Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Modalitate de construire a dimensiunii europene a învățământului salontan

Erasmus+

Modalitate de construire a dimensiunii europene a învățământului salontan

„Plasamente transnaționale pentru dobândirea de competențe profesionale și personale conforme cu cerințele pieței muncii"

În ciuda situației actuale pe care o traversează întreaga lume și care modifică inevitabil și paradigmele educaționale, în domeniul învățământului continuă să se desfășoare activități de succes, ce au rolul de a asigura elevilor competențele profesionale și personale necesare pentru piața muncii, oricât de volatile ar părea contururile acesteia în prezent. Proiectul Erasmus+ pe care îl avem în vedere și al cărui beneficiar este Liceul Teoretic „Arany Janos", din Salonta, se constituie ca un răspuns la o nevoie reală a elevilor de a-și dezvolta competențele profesionale în domeniul IT, necesare în majoritatea locurilor de muncă din societatea de mâine.
În perioada 5.10.2020 - 18.10.2020 a avut loc a doua mobilitate a elevilor prevăzută în proiectul Erasmus +, formare profesională VET - „Plasamente transnaționale pentru dobândirea de competențe profesionale și personale conforme cu cerințele pieței muncii", beneficiar fiind Liceul Teoretic „Arany Janos" din Salonta, Bihor. Parteneră, în cadrul proiectului, a fost Organizația M.E.P. Europrojects SL din Granada, orașul în care a avut loc mobilitatea. De schimbul de experiență au beneficiat 15 elevi ai Liceului Teoretic „Arany Janos", Salonta, din clasa a XI-a A, filiera teoretică, profil real, specializarea matematică - informatică, intensiv informatică. Aceștia au fost însoțiți, pe parcursul mobilității, de Tornai Melinda, directoarea Liceului Teoretic „Arany Janos", și de Aszalos Agnes, profesoară de biologie, care au avut grijă ca elevii să respecte normele de distanțare fizică în vigoare atât în  țara-gazdă, cât și pe parcursul drumul înspre și dinspre Granada, precum și ca proiectul să își atingă țintele propuse.
Obiectivele proiectului sunt: dezvoltarea competențelor, cunoștințelor și abilităților practice în domeniul IT, astfel încât acestea să corespundă standardelor firmelor de profil și elevii să se poată integra și să fie competitivi pe piața muncii; îmbunătățirea competențelor lingvistice pentru a înțelege limbajul profesional IT, a comunica în relațiile de muncă și în diverse contexte; valorificarea oportunităților de colaborare și parteneriat transnațional cu firme din domeniul IT pentru dobândirea de cunoștințe din domeniul antreprenorial și îmbunătățirea practicilor managementului instituțional; dezvoltarea abilităților sociale și civice ale participanților, prin formarea unui comportament profesional și sporirea adaptabilității la medii socio-culturale noi.
Conform mărturiilor elevilor, experiența a fost una benefică din toate punctele de vedere, mult peste așteptările lor inițiale, fapt care s-a datorat, în mare parte, echipei care i-a întâmpinat din partea partenerului din Granada, Spania, precum și echipei care a muncit la implementarea proiectului. Elevilor li s-a oferit ocazia să lucreze într-un mediu internațional, multicultural, în care au avut ocazia de a-și exersa, testa și îmbogăți atât competențele profesionale, cât și pe cele relaționale. De altfel, competențele profesionale dobândite pe parcursul stagiului de pregătire profesională au fost atestate printr-un certificat recunoscut internațional.
După cum bine se știe, Granada oferă nenumărate atracții culturale și o mulțime de modalități de petrecere a timpului liber. Elevii au avut, astfel, ocazia să descopere frumusețile Granadei, organizația-gazdă pregătind tururi ghidate, astfel încât toți elevii participanți în proiect să aibă acces la principalele obiective turistice ale orașului și ale regiunii. A fost vizitat Parcul Științific din Granada (Parque de las Ciencias), muzeul în aer liber care se întinde pe 30.000 de metri pătrați și care oferă o mulțime de experiențe și de informații științifice turiștilor. De asemenea, grupul din Salonta a vizitat Alhambra, complex de palate și fortărețe, monument de arhitectură islamică, precum și orașele Cordoba, Malaga și Solebrana.
În ansamblu, mobilitatea desfășurată prin proiectul Erasmus+ a reprezentat o experiență de viață unică, până în acest moment, pentru majoritatea elevilor și le-a oferit ocazia să se descopere pe ei înșiși într-un alt context cultural și educațional. Fără îndoială că rezultatele pe termen lung ale proiectului se vor concretiza în parcursul personal și profesional al fiecăruia dintre cei care au participat la această mobilitate.
Prof. Ștefănuț Alin
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Modalitate de construire a dimensiunii europene a învățământului salontan.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:21:56 Ora de vară a Europei de Est