Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” pe scena orădeană

Două evenimente muzicale de excepție, la Sala Arcadia

Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” pe scena orădeană

Teatrul ,,Regina Maria" va găzdui joi, 22 octombrie și duminică, 25 octombrie, două evenimente muzicale de excepție, la Sala Arcadia. Orădenii au ocazia de a participa la Concertul extraordinar susținut de prestigiosul Cvartet Arcadia și la Recitalul extraordinar susținut de Cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat „Transilvania" din Cluj-Napoca

Ambele evenimentele au loc în cadrul programului „Consolidarea excelenței în cercetarea științifică și creația artistică din Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima".
Primul eveniment este Concertul extraordinar susținut de prestigiosul Cvartet Arcadia și binecunoscutul clarinetist Răzvan Poptean și va avea loc joi, 22 octombrie, de la ora 18.00. În prima parte a concertului, publicul va avea ocazia să asculte Cvartetul de coarde nr. 10 în Mi bemol major, op. 74 de Ludwig van Beethoven, supranumit și „Cvartetul harpelor", datorită tehnicii de pizzicato ce prevalează în partea I. La fel ca în alte numeroase lucrări de Beethoven, titlul a fost ales de editor. Partea a doua a concertului este destinată interpretării Cvintetului cu clarinet, KV 581 de Wolfgang Amadeus Mozart, una dintre cele mai îndrăgite lucrări de gen.
Cunoscut în peisajul internațional al muzicii de cameră, Cvartetul Arcadia s-a format în anul 2006, pe parcursul anilor de studiu ai instrumentiștilor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj. Cvartetul a concertat la Spring Festival (Budapesta), George Enescu Festival (Heidelberg), Cité International des Arts (Paris), Alte Oper (Frankfurt), Pollack Hall (Montreal), Concertgebouw (Amsterdam), Wigmore Hall, Q'arto Mondi Festival (Polonia), Salle Gaveau (Paris), Tel-Aviv, Mecklenburg Vorpommern Festival, Kammermusiktage Mettlach, Zeist Music Days Festival (Olanda), Portugalia, Marea Britanie, China. Ansamblul a câștigat numeroase competiții de muzică de cameră, printre care International Chamber Music Competition (Hamburg, 2009), Almere International Chamber Music Competition (2011), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012), Osaka International Chamber Music Competition (2014).  Răzvan Poptean este absolvent al Liceului de Muzică „Aurel Popp" din Satu Mare, la clasa profesorului Ioan Butuza. În anul 2005 a absolvit Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, instituție la care s-a perfecționat apoi în cadrul cursurilor de masterat (la clasa prof. univ. dr. Ioan Goilă) și doctorat (coordonator prof. univ. dr. Cristian Misievici). Artistul a fost prim-clarinetist al multor orchestre importante, dintre care amintim: Orchestra de tineret „Clasica" din Cluj-Napoca, Orchestra Naţională de Tineret a României, Orchestra Națională Simfonică a României, fondată de Cristian Mandeal şi Marin Cazacu. Începând cu anul 2008 este cadru universitar la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima", unde predă clarinet și muzică de cameră. Din anul 2013 este artist instrumentist în Orchestra Simfonică de Stat „Transilvania".
Itinerarul muzical continuă duminică, 25 octombrie, de la ora 18.00, tot la Sala Arcadia, cu Recitalul extraordinar susținut de Cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat „Transilvania", alcătuit din Gabriel Gyarmati (trompetă), Iosif Sătmărean (trompetă), Gabriel Cupșa (corn), Leonard Neamț (trombon), Alexandru Corlan (tubă). Programul cuprinde o paletă variată stilistic de lucrări: Bach, Mozart, Clarke, Scheidt, Debussy, Puccini, Gershwin, Pollack, Brubeck și alții.
Cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat „Transilvania" din Cluj-Napoca a fost înființat la inițiativa câtorva dintre membrii acestei orchestre, care au dorit să își întregească astfel activitatea artistică. Dezideratul lor a fost de la bun început să atingă un înalt nivel de performanță în cadrul recitalurilor susținute, în acest sens abordând un repertoriu variat din punct de vedere stilistic, ce acoperă curente muzicale diferite: de la epoca Barocului până la creațiile secolului al XXI-lea, muzica de jazz și muzica de film. Cei cinci muzicieni s-au remarcat, în primul rând, în calitate de membri ai ansamblului orchestral amintit, participând la numeroase transmisiuni radio și de televiziune, sesiuni de înregistrări, festivaluri internaționale și turnee. De asemenea, aceștia au colaborat frecvent cu diferite ansambluri, dintre care menționăm Orchestra Română de Tineret și Orchestra Națională Simfonică a României.
Biletele pentru cele două concerte au fost puse în vânzare la casieria Teatrului ,,Regina Maria". Biletele pot fi achiziționate și cu o oră înainte de spectacol, de la Sala Arcadia. Prețul unui bilet este 30 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru elevi și studenți.

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:51:01 Ora de vară a Europei de Est