Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Ora de sănătate” - proiect lansat de Junior Achievement România

Dezvoltat în parteneriat cu Rețeaua REGINA MARIA

,,Ora de sănătate” - proiect lansat de Junior Achievement România

5.000 de elevi de școală primară din 12 localități participă la proiectul Ora de sănătate,cu scopul de a învăța și pune în practică obiceiuri pentru o viață sănătoasă- îngrijire personală, prevenția bolilor, alimentație corectă și activitate fizică.

J.A. România lansează, în parteneriat cu Rețeaua REGINA MARIA, proiectul „Ora de sănătate", dedicat educației elevilor din clasele primare pentru promovarea unui stil de viață sănătos, prevenirea bolilor cronice și activitate fizică susținută.
În cadrul proiectului, elevii beneficiază în acest an școlar de instrumente educaționale și activități learning by doing care încurajează formarea de atitudini și obiceiuri sănătoase, într-o abordare integrată: îngrijire personală, prevenția bolilor, alimentație și mișcare.
Proiectul include 24 de tipuri de activități dezvoltate în acord cu recomandările curriculare pentru disciplina opțională „Educație pentru sănătate" și disponibile sub forma unui kit educațional adaptat învățării mixte, și mai necesar în contextul actual: la școală, prin instrumente de lucru în format tipărit, și on-line,prin resurse disponibile pe platforma LMS JA InspireTM. Din semestrul al doilea, toate materialele vor fi integral adaptate studiului online.
„Ne doream de foarte mult timp să implementăm un astfel de proiect în școli. REGINA MARIA investește deja în programe de formare pentru medici și asistente, educația fiind una dintre valorile noastre de bază. Implicarea într-un program școlar pentru sănătate și prevenție a venit ca un pas firesc și ne bucurăm că am găsit în J.A. România un partener cu o experiență solidă și cu logistica necesară derulării acestui curs.
Singura șansă ca oamenii să fie mai sănătoși pe termen lung este să fie educați de mici. Conform rapoartelor europene, 62% dintre afecțiunile foarte grave ale românilor sunt cauzate, printre altele, și de alimentația deficitară și lipsa activității fizice. În plus, incidența obezității la copii este în continuă creștere; studiile din urmă cu câțiva ani arătau că 1 din 6 adolescenți este supraponderal sau obez. Există o nevoie fundamentală de a introduce încă din școala primară ore de educație pentru sănătate, pentru ca cei mici să conștientizeze cum pot avea grijă de corpul și de sănătatea lor, prin igienă, alimentație și mișcare. Doar așa putem avea adulți corect informați, responsabili și preocupați de sănătatea lor", susține Greta Redeleanu, marketing director al Rețelei REGINA MARIA.
În cadrul Orei de sănătate, elevii analizează importanța acțiunilor de îngrijire personală și igienă și rolul acestora în prevenirea bolilor, învață să facă alegeri alimentare echilibrate, descoperă modul în care mișcarea și activitățile fizice le pot crea o stare de bine, identifică alternative la activitățile desfășurate în fața ecranului și exersează gestionarea emoțiilor și comportamente pozitive.
Toate acestea cu scopul de a le stimula elevilor preocuparea și comportamentul responsabil pentru starea de bine proprie și a celorlalți, de a-i încuraja să devină agenți ai schimbării la școală și acasă și de a-i învăța cum să implice membrii familiei ca parteneri ai practicilor de viață sănătoasă.
Într-o primă etapă, proiectul se derulează în perioada noiembrie 2020-iunie 2021, în școli din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Pitești, Ploiești, Târgu Mureș, Timișoara și Tulcea. În anii următori, acesta urmează să fie extins, pentru a ajunge la cât mai mulți copii din întreaga țară.
 
Despre Junior Achievement (J.A.) România
Junior Achievement România, organizație nonprofit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a J.A. Worldwide® U.S.A. și J.A. Europe. Junior Achievement este cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară și STEM, de orientare profesională, sănătate și dezvoltare a abilităților pentru viață, programele sale fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume. În România, programele J.A. de tip „learning by doing" și „project based", adaptate învățării hibride, sunt urmate anual de peste 230.000 de elevi și studenți din peste 1.670 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri. În 2019, Junior Achievement a celebrat 100 de ani de existență, iar în 2020, organizația s-a poziționat pe locul 7 în topul N.G.O. Advisor, dedicat celor mai importante 500 de O.N.G.-uri la nivel mondial.
https://www.jaromania.org/programe
 
Despre REŢEAUA DE SĂNĂTATE REGINA MARIA
Rețeaua de sănătate REGINA MARIA este lider în calitatea serviciilor medicale din România, fiind singurul furnizor care deține trei spitale cu acreditări internaționale. Prin cele 12 acreditări obținute de la instituții internaționale de prestigiu - o performanță unică în Europa Centrală și de Est, REGINA MARIA demonstrează constant angajamentul său pentru excelența medicală și siguranța îngrijirii pacienților.
În 2020, compania aniversează 25 de ani de la înființare, fiind primul furnizor important de servicii medicale private din țara noastră. În acești ani, REGINA MARIA a pus bazele unui sistem medical modern, axat pe patru piloni de dezvoltare: performanță medicală, investiții în infrastructură, formarea generațiilor de mâine și inovație digitală. Cu o prezență proprie în 20 de județe și acoperire națională prin intermediul celor 310 clinici partenere, compania oferă servicii complete de spitalizare și chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator și stocare de celule stem, unui număr de peste 4.2 milioane de pacienți.
De asemenea, toți pacienții Rețelei de sănătate REGINA MARIA pot accesa serviciile medicale de care au nevoie și on-line, prin Clinica Virtuală.
Interesul pentru educație face parte din valorile de bază ale Rețelei. Până acum, REGINA MARIA a investit în programe de formare a specialiștilor în chirurgie minim-invazivă și, mai recent, a lansat primul program academic dedicat asistenților medicali, în parteneriat cu o universitate internațională de renume. Implicarea într-un program școlar pentru sănătate și prevenție a venit ca un pas firesc în acest context. Copiii de azi au astfel șansa să devină adulții informați și responsabili de mâine.
https://www.reginamaria.ro/primii25
Mihai Cornea
 
Felicitări!
Felicitări, J.A. România și Rețeaua de Sănătate ,,Regina Maria” pentru proiect, parteneriat, idei și bune intenții!
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:17:49 Ora de vară a Europei de Est