Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O nouă strategie de accesare a fondurilor europene la Consiliul Județean Bihor

Președintele și vicepreședintele C.J. Bihor, ing. Ilie Bolojan și Mircea Mălan, decid

O nouă strategie de accesare a fondurilor europene la Consiliul Județean Bihor

Joi, 5 noiembrie 2020, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan și vicepreședintele Mircea Mălan au susținut o conferință de presă cu privire la stadiul proiectelor cu fonduri europene derulate până în prezent de Consiliul Județean, respectiv de instituțiile din subordine.

În prezent, 15 proiecte derulate de C.J. beneficiază de fonduri europene. Valoarea nerambursabilă totală a acestora este de 87,3 milioane de euro. Valoarea dată se referă la partea care îi revine Consiliului Județean sau unei entități din subordinea Consiliului la proiecte, și nu reprezintă valoarea totală a proiectelor.
Pentru a crește eficiența în accesarea fondurilor europene, o primă măsură adoptată de actuala conducere a Consiliului Județean a vizat desființarea Serviciul de Proiecte și Arii Protejate, responsabil, până acum, de fondurile europene. În locul acestui serviciu s-a înființat Compartimentul Fonduri Europene, în subordinea Direcției Generale Tehnice. Din 13 posturi (trei de conducere și 10 de execuție) de la vechiul serviciu, în noul compartiment au rămas patru posturi de execuție.
Vom lua măsuri de îmbunătățire a activității atragerii de fonduri europene. Vom construi o echipă de oameni dedicați județului Bihor, care vor depune eforturi pentru atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea județului. Până acum oamenii care lucrau la proiecte erau disparați în cadrul mai multor direcții și de aceea lucrurile nu au funcționat. De asemenea, am redus numărul de membri din echipele de proiectare. Fiecare proiect avea 11-13 membri în echipă, însă la o analiză se constată că lucrurile nu sunt unde ar trebui să fie. Am stabilit că din aceste echipe nu vor mai face parte decât acei angajați ai Consiliului Județean care sunt efectiv implicați în proiect", a mai declarat domnul Mălan.
Din cele 15 proiecte actuale, șapte se derulează în cadrul Programului Operațional Regional (P.O.R.) 2014 - 2020 și sunt gestionate de către Direcția Tehnică, având o valoare de 78,5 milioane de euro. Un alt proiect se derulează prin Programul Operațional Capacitate Administrativă. În valoare de 545 de mii de euro, acesta se referă la „Optimizarea Procesului Decizional și al Planificării Strategice și Bugetare la nivelul Consiliului Județean Bihor". Celelalte șapte proiecte sunt depuse prin programul Transfrontalier România - Ungaria, RO-HU, și au o valoare de 8,2 milioane de euro.Serviciul de proiecte și arii protejate a mai depus în cadrul POIM2 cereri de finanțare în valoare de 3 150 000 euro pentru a crește capacitate de gestionare a crizei generate de COVID19.
O altă măsură luată de conducerea Consiliului Județean se referă la reducerea sporului pentru cei care făceau parte din proiecte.
,,Până în prezent, regula generală era să se acorde un spor de 50%. Acum, am luat decizia ca sporul maxim care se poate acorda managerului de proiect să fie de 30%, iar doar în caz de excepție, echipa de proiect ar urma să beneficieze de o cotă mai mare, atunci când sunt implicați în proiecte care au o valoare mai mare. Pentru a înțelege de ce am luat această decizie, vă dau un exemplu. La proiectul de reabilitare a Cabanei de la Vadu Crișului, fiecare dintre cei 11 membri ai echipei de proiectare avea un spor de 50%. Valoarea sporului lunar, cumulat, până luna trecută era de 28,090 de lei. Proiectul e în a 28-a lună de implementare, dar este cu mai bine de 2 ani întârziere în privința organizării procedurii de achiziție publică. Au depus cerere de prelungire cu 24 de luni. Nu se justifică încasarea acestor sume. Am luat măsuri ca sporurile să nu depășească 20%. În urma reducerilor, suma sporului va fi de 3 ori mai mică", a declarat vicepreședintelui Mircea Mălan.
În perioada următoare va fi gândită o strategie aplicată pentru atragerea de fonduri europene, care să țină cont de imaginea de ansamblu. Aceasta în condițiile în care vechea conducerea luat câteva decizii care nu au fost în beneficiul județului:
,,De exemplu, vechea conducere a luat un împrumut bancar pentru reabilitarea clădirii fostei Policlinici nr.1 - viitorul sediu administrativ al Consiliului Județean, a încheiat contractul de execuție și s-a emis ordinul de începere a lucrărilor, în condițiile în care dacă ar fi întârziat semnarea contractului de execuție până după 1 ianuarie 2021, acesta ar fi devenit un proiect eligibil pe fonduri europene. Practic atunci, C.J. ar fi avut o contribuție de 2%, la valoarea de peste 5 milioane de euro a proiectului de reabilitare. Aceasta a fost o decizie eronată, care nu are nici o legătură cu interesul real al oamenilor din acest județ. O soluție în acest caz ar fi rezilierea pe cale amiabilă a contractului de execuție cu executantul lucrării, Drum Asfalt. Se va reface apoi studiul de fezabilitate, iar apoi se va depune proiectul de finanțare pe axa de eficiență energetică, în perioada de finanțare 2021 -2027", a mai adăugat vicepreședintele Mircea Mălan.
Alexandru Laslău,
consilier

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 01:47:22 Ora de vară a Europei de Est