Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Moment aniversar la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir” din Oradea

150 de ani de la prima atestare documentară a școlii noastre

Moment aniversar la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir” din Oradea

Urmând tradiția, în fiecare toamnă, Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" își sărbătorește deopotrivă mentorul spiritual și existența de peste 100 de ani în peisajul învățământului orădean.

 În acest an, în mod deosebit, momentul aniversar ne regăsește evocând istoria celor 150 de ani de la prima atestare documentară a școlii noastre. Din anul 1870, când prima clădire a școlii a fost zidită de municipalitatea orașului Oradea în actualul cartier Dimitrie Cantemir, pe strada Anatole France, nr.58, pe atunci în circumscripția școlară Steluța (Csillagvaros, în limba maghiară) și până în anul 1960, când s-a construit clădirea de referință de pe strada Triumfului, nr. 2A (actualmente strada Sextil Pușcariu), au avut loc schimbări succesive ale denumirii străzilor și ale clădirilor în care a funcționat școala. 
Rămânând în inima comunității, instituția intră în anul școlar 1995-1996 sub patronajul spiritual al domnitorului moldovean Dimitrie Cantemir, care prin personalitatea sa enciclopedică rămâne un model de perseverență și autodepășire pentru generațiile de elevi. Luni, 26 octombrie 2020, de ziua marelui domnitor, a fost rândul elevilor să însuflețească această sărbătoare prin creativitate și investiție afectivă în activitățile la care au participat. Însoțiți de doamna director, prof. dr. Viorica Popa, și de doamnele profesoare Amalia Turcu și Diana Hera, elevii claselor a VI-a A și a VII-a A au păstrat un moment de reculegere și au depus flori la statuia domnitorului. Semnificația acestei zile a fost evocată cu emoție de doamna director, care le-a reamintit elevilor preocuparea continuă a marelui cărturar pentru învățătură: „Cine întru muritori este atât de învăţat, căruia mai multă parte a învăţăturii să nu-i lipsească"?
După o atentă documentare, elevii coordonați de doamna profesoară de educație plastică, Gabriela Sim, au creat o expoziție cu titlul ,,Dimitrie Cantemir - domnitor al Moldovei și personalitate culturală", realizând o incursiune în vasta preocupare culturală a celui care a fost considerat „un erudit de faimă europeană". Printr-o îmbinare perfectă de imagine și text, elevii au punctat operele reprezentative și cele mai importante momente din cariera politică a lui Dimitrie Cantemir.
Realizată printr-o grafică deosebită, prezentarea PowerPoint ,,Dimitrie Cantemir - Domnitor al Moldovei și cărturar de renume al neamului românesc" a avut parte de cuvinte de apreciere din partea spectatorilor.
Numărul aniversar al revistei școlii, ,,Inorogul", a încununat munca făcută cu dăruire de întregul colectiv de cadre didactice. Învățători, profesori și elevi au stat alături și au împărtășit gânduri, emoții, aspirații și experiențe de neuitat. Prin viziunea colectivului de redacție, revista ,,Inorogul" a prins viață și s-a remarcat timp de 12 ani prin originalitate și ingeniozitate. 
Bucuria acestei aniversări ne regăsește cultivând cu responsabilitate aceleași valori menite să mențină tradiția și prestigiul școlii.
Prof. Diana Hera,
consilier educativ
 
Felicitări, dragilor!
La mulți ani, dragi elevi!
La mulți ani, tuturor slujitorilor acestei instituții care fac cinste patronului spiritual!
Fiți mândri și demni de o asemenea cinste și onoare, responsabilitate și  demnitate! Frumoși, sinceri și devotați, așa cum vă știm, purtați cu onoare faima europeană a domnitorului și cărturarului care vă este și ne este model în toate!
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:44:18 Ora standard a Europei de Est