Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Domnul ing. Ilie Bolojan a depus jurământul de președinte

Ceremonia de constituire a Consiliului Județean Bihor,

Domnul ing. Ilie Bolojan a depus jurământul de președinte

Prefectul Dumitru Țiplea coordonează, începând de ieri, 19 octombrie și până în 27 octombrie, ceremoniile de constituire ale consiliilor locale în cele 101 unități administrativ-teritoriale ale județului Bihor.

Prima ceremonie deschisă de prefect luni, la ora 10.00, a fost cea a Consiliului Local Oradea, iar la ora 13.00, a urmat ceremonia de constituire a Consiliului Județean Bihor, în cadrul căreia Ilie Bolojan a depus jurământul de președinte.
În premieră, în administrația locală din România, pentru a efectua toate constituirile într-un termen de doar două săptămâni, prefectul Dumitru Țiplea va participa în regim de videoconferință la o parte din ceremoniile din județ, la care însă vor fi prezenți fizic reprezentanții acestuia.
În conformitate cu prevederile în vigoare, constituirea consiliilor locale se efectuează în termen de 60 de zile de la data desfășurării alegerilor. Ceremonia de constituire se desfășoară în prezența prefectului sau a reprezentanților acestuia, iar in cadrul ședinței consilierii și primarii validați dau citire și semnează, cu mâna pe Constituția României și pe Biblie, jurămintele de credință. Prefectul trebuie, de asemenea, să se asigure că este întrunit cvorumul și că simbolurile naționale - imnul și tricolorul - sunt prezentate în cadrul ceremoniei. În urma ședinței prefectul declară legal constituit consiliul, urmând ca în termen de trei zile să emită un ordin privind constatarea îndeplinirii condițiilor legale de constituire.
Reamintim că în județul Bihor, prin Ordinul Prefectului nr. 308/2020, s-a stabilit la 1.293 numărul de consilieri pentru consiliile locale comunale, orăşeneşti, municipale și județean din Bihor.
În deschiderea ceremoniei, prefectul Dumitru Țiplea va adresa aleșilor locali următorul mesaj:
,,Stimați aleși locali, stimați cetățeni, 
trecem printr-o perioadă dificilă, iar alegerile locale au fost atipice, cu măsuri de precauție sporite. Prin implicarea tuturor celor responsabili cu coordonarea crizei sanitare, la acest scrutin în județul Bihor nu am avut incidente grave.
Vă felicit pentru îndeplinirea obiectivelor electorale și, în același timp, vă atrag atenția că sunteți într-o postură specială: ați fost investiți cu încrederea oamenilor. De voi depinde viitorul comunității în care trăiți, dezvoltarea acesteia și creșterea nivelului de trai, în voi au încredere cetățenii. În calitate de lideri, gândirea și acțiunile voastre trebuie să fie îndreptate spre interesul și binele acestora. Trebuie să conștientizați importanța funcției pe care o ocupați în structura de administrare a Statului Român și că faceți parte din forța de dezvoltare a acestei țări. Actualul guvern își dă interesul pentru a gestiona cât mai bine criza sanitară și pentru a moderniza România, dar aceste obiective nu se pot atinge fără dorința voastră de a pune în aplicare o politică eficientă și corectă, în interesul cetățeanului.
Mentalitatea că administrația este ineficientă și se ,,hrănește" din banul public este larg răspândită, iar acum avem oportunitatea de a schimba această percepție prin implicarea asiduă și onestă în proiectele pentru dezvoltarea satelor și orașelor noastre. Vă asigur că veți găsi în mine un sprijin în rezolvarea problemelor pe care le veți întâmpina, dar, în același timp, vă aduc în vedere că legea va fi respectată și aplicată tuturor, indiferent de apartenența și susținerea politică. 
Acest moment solemn trebuie să vă trezească simțul răspunderii și asumării, să întărească recunoștința și loialitatea față de cetățeni. Nu uitați importanța acestui jurământ și faptul că sunteți angajați ai cetățenilor, pentru care trebuie să vă dați toată străduința și priceperea, și să contribuiți la dezvoltarea comunităților pe care le reprezentați. 
Vă doresc mandate fără evenimente și pline de proiecte încununate cu succes.
Doamne, ajută!"
Cancelaria Prefectului
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Domnul ing. Ilie Bolojan a depus jurământul de președinte.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:12:31 Ora standard a Europei de Est