Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Țestoașa roșie, Aventuri fără pereche și Guvernul copiilor, în selecția EducaTIFF online pe TIFF Unlimited

20 de filme pentru copii și adolescenți în colecția EducaTIFF online

Țestoașa roșie, Aventuri fără pereche și Guvernul copiilor, în selecția EducaTIFF online pe TIFF Unlimited

Țestoasa roșie, Aventuri fără pereche și Guvernul copiilor sunt trei dintre filmele care completează colecția EducaTIFF online, pe platforma TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro). Catalogul de filme online pentru copii și adolescenți, lansat de Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) la începutul lunii octombrie, cuprinde acum 10 lungmetraje și 10 scurtmetraje pline de fantezie și emoție, pentru copii cu vârsta începând de la 5 ani.

Părinții, dar și profesorii au la dispoziție filme atent selecționate de curatorii EducaTIFF, programul de educație cinematografică al TIFF, ca puncte de pornire pentru discuții despre familie, prietenie, maturizare, dificultăți ale vârstei, condiții sociale diferite, prejudecăți. Detalii despre filme, dar și ghiduri de conversație, aici: https://tiff.ro/educatiff/educatiff-online
O experiență memorabilă va fi vizionarea în familie a animației multi-premiate Țestoasa roșie/ La tortue rouge (r. Michael Dudok de Wit, 10+), o poveste care trece, poetic și delicat, prin marile etape ale vieții unei ființe umane, pornind de la un naufragiu pe o insulă tropicală, premiată la Cannes 2016 și nominalizată la Oscar. Aventuri fără pereche/ The Oddsockeaters (r. Galina Miklínová, 6+) va aduce râsete și voie bună, pentru că s-a descoperit cine ne lasă cu șosetele desperecheate! Niște creaturi mici și haioase, pe care noi, oamenii, nu le putem vedea.
Cum văd lumea de mâine copiii de azi? 100 de copii își imaginează cum va arăta planeta în următorii 100 de ani în Guvernul copiilor (6+), un proiect transmedia realizat de Ioana Mischie. Dar cum percep societatea de acum adolescenții care trăiesc în locuințele sociale din Franța? Documentarul Swagger (r. Olivier Babinet, 12+) le descoperă problemele, visele și ambițiile, dar și ce înseamnă să ai swag!
Despre vise vorbește și Backstage (r. Andrea Sedlácková, 13+), un musical despre adolescenți care încearcă să depășească dificultățile care vin odată cu participarea la un show de talente. Emoționant, Supa Modo (r. Likarion Wainaina, 9+) ne duce departe, în Africa, unde o fetiță de 9 ani care suferă de o boală terminală se întoarce acasă. Mama și sora ei unesc micul lor sat pentru o cauză comună: aceea de a o convinge că are puteri speciale și că este, de fapt, o supereroină.
Premiate în festivaluri internaționale pentru copii, filmele EducaTIFF online sunt o alternativă necesară la conținutul dominat de produse mainstream. Cele 20 de titluri pot fi vizionate pe bază de abonament pe platforma de streaming TIFF Unlimited, disponibilă online și în aplicațiile iOS și Android (mobile și TV), pe teritoriul României. Profesorii din rețeaua Teach for Romania au acces gratuit la filmele EducaTIFF online.
Detalii pe unlimited.tiff.ro/educatiff-online.
***
Prin dezvoltarea acestui catalog, EducaTIFF își continuă misiunea de a extinde cultura cinematografică și abilitățile de media literacy ale copiilor. EducaTIFF și-a propus să formeze, începând de la o vârstă foarte tânără, un public de film avizat, să inițieze primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media, să influențeze dezvoltarea gândirii critice și a puterii de analiză a tinerilor, să (re)aprindă pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice și să îndemne tinerii să folosească filmul ca sprijin al propriei creativităţi.
EducaTIFF este un proiect al Asociației Festivalul de Film Transilvania.
 Parteneri: TIFF Unlimited, Administrația Fondului Cultural Național, Teach for România
Sponsori: Tenaris SilcoTub
Parteneri media: Totul despre Mame, SuntParinte.ro
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Țestoașa roșie, Aventuri fără pereche și Guvernul copiilor, în selecția EducaTIFF online pe TIFF Unlimited.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:56:27 Ora standard a Europei de Est