Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Utilajele RER folosite la deszăpezire sunt pregătite pentru sezonul de iarnă

Vineri, viceprimarul Marcel Dragoș și directorul Florin Gontariu au susţinut o conferinţă de presă

Utilajele RER folosite la deszăpezire sunt pregătite pentru sezonul de iarnă

Viceprimarul Marcel Dragoș împreună cu Florin Gontariu, director general tehnic-investiții în cadrul R.E.R. Vest, au susţinut vineri, 13 noiembrie 2020, o conferinţă de presă în teren, cu ocazia căreia au fost prezentate utilajele folosite la deszăpezire de către operatorul de salubritate R.E.R. Vest.

„Din cele ce am văzut azi aici, considerăm că suntem pregătiți pentru a trece cu bine sezonul de iarnă 2020-2021, fără a întâmpina prea multe dificultăți. Important e să trecem cu bine de acest sezon, utilajele arată mai bine ca niciodată și sperăm că nu vor fi probleme deosebite nici din punctul de vedere al acestei ierni, să nu fie o iarnă capricioasă", a declarat viceprimarul Marcel Dragoș.
Detalii legate de stocurile existente și de stadiul utilajelor au fost prezentate de către dl. Gontariu, care a precizat: „Avem un stoc de aproximativ două mii de tone de sare, 300 de tone de nisip, 8 mii de kg de clorură de magneziu fulgi, iar la sediul nostru principal avem stocat 37 mii de litri de clorură de calciu folosite pentru zonele pavate din centrul municipiului Oradea. Din flota noastră de anul trecut am fost nevoiți să înlocuim mai mult de jumătate, 16 utilaje, pentru că nu mai respectau normele de poluare, astfel încât acum toate cele 25 de utilaje respectă aceste norme. De asemenea, astăzi dispunem de șase utilaje care au tracțiunea de 4x4 și care vor fi folosite în zonele mai greu accesibile din oraș. În ceea ce privește combaterea poleiului din zonele centrale, mai avem două cisterne cu o capacitate de 7 mii de litri fiecare, care vor acționa cu clorură de calciu lichidă. Avem șapte utilaje de mare capacitate cu trei sau patru axe care vor fi folosite la intrările/ieșirile din oraș, arterele cu patru benzi, care la nevoie vor putea merge în tandem. Capacitatea actuală de încărcare cu material antiderapant ne permite ca dintr-o singură încărcare să acoperim aproximativ 80% din urgența 1, care înseamnă un timp de răspuns foarte bun și că nu este necesară o altă alimentare pentru a acoperi urgența 1. Utilajele vor ieși pe drumuri în mod preventiv. Vom încerca să ieșim la timpul optim, astfel încât timpul de intervenție și rezultatul să fie cel scontat".
După cum se știe, la nivel de municipiu, sunt stabilite patru urgențe pentru cele peste 900 de artere de circulație, pe care se intervine în ordinea priorităţilor. Astfel, urgenţa I presupune deszăpezirea intrărilor și ieșirilor din oraș, a arterelor principale, a căilor mijloacelor de transport în comun; urgenţa a II-a presupune intervenţia pentru deszăpezirea drumurilor de acces între cvartalele de locuințe, a căilor de legătură dintre cartiere; urgenţa a III-a vizează toate străzile asfaltate din oraş, iar urgenţa a IV-a toate străzile neasfaltate din municipiu.
„În municipiul Oradea există 935 de străzi, care au fost împărțite în patru categorii de urgență, asupra cărora, conform programului de măsuri adoptat de Consiliul Local, R.E.R. are obligativitatea să intervină în cel mult o oră după ce au fost sesizați de dispeceratul Poliției Locale. Intervenția R.E.R.-ului se va face în zona 1 de urgență, zonă care are un număr de aproximativ 205 de străzi, zonă care deservește instituțiile publice, spitalele, polițiile etc., după care intervenția va avea loc în zona 2 ș.a.m.d. Ca o noutate, în cursul acestui an a fost semnat un nou contract, prin care R.E.R. Vest avea obligativitatea să îndeplinească anumite condiții referitoare cu  normele de poluare ale utilajelor; are astăzi un număr de 25 de utilaje, cu trei mai multe față de cele de anul trecut, toate respectând normele de poluare", a mai spus viceprimarul Marcel Dragoș.
Toate utilajele care vor ieși în oraş sunt dotate cu sistem de monitorizare GPS, pentru ca de la centrul de control al R.E.R. să se poată vizualiza în timp real situarea şi evoluţia acestora în teren. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:01 Ora de vară a Europei de Est