Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Credința în timpul molimei

Românii se află în topul celor mai credincioase popoare

Credința în timpul molimei

Drepturile noastre fundamentale, în ultima perioadă, au fost limitate, în unele privințe mai drastic, în altele mai îngăduitoare, însă în tot acest timp am căutat refugii sigure, în speranța salvării.

Așa s-a întâmplat și de-a lungul istoriei, în vremuri de cotitură-așa este și în epoca noastră, când credința rămâne, pentru mulți dintre noi, unica salvare. Conform
Ultimului sondaj ,,Global Index of Religiosity and Atheism" (WIN-Gallup International), românii se află în topul celor mai credincioase popoare, cautând refugii sigure de salvare, pe care le identifică, între altele, în arta sacră și revenirea la tradiții.
Astăzi, regăsim în casa fiecărui român simboluri ale artei sacre și ale tradiției seculare românești și iată că, din când în când, mai degrabă rar, colecții armonioase și valoroase de artă ortodoxă și tradițională ies în piață la vânzare. Casa de Licitații A10 a izbutit atragerea la vânzare prin licitație a unei asemenea colecții complete, ce conține mixul perfect, inclusiv icoane românești vechi, din vremea lui Constantin Brâncoveanu, Petru Movilă sau Neagoe Basarab, păstrătoare de tradiție și cultură.
Astfel, în premieră, joi, pe 29 octombrie, în cadrul ,,Licitației de Artă Tradițională din Colecția unui important Colecționar Bucureștean" a fost licitată o icoană cu riză din argint înfățișându-l pe ,,Sfântul Ioan Botezătorul - Îngerul deșertulul",  realizată în fastuoasa epocă de înflorire spirituală și consacrare a unui stil național a lui Constantin Brâncoveanu, la sfârșitul secolului XVII (preț de pornire de 3.000 de euro). În completare vine epoca Movileștilor și icoana pe lemn care-l înfățișează pe ,,Sfântul Arhangehl Mihail", înveșmântat în costum de oștean roman, cu aripile strânse de-a lungul trupului, realizată în prima jumătate a secolului XVII (preț de pornire de 2.500 de euro). Trebuie să subliniem și apariția în licitație a unei icoanei pe lemn post-bizantine pe tema ,,Răstignirii Domnului", realizată în epoca lui Neagoe Basarab, așadar primele decenii ale secolului XVI (preț de pornire de 4.000 de euro).
Specifice Transilvaniei și curtate de colecționarii internaționali, icoanele vechi de Nicula sunt considerate rarități extreme. Câteva asemenea icoane de Nicula din a doua jumătate a sec. XVIII, precum ,,Înălțarea Domnului" ori ,,Maica Domnului Jalnică" (prețuri de pornire 150-200 euro), de valoare muzeală, au putut fi cumpărate în licitația de joi.
Poate cea mai spectaculoasă apariție în licitația de joi,  inclusiv datorită spiritului modern al artei lor şi hărniciei neîndoielnice, a fost cea a familiei de artişti Petru Prodan și Maria Furnică, ce ne-au lăsat moștenire o serie de icoane pe glajă ce valorează, inedit, aceeași temă religioasă și picturală, ,,Sfântul Nicolae", dându-ne posibilitatea să urmărim, la nivel de nuanță, evoluția aceleași imagini iconografice în cariera celor doi artiști soț-soție.
Întorcându-ne fața către credință, încercăm să biruim timpurile care ne țin în izolare, iar pentru aceasta avem nevoie de instrumente care să ne lege de divinitate. Unele dintre ele au putut fi descoperite on-line, pe site-ul artmark.ro, sau la Palatul Cesianu-Racoviță, iar joi, 29 octombrie, licitate pe platforma Artmark Live.
Alina Panico

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:15:19 Ora de vară a Europei de Est