Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ultima fotografie a lui Nicolae Grigorescu

La licitația de marți, de mărimea unui muzeu,

Ultima fotografie a lui Nicolae Grigorescu

În urmă cu 114 ani, pictorului național Nicolae Grigorescu i se făcea o ultimă fotografie.

Acum, la un secol de când a fost realizată, rara fotografie a marelui maestru al artei românești este scoasă la licitație la începutul săptămânii viitoare, marți, 24 noiembrie 2020, în cadrul Licitației unui Vechi Colecționar de Artă și Observator Cultural.
Simbol pentru întregi generații de artiști români, Nicolae Grigorescu a fost surprins în fotografia de colecție, la vârsta de 68 de ani, din profil, așezat într-un fotoliu vintage, din lemn sculptat. Probabil, fotografia care are în licitație un preț de pornire de 500 de euro a fost realizată la Câmpina, în casa pictorului, acolo unde s-a retras în ultimii săi ani de viață și unde se dedică preponderent subiectelor rustice, într-o nesfârșită variație a motivului - pictează portrete de țărănci, care cu boi pe drumuri prăfuite de țară și numeroase peisaje cu specific românesc.
Totodată, semnătura marelui artist Nicolae Grigorescu se regăsește în cadrul licitației și în piesa de grafică care ilustrează portretul scriitorului Barbu Ștefănescu-Delavrancea, care scria în cronicile vremii: ,,La Grigorescu, bogăția aparentă te răpește fără a te convinge". Lucrarea realizată în creion a fost oferită de fiul pictorului și soția acestuia Ana (fiica lui Alexandru Vlahuță), Picăi Delavrancea, iar în licitație are un preț de pornire de 1.500 de euro.
Licitația de marți, 24 noiembrie, de mărimea unui muzeu, cuprinde piese de colecție adunate pe parcursul ultimelor decenii de către un vechi colecționar de artă și observator cultural de la piese de grafică semnate de Pallady, Petrașcu, Baba, Câlția sau Piliuță, până la reviste de avangardă literară sau manuscrise cu semnătura olografă a unor personalități marcante - Caragiale, Delavrancea, Arghezi.
Piesele din cadrul Licitației unui Vechi Colecționar de Artă și Observator Cultural, atât de greu accesibile publicului larg, pot fi admirate în regim gratuit la Palatul Cesianu-Racoviță, de luni până duminică și reprezintă o fereastră spre istorie deschisă pentru pasionați, colecționari, dar și pentru cei care vor să-și petreacă timpul liber în weekend, vizitând expoziția de pe strada C.A. Rosetti, nr. 5. Licitația programată marți, 24 noiembrie, va avea loc on-line, pe platforma Artmark Live, iar pentru a intra în posesia pieselor de colecție există posibilitatea licitării în regim live, cu un cont activ realizat pe site-ul artmark.ro, prin telefon sau prin plasarea unei oferte prealabile scrise, on-line sau la Palatul Cesianu-Racoviță.
Alina Panico

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:11:09 Ora de vară a Europei de Est