Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Localitățí cu probleme din județul Bihor

Spitalul Pelican a fost desemnat ca unitate medicală suport Covid-19 pentru județul Bihor

Localitățí cu probleme din județul Bihor

Întrunit ieri, 12 noiembrie 2020, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (C.J.S.U.), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a desemnat Spitalul Pelican ca unitate medicală suport Covid-19 pentru județul Bihor.

În urma hotărârii C.J.S.U., numărul paturilor de Anestezie și Terapie Intensivă (A.T.I.) alocate pentru pacienții Covid-19 la nivelul județului Bihor va crește la 65, din care un incubator pentru infanți. Totodată, în cadrul ședinței a fost actualizată lista localităților din Bihor în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment, pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2.
Decizia de a desemna Spitalul Pelican ca unitate medicală suport Covid-19, având 46 de paturi, din care 20 paturi A.T.I., a fost adoptată în contextul creșterii numărului de cazuri pozitive la nivelul județului și luând în considerare gradul de ocupare a Spitalului Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu". Hotărârea urmează să fie înaintată Ministerului Sănătății, producând efecte de la data actualizării Ordinului Ministrului Sănătății de aprobare a Listei Spitalelor Covid-19.
În urma aprobării deciziei, județul Bihor va avea 64 de paturi A.T.I. și un incubator alocate pacienților Covid-19, după cum urmează:
- 34 paturi A.T.I. și un incubator în cadrul Spitalului Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu";
- 10 paturi A.T.I.. în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea;
- 20 de paturi A.T.I. în cadrul Spitalului Pelican Oradea.
Astfel, în acest moment județul Bihor are 11,3 paturi A.T.I. Covid-19 / 100.000 locuitori.
În cadrul ședinței C.J.S.U. a fost actualizată și lista localităților din Bihor în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment, pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Conform analizei efectuate de Direcția de Sănătate Publică Bihor (D.S.P.), lista cuprinde în total 90 de localități, din care 58 au o incidență a cazurilor de peste 3/1.000, după cum urmează: Sântandrei, Oradea, Boianu Mare, Nojorid, Salonta, Câmpani, Tarcea, Cărpinet, Sânmartin, Ceica, Abrămuț, Oșorhei, Biharia, Beiuș, Borș, Sâmbăta, Paleu, Bulz, Hidișelu de Sus, Pietroasa, Girișu de Criș, Copăcel , Vadu Crișului, Sârbi, Șuncuiuș, Ștei, Săcădat, Aleșd, Mădăras, Nucet, Aștileu, Tinca, Abram, Batăr, Marghita, Brusturi, Sânnicolau Român, Derna, Sălard, Buduslău, Popești, Lugașu de Jos, Aușeu, Vașcău, Valea lui Mihai, Tulca, Borod, Suplacu de Barcău, Buntești, Pocola, Finiș, Spinuș, Rieni, Toboliu, Avram Iancu, Bratca, Viișoara și Măgești.
Reamintim cele mai importante măsuri de sănătate publică care se aplică în localitățile unde incidența este mai mare decât trei cazuri/1.000 locuitori:
*Este interzisă activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior, dar este permisă funcționarea teraselor deschise și livrarea la domiciliu;
*Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
*Sunt interzise activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte.
Lista cuprinde și 32 de localități în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor a fost mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Acestea sunt: Ciumeghiu, Cociuba Mare, Lunca, Olcea, Budureasa, Tămășeu, Tileagd, Săcueni, Gepiu, Sâniob, Cefa, Lazuri de Beiuș, Cetariu, Curtuișeni, Lăzăreni, Tăuteu, Chișlaz, Balc, Remetea, Curățele, Vârciorog, Roșiori, Șimian, Drăgănești, Uileacu de Beiuș, Șoimi, Ineu,  Diosig, Cherechiu, Dobrești,  Căbești și Husasău de Tinca.
Din măsurile care se aplică în aceste localități menționăm:
*Activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și este limitată la intervalul orar 6.00-21.00;
*Activitatea cu publicul a cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, precum și a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;
*Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale este interzisă.
Măsurile de limitare a activităților în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment adoptate  ieri de C.J.S.U. Bihor se aplică începând cu data 13 noiembrie, ora 00.00.
Lista localităților în care se impun măsuri de restricționare se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, în urma hotărârilor C,J,S,U, Bihor, în funcție de rata de incidență a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul fiecărei localități.
Aici puteți parcurge integral Hotărârea nr. 48:
https://bh.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/21/2020/11/HOT-CJSU-nr.48.pdf
Aici puteți parcurge integral Hotărârea nr. 49:
https://bh.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/21/2020/11/HOT-CJSU-nr.49.pdf
Cancelaria Prefectului
Județul Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:17:20 Ora de vară a Europei de Est