanentă de bucurii și trudă!
Noi vă urăm să aveți norocul să continuați să scoateți la lumină tot ce merită și e de folos pentru informarea și bucuria cititorilor... ani mulți, 20, 30, 50... cât Dumnezeu va avea răbdare și grijă de noi!
Lecturați cu drag și acest număr de revistă la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro,
Ovidiu Dan
P.S. Se vorbește prin târg că pe 6 decembrie sărbătoriți ceva?
La mulți ani... rotunzi, fericiți și binecuvântați!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:13:01 Ora standard a Europei de Est