Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întâlnire de lucru cu reprezentanții instituțiilor avizatoare pentru introducerea rețelei de gaz în Bihor, pe fonduri europene

Luni, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan

Întâlnire de lucru cu reprezentanții instituțiilor avizatoare pentru introducerea rețelei de gaz în Bihor, pe fonduri europene

Luni, 2 noiembrie 2020, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții instituțiilor ce vor emite avize pentru primăriile din județ în cadrul proiectelor de introducere a rețelei de gaz pe fonduri europene.

Printre aceștia se numără reprezentanți ai Electrica, C.F.R., C.N.A.I.R., Apele Române, Agenția pentru Protecția Mediului. La întâlnire au mai participat arhitectul șef al C.J. Bihor, Vasile Bimbo, reprezentanți ai U.A.T.-urilor, precum și proiectanți și reprezentanți ai rețelelor de distribuție de gaz. Scopul întâlnirii a fost acela de a eficientiza și urgenta procesul de întocmire a documentațiilor necesare pregătirii proiectelor care au termen limită de depunere data de 17 decembrie 2020.
La întâlnire a fost prezent și directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiș, care se va ocupa de susținerea primăriilor în obținerea avizelor necesare în termen de o lună. În cadrul întâlnirii acesta a solicitat avizatorilor ,,eliberarea cu celeritate a certificatelor necesare, astfel încât toate primăriile să își poată depune proiectele pentru finanțarea europeană la termen".
După cum a anunțat săptămâna trecută în cadrul unei conferințe de presă, președintele C.J. Bihor, Ilie Bolojan, Consiliul Județean va sprijini primăriile să își depună proiecte pe axa de finanțare europeană 8.2 POIM, urmând să fie formate patru nuclee regionale în scopul obținerii unor punctaje care să asigure finanțarea proiectelor. Cele patru zone au fost alese în funcție de punctajele maxime pe care acestea le-ar putea întruni, având în vedere criteriile de acordare a finanțării. Un criteriu luat în calcul a fost numărul de gospodării active din perimetru (minimum 1.000 de gospodării, în timp ce punctajul maxim se acordă perimetrelor cu peste 3.000 de gospodării active). Un alt criteriu este ca peste 60% din locuitorii fiecărui perimetru să se racordeze la gaz.
Cele patru zone identificate astfel sunt: Zona Metropolitană Oradea - formată din Sânmartin, Nojorid, Oșorhei și Paleu. A doua zonă este compusă din localitățile Aleșd, Aștileu, Țețchea și Tileagd. Cea de-a treia arie este identificată în zona de Nord a județului, cuprinzând localitățile Săcuieni și Diosig, în timp ce ultimul areal se situează în zona Ștei - Beiuș, cuprinzând localitățile: Rieni, Drăgănești, Pietroasa, Buntești, Lazuri de Beiuș, Tinca și Cociuba Mare. Cele două orașe ies din calcul având în vedere că municipiul Beiuș are autonomie geotermică, iar orașul Ștei are deja un proiect în derulare de introducere a rețelei de gaz.
Bugetul total al liniei de finanțare la nivel național este de 236 de milioane de euro, urmând ca valoarea maximă pentru fiecare proiect să ajungă la suma de 25 de milioane de euro. ,,Introducerea rețelelor de gaz este primul pas pe care îl facem în vederea creșterii calității vieții locuitorilor județului Bihor. Anul viitor se preconizează o altă sesiune de depunere, cu o sumă de trei ori mai mare, dar eu aș insista ca primăriile din județ să facă un efort și să depună proiecte în această sesiune, pentru a putea avea ulterior prioritate, în cazul în care vor exista proiecte neeligibile. Având această oportunitate de a introduce gaz pe fonduri europene în cele patru zone, unde există șanse reale să fie finanțate din acest program, am luat decizia să ne implicăm în implementarea proiectelor. Consiliul Județean va acorda asistența tehnică, vom cofinanța documentațiile, vom fi proactivi, prin colaborarea între localități și Instituția Arhitectului Șef", a declarat Ilie Bolojan, președintele C.J. Bihor.
Alexandru Laslău,
consilier

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:12:28 Ora de vară a Europei de Est