Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Credința în timpul molimei

Românii se află în topul celor mai credincioase popoare

Credința în timpul molimei

Drepturile noastre fundamentale, în ultima perioadă, au fost limitate, în unele privințe mai drastic, în altele mai îngăduitoare, însă în tot acest timp am căutat refugii sigure, în speranța salvării.

Așa s-a întâmplat și de-a lungul istoriei, în vremuri de cotitură-așa este și în epoca noastră, când credința rămâne, pentru mulți dintre noi, unica salvare. Conform
Ultimului sondaj ,,Global Index of Religiosity and Atheism" (WIN-Gallup International), românii se află în topul celor mai credincioase popoare, cautând refugii sigure de salvare, pe care le identifică, între altele, în arta sacră și revenirea la tradiții.
Astăzi, regăsim în casa fiecărui român simboluri ale artei sacre și ale tradiției seculare românești și iată că, din când în când, mai degrabă rar, colecții armonioase și valoroase de artă ortodoxă și tradițională ies în piață la vânzare. Casa de Licitații A10 a izbutit atragerea la vânzare prin licitație a unei asemenea colecții complete, ce conține mixul perfect, inclusiv icoane românești vechi, din vremea lui Constantin Brâncoveanu, Petru Movilă sau Neagoe Basarab, păstrătoare de tradiție și cultură.
Astfel, în premieră, joi, pe 29 octombrie, în cadrul ,,Licitației de Artă Tradițională din Colecția unui important Colecționar Bucureștean" a fost licitată o icoană cu riză din argint înfățișându-l pe ,,Sfântul Ioan Botezătorul - Îngerul deșertulul",  realizată în fastuoasa epocă de înflorire spirituală și consacrare a unui stil național a lui Constantin Brâncoveanu, la sfârșitul secolului XVII (preț de pornire de 3.000 de euro). În completare vine epoca Movileștilor și icoana pe lemn care-l înfățișează pe ,,Sfântul Arhangehl Mihail", înveșmântat în costum de oștean roman, cu aripile strânse de-a lungul trupului, realizată în prima jumătate a secolului XVII (preț de pornire de 2.500 de euro). Trebuie să subliniem și apariția în licitație a unei icoanei pe lemn post-bizantine pe tema ,,Răstignirii Domnului", realizată în epoca lui Neagoe Basarab, așadar primele decenii ale secolului XVI (preț de pornire de 4.000 de euro).
Specifice Transilvaniei și curtate de colecționarii internaționali, icoanele vechi de Nicula sunt considerate rarități extreme. Câteva asemenea icoane de Nicula din a doua jumătate a sec. XVIII, precum ,,Înălțarea Domnului" ori ,,Maica Domnului Jalnică" (prețuri de pornire 150-200 euro), de valoare muzeală, au putut fi cumpărate în licitația de joi.
Poate cea mai spectaculoasă apariție în licitația de joi,  inclusiv datorită spiritului modern al artei lor şi hărniciei neîndoielnice, a fost cea a familiei de artişti Petru Prodan și Maria Furnică, ce ne-au lăsat moștenire o serie de icoane pe glajă ce valorează, inedit, aceeași temă religioasă și picturală, ,,Sfântul Nicolae", dându-ne posibilitatea să urmărim, la nivel de nuanță, evoluția aceleași imagini iconografice în cariera celor doi artiști soț-soție.
Întorcându-ne fața către credință, încercăm să biruim timpurile care ne țin în izolare, iar pentru aceasta avem nevoie de instrumente care să ne lege de divinitate. Unele dintre ele au putut fi descoperite on-line, pe site-ul artmark.ro, sau la Palatul Cesianu-Racoviță, iar joi, 29 octombrie, licitate pe platforma Artmark Live.
Alina Panico

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:51:02 Ora standard a Europei de Est