Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Întâmplări fericite... la Oșorhei

Vineri, 13 martie,

Întâmplări fericite... la Oșorhei

„Stimați privitori”, cum ar spune îndrăgitul actor Florin Piersic, sunteți obișnuiți să aflați din mass-media, în general, doar ceea ce se întâmplă mai rău, zi de zi, prin țară și prin lume, așa-zise știri de senzație. Noi, însă, v-am obișnuit cu ceea ce se întâmplă frumos... în viața școlii, dar nu numai

 Astăzi, însă, venim și noi cu două știri de „senzație” din viața obișnuită a locuitorilor comunei Oșorhei, județul Bihor, două evenimente pe care suntem tentați să nu le băgăm în seamă, trecând nepăsători mai departe, poate chiar întorcând capul în altă parte, pentru că nu fac parte din categoria „bombelor”. Și totuși, primarul Ioan Pop le-a tratat și le-a dat atenția cuvenită.
 Kovacs Maria a împlinit 100 de ani!
 În satul Fughiu, la numărul 295, locuiește cea mai în vârstă femeie din comună. O cheamă Kovacs Maria și a împlinit în 28 februarie venerabila vârstă de 100 de ani! E bine, sănătoasă, vede și aude, nu stă în pat, nu se simte deloc rău, e lucidă și încă mai păstrează vigoarea din tinerețe și aroganța de „căpitan”.
 Ieri, primarul Ioan Pop, însoțit de inginerul de mediu (Pavel Sonea) și contabilul-șef (doamna Mariana Herlitska), i-a făcut o vizită, dorind să o felicite și să-i înmâneze un premiu de cinci ori vârsta (de 500 de lei, în traducere liberă – cinci milioane). Pe lângă plic, i-a mai dat un buchet de flori, o șampanie și un tort de ciocolată. O asemenea cinste și onoare nu i s-a făcut de când se știe...
 De 18 ani, a rămas văduvă, locuind cu fiica, Rev Iustina (în vârstă de 69 de ani) și alături de Emeric, unul din cei șase nepoți, fiul cel mijlociu, rămas singur, după plecarea în străinătate a soției și a fiicei sale, Brigitta. Încă trei dintre nepoți locuiesc în comună, iar doi în Oradea. De la cei cinci nepoți căsătoriți, bunica are șase strănepoți (Timea - 22 de ani, Arpi- 20, Norbi – 19, Brigitta – 15, Feri – 14, iar Vivien – doar un an și jumătate). Peste două săptămâni, Kovaci Maria speră să joace și la nunta ultimului nepot, Ștefan. Și el se căsătorește în sat.
 Beniamin și Denisa, Casă de piatră!
 Tot vineri (și 13), domnul primar avea să oficieze cea de-a noua căsătorie civilă din 2009. În fața ofițerului stării civile au venit spre a-și uni destinele Beniamin Vlad (de 29 de ani) din Oșorhei și Olimpia Denisa Oltean (de 22 de ani), din satul Ponoară, comuna Bratca. Nunta este programată în 25 aprilie, la Căminul Cultural din Oșorhei.
 Beniamin este cel de-al șaselea copil al familiei Vlad, familie binecuvântată de Domnul cu trei băieți și șase fete, după cum aflăm de la Adriana, una dintre fiicele stabilite în Oșorhei. Cinci copii au plecat în lume: trei fete sunt în Italia, una în Austria, iar băiatul cel mare s-a stabilit în USA.
 Cei doi tineri, de religie penticostală, au fost felicitați de angajații primăriei, colegii Adrianei, de părinți și de toți cei dragi care au ținut să fie alături de ei la fericitul eveniment. (Ovi Dan) P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Întâmplări fericite... la Oșorhei.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:23:39 Ora standard a Europei de Est