Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vicepreședintele Călin Gal a prezentat etapa a 2-a a reorganizării instituționale a Consiliului Județean Bihor

În cadrul unei conferințe de presă,

Vicepreședintele Călin Gal a prezentat etapa a 2-a a reorganizării instituționale a Consiliului Județean Bihor

În cadrul conferinței de presă organizate joi, 19 noiembrie 2020, de Consiliul Județean Bihor, la care au participat președintele și vicepreședintele C.J. Bihor, respectiv Ilie Bolojan și Călin Gal, s-a prezentat cea de-a doua etapă a reorganizării Consiliului Județean Bihor, justificată de necesitatea resurselor pentru dezvoltarea județului, dar și de faptul că multe dintre aceste instituții nu aveau obiectul activității pentru care au fost create.

În această etapă, au fost analizate șapte instituții (direcții, fundații și asociații) aflate în subordinea Consiliului: Direcția Social-Comunitară, Fundația Euroregiunea Bihor - Hajdú-Bihar, Parcuri Industriale S.A., Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland Bihor, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Bihor, Agenția de Management al destinației Bihor și Agenția de Dezvoltare Durabilă Bihor.
Vicepreședintele C.J. Bihor, Călin Gal, a prezentat situația acestora la preluarea noului mandat. Au fost scoase în evidență sediile în care funcționau aceste instituții, lipsa activității și cheltuielile aferente de întreținere sau chirie ale acestora. A fost realizată o analiză comparativă între vechea și noua organigramă, dar și o comparație a componentei de conducere și A.G.A. înainte și după reorganizare. A fost expusă situația cheltuielilor cu resurse umane pe 12 luni pentru fiecare instituție, dar și procentul economiilor făcute la bugetul C.J. Bihor după noua organigramă.
După o reducere de personal de aproximativ 70% la instituțiile din subordine amintite mai sus, în această etapă de reorganizare, Consiliul Județean Bihor ar urma să facă economii de buget în valoare de aproximativ 1,2 milioane  euro/an.
Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, a exemplificat cazul A.D.I. Ecoland Bihor, care în prezent nu are activitate, nemaifuncționând de câteva luni din cauza unor avarii, fiind nevoie de 931.000 lei pentru repornirea activității, dar și activitatea Agenției de Dezvoltare Durabilă Bihor, respectiv stadiile întârziate de implementare a proiectelor de care s-a ocupat, bazinele didactice de înot din județ, proiecte care se realizează în orașele: Salonta, Beiuș, Valea lui Mihai, Marghita, Ștei, Nucet, Săcuieni. Data de începere a lucrărilor a fost în anul 2019, iar termenul de execuție este de 12 luni. La fiecare dintre proiecte, însă, a fost actualizată data de finalizare a lucrărilor cu o prelungire de până la un an, lucrările având un grad redus de execuție.
,,Pentru a avea o strategie de dezvoltare a județului Bihor este nevoie de resurse. Ca să avem resurse este clar că trebuie să avem un buget foarte bine racordat la aceste dezvoltări. De când am preluat activitatea Direcției Economice am lucrat pe câteva direcții: rectificarea bugetului existent în anul 2020, Consiliului Județean Bihor aducând în bugetul C.J. Bihor suma de 4.000.000 lei. Am început totodată și o reorganizare pentru a identifica instituțiile în care obiectul de activitate nu se regăsește deloc, instituții care au venituri mult sub veniturile pe care le realizează", a declarat vicepreședintele C.J. Bihor, Călin Gal.
Alexandru Laslău

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:04:30 Ora de vară a Europei de Est