Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul toamnei s-a desfășurat, astăzi, la Școala ,,Nicolae Bălcescu”, dar în condiții speciale!

,,Consider că a fost un act de curaj…”

Festivalul toamnei s-a desfășurat, astăzi, la Școala ,,Nicolae Bălcescu”, dar în condiții speciale!

Povestea toamnei, mult așteptată și îndelung pregătită de cei mici, s-a depănat astăzi (vineri, 23 octombrie 2020), la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" din Oradea, în condiții speciale de pandemie, cu măști și distanțare fizică, cu jumătate din efectiv, fără festivități, program artistic și invitați, doar în ,,familie" și sub ochii presei.

,,Eu zic că a fost o reușită"!
,,Consider că a fost un act de curaj din partea cadrelor didactice, a părinților, care și-au asumat această activitate în vremuri dificile. Însă, respectând acele minime măsuri (potrivit legii), se pot organiza astfel de activități să nu-i vitregim pe copii de această plăcere", a apreciat domnul director Radu Pîrja,la întâlnirea cu reprezentanții presei...
,,Eu zic că a fost o reușită!", a mai adăugat domnul director.
Așadar, la dimensiuni mult reduse față de ceea ce a însemnat Festivalul toamnei, timp de 20 de ani, bătuți pe muchie, astăzi, s-a derulat, cea de-a 21-a ediție, doar cu implicarea elevilor din 12 clase primare (clasele pregătitoare A, C și D, clasele I A, B și D, a II-a B și C, a IV-a A, B,C și D), a părinților, bunicilor și dascălilor (prof. Adina Gomboș, Ioana Borza, Carla Istvanovici, Simona Bunta, Monica Igna, Andaluza Raț, Simona Vancea, Bianca Petrița, Vasilica Ienei, Alina Horaniț, Adriana Tiugea, Alina Deliman, Romina Hulban și Stela Tăut - inițiatorul și coordonatorul proiectului, dimpreună cu ceilalți membri ai echipei de proiect: bibliotecar Daniela Pop, Daniela Sârb - administrator de patrimoniu, secretar-șef Paula Bodea, secretar Leda Poenaru și conducerea școlii - director Radu Pîrja și directorul adjunct Racz Beata), dar și cu concursul a patru parteneri (școlile gimnaziale din Popești, Lugașu de Jos și ,,Oltea Doamna" din Oradea, respectiv Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea), care au participat doar cu desene, picturi și colaje...
Strugurii albi și roșii stau cocoțați pe spinarea unui cartof
,,Zânele toamnei au surâs și s-au mândrit cu bogăția, dovlecii șugubeți s-au arătat în fel și chip, ardeii și morcovii s-au transformat în regi și soldați, conopida a umplut câmpurile cu oi, gogonelele surâd pe sub mustăți dintr-un coș - vorba doamnei profesor Stela Tăut -, strugurii albi și roșii stau cocoțați pe spinarea unui cartof"; vedeta expoziției este cea care poartă un mesaj sugestiv și de mare actualitate: ,,Poartă mască, arată că îți pasă"! Lucrarea ingenioasă prezintă o ambulanță, cu medici și izoletă; autorul lucrării este elevul Andrei Todoran, din clasa a IV-a B.
Timp de o săptămână, începând din 19 octombrie, zilnic, câte două clase au expus maximum 50 de lucrări pe zi (250 în total), legume și fructe sculptate și ingenios combinate pe o temă aleasă, plasate pe standurile amenajate în curte, la intrarea principală în școală, în față, în stânga și în dreapta.
Astăzi, am admirat expoziția ultimei zile, iar școlarii a trei clase pregătitoare: A (coordonați de prof. Carla Istvanovici), C (prof. Monica Igna) și D (prof. Bianca Petrița) s-au întrecut în a ne prezenta costumele proprii în cadrul paradei, ei reprezentând: prinți și prințese, personaje de poveste, legume și fructe uriașe, întruchipând bogăția și frumusețea toamnei în cadrul Festivalului autumnal, ajuns la a 21-a ediție.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (91 de poze) în Galeria foto: Festivalul toamnei s-a desfășurat, astăzi, la Școala ,,Nicolae Bălcescu”, dar în condiții speciale!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:19 Ora de vară a Europei de Est