Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Domnul ing. Ilie Bolojan a depus jurământul de președinte

Ceremonia de constituire a Consiliului Județean Bihor,

Domnul ing. Ilie Bolojan a depus jurământul de președinte

Prefectul Dumitru Țiplea coordonează, începând de ieri, 19 octombrie și până în 27 octombrie, ceremoniile de constituire ale consiliilor locale în cele 101 unități administrativ-teritoriale ale județului Bihor.

Prima ceremonie deschisă de prefect luni, la ora 10.00, a fost cea a Consiliului Local Oradea, iar la ora 13.00, a urmat ceremonia de constituire a Consiliului Județean Bihor, în cadrul căreia Ilie Bolojan a depus jurământul de președinte.
În premieră, în administrația locală din România, pentru a efectua toate constituirile într-un termen de doar două săptămâni, prefectul Dumitru Țiplea va participa în regim de videoconferință la o parte din ceremoniile din județ, la care însă vor fi prezenți fizic reprezentanții acestuia.
În conformitate cu prevederile în vigoare, constituirea consiliilor locale se efectuează în termen de 60 de zile de la data desfășurării alegerilor. Ceremonia de constituire se desfășoară în prezența prefectului sau a reprezentanților acestuia, iar in cadrul ședinței consilierii și primarii validați dau citire și semnează, cu mâna pe Constituția României și pe Biblie, jurămintele de credință. Prefectul trebuie, de asemenea, să se asigure că este întrunit cvorumul și că simbolurile naționale - imnul și tricolorul - sunt prezentate în cadrul ceremoniei. În urma ședinței prefectul declară legal constituit consiliul, urmând ca în termen de trei zile să emită un ordin privind constatarea îndeplinirii condițiilor legale de constituire.
Reamintim că în județul Bihor, prin Ordinul Prefectului nr. 308/2020, s-a stabilit la 1.293 numărul de consilieri pentru consiliile locale comunale, orăşeneşti, municipale și județean din Bihor.
În deschiderea ceremoniei, prefectul Dumitru Țiplea va adresa aleșilor locali următorul mesaj:
,,Stimați aleși locali, stimați cetățeni, 
trecem printr-o perioadă dificilă, iar alegerile locale au fost atipice, cu măsuri de precauție sporite. Prin implicarea tuturor celor responsabili cu coordonarea crizei sanitare, la acest scrutin în județul Bihor nu am avut incidente grave.
Vă felicit pentru îndeplinirea obiectivelor electorale și, în același timp, vă atrag atenția că sunteți într-o postură specială: ați fost investiți cu încrederea oamenilor. De voi depinde viitorul comunității în care trăiți, dezvoltarea acesteia și creșterea nivelului de trai, în voi au încredere cetățenii. În calitate de lideri, gândirea și acțiunile voastre trebuie să fie îndreptate spre interesul și binele acestora. Trebuie să conștientizați importanța funcției pe care o ocupați în structura de administrare a Statului Român și că faceți parte din forța de dezvoltare a acestei țări. Actualul guvern își dă interesul pentru a gestiona cât mai bine criza sanitară și pentru a moderniza România, dar aceste obiective nu se pot atinge fără dorința voastră de a pune în aplicare o politică eficientă și corectă, în interesul cetățeanului.
Mentalitatea că administrația este ineficientă și se ,,hrănește" din banul public este larg răspândită, iar acum avem oportunitatea de a schimba această percepție prin implicarea asiduă și onestă în proiectele pentru dezvoltarea satelor și orașelor noastre. Vă asigur că veți găsi în mine un sprijin în rezolvarea problemelor pe care le veți întâmpina, dar, în același timp, vă aduc în vedere că legea va fi respectată și aplicată tuturor, indiferent de apartenența și susținerea politică. 
Acest moment solemn trebuie să vă trezească simțul răspunderii și asumării, să întărească recunoștința și loialitatea față de cetățeni. Nu uitați importanța acestui jurământ și faptul că sunteți angajați ai cetățenilor, pentru care trebuie să vă dați toată străduința și priceperea, și să contribuiți la dezvoltarea comunităților pe care le reprezentați. 
Vă doresc mandate fără evenimente și pline de proiecte încununate cu succes.
Doamne, ajută!"
Cancelaria Prefectului
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Domnul ing. Ilie Bolojan a depus jurământul de președinte.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:14:28 Ora de vară a Europei de Est