Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ultima fotografie a lui Nicolae Grigorescu

La licitația de marți, de mărimea unui muzeu,

Ultima fotografie a lui Nicolae Grigorescu

În urmă cu 114 ani, pictorului național Nicolae Grigorescu i se făcea o ultimă fotografie.

Acum, la un secol de când a fost realizată, rara fotografie a marelui maestru al artei românești este scoasă la licitație la începutul săptămânii viitoare, marți, 24 noiembrie 2020, în cadrul Licitației unui Vechi Colecționar de Artă și Observator Cultural.
Simbol pentru întregi generații de artiști români, Nicolae Grigorescu a fost surprins în fotografia de colecție, la vârsta de 68 de ani, din profil, așezat într-un fotoliu vintage, din lemn sculptat. Probabil, fotografia care are în licitație un preț de pornire de 500 de euro a fost realizată la Câmpina, în casa pictorului, acolo unde s-a retras în ultimii săi ani de viață și unde se dedică preponderent subiectelor rustice, într-o nesfârșită variație a motivului - pictează portrete de țărănci, care cu boi pe drumuri prăfuite de țară și numeroase peisaje cu specific românesc.
Totodată, semnătura marelui artist Nicolae Grigorescu se regăsește în cadrul licitației și în piesa de grafică care ilustrează portretul scriitorului Barbu Ștefănescu-Delavrancea, care scria în cronicile vremii: ,,La Grigorescu, bogăția aparentă te răpește fără a te convinge". Lucrarea realizată în creion a fost oferită de fiul pictorului și soția acestuia Ana (fiica lui Alexandru Vlahuță), Picăi Delavrancea, iar în licitație are un preț de pornire de 1.500 de euro.
Licitația de marți, 24 noiembrie, de mărimea unui muzeu, cuprinde piese de colecție adunate pe parcursul ultimelor decenii de către un vechi colecționar de artă și observator cultural de la piese de grafică semnate de Pallady, Petrașcu, Baba, Câlția sau Piliuță, până la reviste de avangardă literară sau manuscrise cu semnătura olografă a unor personalități marcante - Caragiale, Delavrancea, Arghezi.
Piesele din cadrul Licitației unui Vechi Colecționar de Artă și Observator Cultural, atât de greu accesibile publicului larg, pot fi admirate în regim gratuit la Palatul Cesianu-Racoviță, de luni până duminică și reprezintă o fereastră spre istorie deschisă pentru pasionați, colecționari, dar și pentru cei care vor să-și petreacă timpul liber în weekend, vizitând expoziția de pe strada C.A. Rosetti, nr. 5. Licitația programată marți, 24 noiembrie, va avea loc on-line, pe platforma Artmark Live, iar pentru a intra în posesia pieselor de colecție există posibilitatea licitării în regim live, cu un cont activ realizat pe site-ul artmark.ro, prin telefon sau prin plasarea unei oferte prealabile scrise, on-line sau la Palatul Cesianu-Racoviță.
Alina Panico

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:40:16 Ora standard a Europei de Est