Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ilie Bolojan a prezentat etapele pentru realizarea centurilor Beiuș, Aleșd și Sânmartin

În cadrul unei conferințe de presă,

Ilie Bolojan a prezentat etapele pentru realizarea centurilor Beiuș, Aleșd și Sânmartin

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat, joi, 19 noiembrie 2020, un calendar estimativ pentru etapele de realizare a centurilor localităților Beiuș, Aleșd și Sânmartin. Consiliul Județean Bihor pregătește semnarea a trei protocoale de colaborare cu primăriile Aleșd, Beiuș și Sânmartin pentru realizarea centurilor ocolitoare ale acestor localități.

Centurile Beiuș și Aleșd
Ilie Bolojan a convenit cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere  (C.N.A.I.R.) și cu cele două primării modalitățile de colaborare în așa fel încât aceste proiecte să fie finalizate până la finalul anului 2023. Centurile Beiuș și Aleșd au asigurată finanțarea pe actualul program de finanțare 2014 - 2020 (proiectele din acest exercițiu financiar pot fi implementate până la finalul anului 2023).
Săptămâna viitoare vor fi aprobate protocoalele de implementare pentru fiecare centură cu C.N.A.I.R. Modelul a fost deja negociat, urmează să fie prezentat cel mai târziu luni, și în ședința de joi (n.r. 26 noiembrie 2020) ar urma să fie aprobat. În paralel cu acest protocol, atât Consiliul Județean Bihor, cât și consiliile locale ale localităților Aleșd și Beiuș vor semna câte un protocol de colaborare, astfel încât din luna decembrie să ne apucăm de lucru efectiv. Responsabilitățile vor fi partajate, fiecare din cele două primării urmând să suporte o parte din cheltuielile pregătitoare, iar Consiliul Județean va suporta studiul de fezabilitate efectiv. Primăriile vor finanța studiile geologice, topografice, hidrologice, analizele de trafic - documente pregătitoare", a declarat Ilie Bolojan.
Traseul final se va baza pe o analiză multi criterială, care se face în două etape de către C.N.A.I.R. Până la începutul lunii decembrie se vor realiza trei variante de trasee pentru fiecare din cele două centuri. Va fi varianta veche (lungă - a cărei valoare este de peste 120 de milioane de euro) și alte două variante, mai scurte, care se estimează că nu vor depăși 30, 35 de milioane de euro.
„Într-o primă etapă cele trei variante de trasee propuse vor intra în comisia tehnico - economică a C.N.A.I.R. În urma acestei etape vor rămâne două proiecte. Urmează o a doua analiză, iar după două săptămâni se va alege varianta finală. Până cel târziu la începutul lunii ianuarie 2021, ne propunem să avem finalizată și această a doua etapă, astfel încât din ianuarie să ne apucăm efectiv de lucru. Cel mai târziu la 1 mai anul viitor ar urma să avem cele două studii de fezabilitate pentru centurile Aleșd și Beiuș aprobate cu toate avizele de mediu, electrice etc. emise. La final, va urma o Hotărâre de Guvern prin care se vor aproba indicatorii. Exproprierea va fi făcută de C.N.A.I.R. Obiectivul este ca la 1 iulie 2021 să fie lansată licitația pentru cele două centuri, în așa fel încât până la finalul anului 2023 să finalizăm lucrările", a mai declarat președintele Consiliului Județean Bihor.
Centura Sântmartin - Băile Felix
Un alt proiect important prezentat joi este centura localității Sânmartin. Drumul va fi finanțat în cadrul exercițiului financiar european 2021 - 2027.
Astfel, în prima etapă, Consiliul Județean Bihor va prelua de la Zona Metropolitană Oradea (Z.M.O.) studiul de fezabilitate pentru acest proiect, care astăzi este blocat. Consiliul va semna un protocol de colaborare cu Primăria Sânmartin pe modelul celor pentru centurile Beiuș și Aleșd. „Studiul de fezabilitate va fi revizuit, iar traseul actual propus al drumului nou va fi extins cu aproximativ 5 km (lungimea totală va fi astfel de 12 km), în așa fel încât centura să ocolească Stațiunea Băile Felix și să se racordeze la DN76 în zona de dinaintea pădurii localității Hidișelu de Jos. Tranzitul prin stațiunea Băile Felix va fi astfel evitat în totalitate pentru cei care vor să ajungă din zona Beiuș înspre Oradea", potrivit lui Ilie Bolojan.
Valoarea estimată a acestei centurii este de 35 - 40 de milioane de euro, în funcție de soluțiile tehnice care se vor găsi.
Protocolul de colaborare ar urma să fie semnat la finalul lunii decembrie 2020 și, mai departe, vor fi urmați pașii făcuți la centurile Beiuș și Aleșd. Primăria Sânmartin va suporta costurile pentru documentele pregătitoare, iar Consiliul Județean Bihor va face studiul de fezabilitate și va derula licitația.
Va fi un decalaj de aproximativ șase luni între proiectele la centurile Beiuș - Aleșd și cel din Sânmartin. Estimarea este ca acest drum să fie finalizat până la finalul anului 2024", a continuat Ilie Bolojan.
Banii pentru exproprieri la centurile Oșorhei, Nojorid și Sântandrei
Tot în ședința de la finalul acestei luni se vor aloca sumele necesare către comunele Oșorhei, Nojorid și Sântandrei pentru a demara procedura de expropriere a amplasamentelor celor trei culoare noi de circulație.
Estimarea este ca până la finalul anului viitor să avem atât proiectul tehnic realizat, cât și exproprierea finalizată, în așa fel încât în primăvara anului 2022 să începem lucrările", potrivit lui Ilie Bolojan.
Vă reamintim că în ultima ședință a Consiliului Județean Bihor au fost adoptate toate documentele necesare accesării finanțării europene pentru elaborarea proiectelor tehnice la drumurile noi din zona metropolitană - Centura Oșorhei, Centura Sântandrei și drumul de legătură cu Nojorid.
Alexandru Laslău

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:27 Ora de vară a Europei de Est