Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul ,,Digitalizare prin plantare”

În perioada 21 noiembrie - 6 decembrie

Proiectul ,,Digitalizare prin plantare”

Proiectul Digitalizare prin plantare își are rădăcinile în contextul social dificil în care societatea română (și nu numai) se află în acest moment. Problema defrișărilor excesive ori a lipsei respectului pentru natură reprezintă un laitmotiv trist în vremuri contemporane, vremuri și mai greu încercate de Pandemia Covid - 19, al cărei efect devastator asupra societății este deja cunoscut.

Singura modalitate de a participa la cursuri
Aceste încercări ale timpului ne oferă oportunitatea de a ne aduce contribuția în societate, și ce mod mai bun de a face asta dacă nu prin a învesti în tineri, în viitor. Prin trecerea în on-line a lecțiilor școlare, observăm o realitate cruntă, și anume faptul că numeroși copii cu potențial, în special cei din zona rurală, nu au mijloacele financiare în vederea procurării unui dispozitiv electronic, pentru a se putea conecta și participa la lecții.
Scopul proiectului pe termen scurt și mediu este venirea în ajutorul acestor copii aflați în dificultate, prin furnizarea unei tablete prin care să se poată conecta la internet, pentru a participa la ore în bune condiții. Având în vedere provocarea epidemiologică actuală, respectiv probabilitatea recurenței acestui tip de eveniment în viitor, apreciem ca mai mult decât oportună dezvoltarea de asemenea proiecte.
Scopul pe termen lung al acestui proiect îl reprezintă încercarea de educare socială cu privire la respectul față de natură și asupra efectelor nefaste ale defrișărilor asupra sănătății colective. Este de notorietate faptul că una dintre cauzele majore ale încălzirii globale o reprezintă micșorarea, într-un ritm alarmant, a suprafeței verde existente pe glob. Odată cu o încălzire globală accentuată, care crește riscul de dezastru epidemiologic, ghețarii dezvăluie tulpini de virusuri noi, încapsulate în timp, a căror aducere în actualitate reprezintă o amenințare cât se poate de serioasă.
Este necesară conștientizarea de către societate a acestui pericol al defrișărilor și, mai mult decât atât, este necesară educarea societății cu privire la necesitatea întreprinderii a cât mai multor acțiuni de acest fel.
Tema  proiectului
Pentru fiecare 30 de lei donați, Organizația Rotaract Club Oradea își asumă responsabilitatea de a planta câte un copac în zona metropolitană Oradea.
Fondurile strânse vor fi utilizate pentru a întâmpina nevoile elevilor, prin achiziționarea unor tablete în scopuri educaționale. Unitățile de învățământ țintă sunt Școala Gimnazială Nr. 1, Tileagd și Liceul Tehnologic Nr. 1, Cadea, cu un număr de peste 105 copii, fără însă a ne limita la acestea.
Elevii, atent selecționați, nu dispun de o situație financiară care să le permită achiziționarea unor asemenea tablete sau prezintă cazuri sociale defavorizate, sub diferite forme.
Realizarea plantării
Plantarea va fi realizată doar de membrii cluburilor Rotaract, Rotary și Interact, în conformitate cu normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2.
Misiunea proiectului
*plantarea unui număr cât mai mare de copaci;
*cu ajutorul fondurilor strânse, echiparea elevilor cu tablete pentru cursurile online, într-un context epidemiologic.
Rezultatele urmărite
*echiparea elevilor care prezintă cazuri sociale și resurse financiare limitate cu tablete pentru uz școlar;
*digitalizarea și echiparea elevilor în cauză.
Când?
Proiectul se va derula între 21 noiembrie și 6 decembrie 2020.
Cum poți ajuta?
Cu donarea a cel puțin 30 de lei prin:
*Transfer bancar. În contul bancar al Asociației ROTARACT CLUB ORADEA, Cont: RO 22 BTRL 0050 1205 K442 46XX deschis la Banca Transilvania cu mesajul ,,Plantare".
*On-line, cu cardul, pe pagina oficială a clubului
https://rotaractcluboradea.ro/
Pentru mai multe detalii și date actualizate, urmăriți-ne pe pagina de Facebook ROTARACT CLUB ORADEA sau pe pagina de Facebook a evenimentului.
Roxana Vidican

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 23:04:17 Ora de vară a Europei de Est