Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiecte care transcend pandemia

Ecologiştii bat câmpii...!

Proiecte care transcend pandemia

„Ecologia e o religie profană care vede natura şi Pământul ca divinităţi şi face din copaci, plante şi animale nişte obiecte cvasi - sacre, uneori mai importante decât fiinţele umane".

Coroborată cu gândul sociologului Peter Jay Morin, care aprecia la un moment dat că ecologia este ştiinţa comunităţilor, definiția cu care demarează acest articol capătă sens și rezonanță în acțiunea de ecologizare și voluntariat ce s-a derulat sâmbătă, 17 octombrie, pe D.N. 79 Leș-Tinca, cu implicarea membrilor Asociației pentru Educare și Formare „TopFormalis" din Oradea, la inițiativa și cu susținerea companiei locale Deratizare Partizan Ecoserv.
Evenimentul se înscrie în seria acțiunilor din proiectul național „Let's Do It, România!", cea mai amplă mișcare socială care, din 2009, a mobilizat peste 2 milioane de voluntari să scrie povestea unei Românii tot mai curate. Natura trimite semnale ale unei stări ce se înrăutățește cu fiecare decadă. Temperaturile climatice ridicate, dezastrele și incendiile naturale, efectele devastatoare ale plasticului pentru ecosistemul acvatic și vegetal sunt doar câteva dintre problemele cu care ne confruntăm și care necesită măsuri imediate. Într-o lume în care consumerismul și interesele economice ale marilor companii guvernează, este dificil de stabilit un echilibru care să garanteze un viitor sustenabil atât pentru omenire, cât și pentru natură. Problema căreia i se adresează proiectul național este, de altfel, și una dintre problemele principale cu care se confruntă întreaga lume, și anume, gestionarea deșeurilor.
Un român produce anual 254 de kg de deșeuri menajere și mai puțin de 10% sunt reciclate. Iar potrivit unei statistici Eurostat din 2016, cantitatea totală a deșeurilor generate de toate activitățile economice și gospodăriile din UE se ridică la 2.538 milioane de tone, cu România și Bulgaria înregistrând atunci cantități relativ ridicate de deșeuri. Conceptul de curățenie în toată țara, într-o singură zi, „Ziua de Curățenie Națională", a adunat împreună români din toate categoriile sociale și participanți din toate sferele, de la companii, la autorități media, ONG-uri sau persoane publice. Acest proiect a făcut de atunci încoace din România cea de-a patra țară înregistrată în comunitatea internațională de voluntariat, „Let's Do It, World !" și o referință pentru alte țări de pe întreaga planetă. Însă organizația nu s-a oprit aici, înțelegând că o singură zi de curățenie pe an nu este de ajuns, România având nevoie constant de inițiative educaționale. Așa că s-au pus în aplicare numeroase campanii de conștientizare privind deșeurile aruncate în natură, s-au creat proiecte locale și naționale de educație ecologică atât în școli, cât și în companii, și s-au inițiat acțiuni de combatere a risipei resurselor. Au fost mobilizați milioane de voluntari, iar sute de parteneriate cu autorități locale, structuri diplomatice, companii și organizații au fost încheiate, toate pentru un singur scop clar definit: O țară cu zero deșeuri în natură!
Coordonatorul județean Bihor al Let's Do It, România! este domnul Mihai Pop, manager al Deratizare Partizan Ecoserv, companie cu o experiență de peste 11 ani în domeniul dezinsecției, dezinfecției și deratizării, ce a reușit să-și perfecționeze metodele de lucru și să formeze o echipă de profesioniști, oferind servicii de cel mai înalt nivel. Animată de viziunea nebunească a unei Românii cu 0 deșeuri, compania a fost sponsorul evenimentului și a organizat misiunea de ecologizare a unor zone din județ, oferind sutelor de participanți voluntari materialele necesare fiecăreia dintre fazele de lucru. Au asigurat transportul echipajelor în toate zonele prestabilite din Bihor, precum și materialele necesare colectării deșeurilor, dar și păstrării regulilor de igienă și igienizare ce se impun cu asemenea ocazii, dar mai ales în vremuri de pandemie: saci menajeri ecologici, mănuși protectoare, lichid dezinfectant și indispensabilele măști de protecție respiratorie.
Echipajele de ecologiști au bătut câmpii... în ciuda prelungirii stării de alertă instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 şi a măsurilor ce se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pe întreg teritoriul ţării. Măsurile de carantină, autoizolare și distanțare socială au redus dramatic traficul aerian, auto și maritim. Bineînțeles că cei care nu și-au pierdut optimismul nici pe timp de epidemie au încercat să vadă partea bună a situației: mai puțină poluare, aer și ape mai curate, o mică pauză pentru mediul înconjurător să se purifice un pic.
Și totuși... șoselele intrajudețene au păstrat urâtul aliniat nestingherit de-a lungul pădurilor și păduricilor dintre comune. Straturi din deșeuri de toate tipurile - plastic, sticlă, deșeuri menajere, textile, metal au trebuit desprinse, aproape dezgropate din pământ, din movile ce străjuiau șoseaua într-o dizgrațioasă expoziție de estetică a urâtului. Educatorii sunt oameni care, prin însăși natura muncii lor, cred în puterea exemplului, căci experiența implicării directe a dascălilor este mărturia cea mai grăitoare pentru discipolii lor. Profesori de gimnaziu, liceu și universitate, alături de elevi voluntari au fost împreună dedicați unei cauze care sprijină mediul și comunitatea. În acest demers educațional, politica educațională a școlii este ca, alături de familie și comunitate, să se creeze un climat de muncă pozitiv, armonios, bazat pe seriozitate, toleranță și demnitate, urmărind dezvoltarea spiritului civic, prin promovarea lucrului în echipă.S-au format și consolidat competențe care sprijină mediul și comunitatea pe termen lung, dar elevii au avut oportunitatea de a-și forma priceperi și deprinderi care contribuie și la formarea abilităților de comunicare interpersonală și a comportamentelor sociale. Echipajele au ecologizat vaste porțiuni din teritoriul administrativ, lăsând în urma lor crânguri și pajiști curate, reavene, despovărate de sufocantele deșeuri ce-și găsiseră finalmente destinația potrivită.
Această acțiune utilă pentru comunitate și mediu a adus educația în afara sălilor de clasă. Împreună, participanții au fost pozitivi (nu vă gândiți numai la Covid n.n.), deschiși, au găsit loc de o glumă, au molipsit lumea cu optimism și cu încrederea că lucrurile bune sunt posibile. Împreună au iubit și respectat planeta Pământ. Mediul înconjurător ne asigură condiţiile necesare vieţii, însă depinde de noi dacă dorim să folosim aceste elemente esenţiale cât mai util sau dacă vrem să ocolim acest aspect al vieţii noastre.Educația ecologică nu-și atinge scopul decât dacă este diseminată din școală în societate, dacă comunitatea locală este receptivă la problemele de mediu, înțelegând necesitatea adoptării unui comportament ecologic.
Zonele ecologizate în cadrul acțiunii de voluntariat din zona Leș -Tinca au oferit participanților șansa unei mai bune înțelegeri a principiilor unui comportament responsabil pentru cultura gazdă - omul un poate stăpâni natura cât timp nu ține seama de legile ei. Caracterul etic al experienței le-a fost evident tuturor participanților. Ecologia restaurează demnitatea omului de a fi cetățean al biosferei, cu toate drepturile și obligațiile pe care le implică experiența acestei demnități. Căci tot ce i se întâmplă pământului va ajunge să li se întâmple copiilor acestui pământ. Copiii noștri trebuie să știe că omul este firul care țese drama vieții și ceea ce-i face pământului, își face lui însuși.
Prof. Anca Florentina Curpaş,
Colegiul Tehnic „Traian Vuia" Oradea
Asociaţia pentru Educaţie şi Formare „TopFormalis" din Oradea
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Proiecte care transcend pandemia.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:10 Ora de vară a Europei de Est