Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ilie Bolojan a prezentat etapele pentru realizarea centurilor Beiuș, Aleșd și Sânmartin

În cadrul unei conferințe de presă,

Ilie Bolojan a prezentat etapele pentru realizarea centurilor Beiuș, Aleșd și Sânmartin

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat, joi, 19 noiembrie 2020, un calendar estimativ pentru etapele de realizare a centurilor localităților Beiuș, Aleșd și Sânmartin. Consiliul Județean Bihor pregătește semnarea a trei protocoale de colaborare cu primăriile Aleșd, Beiuș și Sânmartin pentru realizarea centurilor ocolitoare ale acestor localități.

Centurile Beiuș și Aleșd
Ilie Bolojan a convenit cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere  (C.N.A.I.R.) și cu cele două primării modalitățile de colaborare în așa fel încât aceste proiecte să fie finalizate până la finalul anului 2023. Centurile Beiuș și Aleșd au asigurată finanțarea pe actualul program de finanțare 2014 - 2020 (proiectele din acest exercițiu financiar pot fi implementate până la finalul anului 2023).
Săptămâna viitoare vor fi aprobate protocoalele de implementare pentru fiecare centură cu C.N.A.I.R. Modelul a fost deja negociat, urmează să fie prezentat cel mai târziu luni, și în ședința de joi (n.r. 26 noiembrie 2020) ar urma să fie aprobat. În paralel cu acest protocol, atât Consiliul Județean Bihor, cât și consiliile locale ale localităților Aleșd și Beiuș vor semna câte un protocol de colaborare, astfel încât din luna decembrie să ne apucăm de lucru efectiv. Responsabilitățile vor fi partajate, fiecare din cele două primării urmând să suporte o parte din cheltuielile pregătitoare, iar Consiliul Județean va suporta studiul de fezabilitate efectiv. Primăriile vor finanța studiile geologice, topografice, hidrologice, analizele de trafic - documente pregătitoare", a declarat Ilie Bolojan.
Traseul final se va baza pe o analiză multi criterială, care se face în două etape de către C.N.A.I.R. Până la începutul lunii decembrie se vor realiza trei variante de trasee pentru fiecare din cele două centuri. Va fi varianta veche (lungă - a cărei valoare este de peste 120 de milioane de euro) și alte două variante, mai scurte, care se estimează că nu vor depăși 30, 35 de milioane de euro.
„Într-o primă etapă cele trei variante de trasee propuse vor intra în comisia tehnico - economică a C.N.A.I.R. În urma acestei etape vor rămâne două proiecte. Urmează o a doua analiză, iar după două săptămâni se va alege varianta finală. Până cel târziu la începutul lunii ianuarie 2021, ne propunem să avem finalizată și această a doua etapă, astfel încât din ianuarie să ne apucăm efectiv de lucru. Cel mai târziu la 1 mai anul viitor ar urma să avem cele două studii de fezabilitate pentru centurile Aleșd și Beiuș aprobate cu toate avizele de mediu, electrice etc. emise. La final, va urma o Hotărâre de Guvern prin care se vor aproba indicatorii. Exproprierea va fi făcută de C.N.A.I.R. Obiectivul este ca la 1 iulie 2021 să fie lansată licitația pentru cele două centuri, în așa fel încât până la finalul anului 2023 să finalizăm lucrările", a mai declarat președintele Consiliului Județean Bihor.
Centura Sântmartin - Băile Felix
Un alt proiect important prezentat joi este centura localității Sânmartin. Drumul va fi finanțat în cadrul exercițiului financiar european 2021 - 2027.
Astfel, în prima etapă, Consiliul Județean Bihor va prelua de la Zona Metropolitană Oradea (Z.M.O.) studiul de fezabilitate pentru acest proiect, care astăzi este blocat. Consiliul va semna un protocol de colaborare cu Primăria Sânmartin pe modelul celor pentru centurile Beiuș și Aleșd. „Studiul de fezabilitate va fi revizuit, iar traseul actual propus al drumului nou va fi extins cu aproximativ 5 km (lungimea totală va fi astfel de 12 km), în așa fel încât centura să ocolească Stațiunea Băile Felix și să se racordeze la DN76 în zona de dinaintea pădurii localității Hidișelu de Jos. Tranzitul prin stațiunea Băile Felix va fi astfel evitat în totalitate pentru cei care vor să ajungă din zona Beiuș înspre Oradea", potrivit lui Ilie Bolojan.
Valoarea estimată a acestei centurii este de 35 - 40 de milioane de euro, în funcție de soluțiile tehnice care se vor găsi.
Protocolul de colaborare ar urma să fie semnat la finalul lunii decembrie 2020 și, mai departe, vor fi urmați pașii făcuți la centurile Beiuș și Aleșd. Primăria Sânmartin va suporta costurile pentru documentele pregătitoare, iar Consiliul Județean Bihor va face studiul de fezabilitate și va derula licitația.
Va fi un decalaj de aproximativ șase luni între proiectele la centurile Beiuș - Aleșd și cel din Sânmartin. Estimarea este ca acest drum să fie finalizat până la finalul anului 2024", a continuat Ilie Bolojan.
Banii pentru exproprieri la centurile Oșorhei, Nojorid și Sântandrei
Tot în ședința de la finalul acestei luni se vor aloca sumele necesare către comunele Oșorhei, Nojorid și Sântandrei pentru a demara procedura de expropriere a amplasamentelor celor trei culoare noi de circulație.
Estimarea este ca până la finalul anului viitor să avem atât proiectul tehnic realizat, cât și exproprierea finalizată, în așa fel încât în primăvara anului 2022 să începem lucrările", potrivit lui Ilie Bolojan.
Vă reamintim că în ultima ședință a Consiliului Județean Bihor au fost adoptate toate documentele necesare accesării finanțării europene pentru elaborarea proiectelor tehnice la drumurile noi din zona metropolitană - Centura Oșorhei, Centura Sântandrei și drumul de legătură cu Nojorid.
Alexandru Laslău

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:43:15 Ora standard a Europei de Est