Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost lansată Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România

Marti, 27 octombrie,

A fost lansată Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România a fost lansată oficial marti, 27 octombrie, în cadrul evenimentului „Protejarea și valorificarea cultural turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crișului, Bihor", organizat de către Agenția de Management al Destinației Bihor, Parohia Ortodoxă din Valea Crișului și Episcopia Română Ortodoxă a Oradiei, cu sprijinul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în cadrul unui proiect cofinanțat de Institutul Național al Patrimoniului - Timbrul Monumentelor Istorice.

„Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România ", este un nou produs turistic cultural care se adresează tuturor persoanelor care vor să trăiască experiențe inedite în mediul rural românesc alături de alte tipuri de turism.
În cadrul evenimentului din curtea bisericii de lemn din Valea Crișului, comuna Bratca, participanților le-a fost prezentat un panou informativ interactiv, loggo-ul rutei, și audio ghidul bisericii de lemn din Valea Crișului realizate de A.M.D. Bihor. Toate acestea urmează să fie create și pentru celelalte biserici de lemn aflate în ruta culturală din Bihor și România.
Panoul conține informații despre monumentul istoric, o hartă ilustrată a județului Bihor pe care este evidențiat traseul rutier spre cele 10 biserici de lemn din ruta cultural turistică locală, datele de contact ale preoților parohi astfel încât turiștii să-și poată programa vizita.
Pentru a oferi o experiență completă A.M.D. Bihor a conceput și creat un audio ghid care poate fi ascultat  de pe telefonul mobil. Turiștii pot scana codul QR de pe panoul informativ după care vor fi direcționați către pagina web Discover Bihor unde sunt și cele 3 audio ghiduri în limba română, engleză și franceză. A doua opțiune este de a accesa link-ul explorebihor.ro/valeacrisului o altă pagină web creată și concepută de A.M.D. Bihor. Le recomandăm turiștilor să asculte acest audio ghid la căștile personale. Ei vor descoperi într-o manieră inedită  cum au edificat localnicii lăcașul de cult, ce reprezintă pictura, ce tehnici au fost folosite de zugravi, precum și poveștile așternute în paginile manuscriselor păstrate de preoții parohi ce stau ca mărturie a continuității creștine pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. Audio ghidul urmează să fie tradus și în limba maghiară.
Ca un semn de recunoaștere a efortului depus de fiecare organizație care a creat o rută culturală a bisericilor de lemn Steliana Cojocariu de la Ministerul Economiei Energiei și Mediului de Afaceri - Direcția de turism a înmânat câte o diplomă și materiale informative, iar din partea organizatorilor au primit broșuri, hărți și materiale de promovoare a județului Bihor și orașului Oradea.
Ruta Cultural Turistică a  Bisericilor de lemn cuprinde la ora actuală 10 lăcașuri de cult din județul Bihor, 13 în județul Cluj, peste 100 de biserici de lemn și mănăstiri din județul Maramureș, 10 din județul Satu Mare, 16 din Suceava, totodată, alte 16 din județul Neamț și nu în ultimul rând, încă două biserici de lemn din județul Mehedinți. După acest demers urmează să propunem crearea la nivel european a unei Rute Culturale a Bisercilor de Lemn.
Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de lemn din Bihor cuprinde la ora actuală Biserica de lemn din Botean Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil",Biserica de lemn din Boianu Mare, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil", Biserica de lemn din Tilecuș Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil", Biserica de lemn din Vîrciorog Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil", Biserica de lemn din Gheghie ,,„Sf Apostoli Petru și Pavel", Biserica de lemn din Beznea Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil", Biserica de lemn din Luncșoara, Biserica de lemn din Valea Crișului, Biserica de lemn din Fânațe și Biserica de lemn din Complexul monahal al Mănăstirii Izbuc. Precizăm că înscrierea în rută rămâne deschisă și altor biserici de lemn din Bihor.
Sistemul de recunoaștere voluntară, caracterizat de experiența dobândită la nivel instituțional prin exercitarea calității de membru al Acordului Parţial Extins, privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei, urmărește conștientizarea actorilor din turism asupra semnificației patrimoniului cultural material și imaterial pentru societate și pentru generațiile următoare, în contextul valorificării economice durabile a declarat Steliana Cojocariu, consilier în cadrul M.E.E.M.A.
Un alt obiectiv al acestui demers este identificarea Rutelor Cultural Turistice, dezvoltate pe plan local, regional sau național, cu scopul de a implementa modele de bune practici care pot crește competitivitatea activității turistice. Se are în vedere, totodată, acordarea de consultanță celor care doresc să le dezvolte la nivel național sau eventual să le certifice la nivel european a spus Steliana Cojocariu, consilier în cadrul M.E.E.M.A.
Procedural, după depunerea documentației la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, autorii vor primi în termen de 30 de zile răspunsul privind recunoașterea drept Rută Cultural Turistică locală, regională sau națională. Rutele Cultural Turistice Naționale trebuie să cuprindă obiective turistice din minimum trei județe, iar cele realizate la nivel regional din minimum două localități.
La evenimentul de la Valea Crișului au participat reprezentanți ai comunității locale, Ana Popa, Ionuț Struz, primarul comunei Bratca, Gherman Leontin directorul Liceului Teoretic Nr. 1 Bratca, Dan Negru, consilier local, Anca Șchiop, consilier județean, Prefectura a fost reprezentată de subprefectul județului Bihor, Horia Carțiș și Dana Călinescu, Florin Rojan Fundația D Apetresii, Cristian Pușcău, Interregional Călători, Adriana Rugea, Direcția Județeană de Cultură, reprezentanți ai Ministerului Economiei Energiei și Mediului de Afaceri - Direcția de turism, reprezentanți ai A.M.D. Bihor, precum și reprezentanți ai rutelor cultural locale din Maramureș, Târgul Lăpuș, Satu Mare, Suceava și Mehedinți.
audio ghiduri: https://we.tl/t-NIaMODebmb
Gabriel Bonaciu,
coordonator proiect
Agenția de Management al Destinației Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:55:18 Ora de vară a Europei de Est