Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pregătiți pentru viitor

Junior Achievement România

Pregătiți pentru viitor

Junior Achievement România deschide anul școlar 2020-2021 cu noi cursuri din programele sale educaționale, în sistem hibrid - la clasă și online - materialele de studiu fiind disponibile gratuit în versiune digitală și tipărită.

Procesul de transformare digitală a determinat o intervenție majoră în modul de organizare și derulare a activităților educaționale. Junior Acheivement răspunde acestei provocări prin inițiativa globală #FutureReady, prin elaborarea unor programe adaptabile formatului online sau hibrid, păstrând abordarea learning by doing și project based. Programele sunt disponibile pe platformele recomandate de Ministerul Educației și Cercetării. 
Peste 2000 de profesori din toată țara s-au arătat interesați de noul mod de predare, în amfiteatrul virtual JA lansat în cadrul inițiativei #FutureReady. Cele 17 sesiuni interactive online susținute de echipa Junior Achievement România au adus informații detaliate despre utilizarea la clasă a resurselor educaționale gratuite oferite de Junior Achievement pentru învățarea hibridă, dar și despre modul practic de utilizare a platformelor recomandate de Ministerul Educației și Cercetării.
Formatul interactiv și oportunitatea de a discuta direct despre situațiile concrete întâmpinate la clasă au atras în medie peste 280 de participanți la fiecare dintre aceste sesiuni, atât cadre didactice care cunosc calitatea programelor JA, dar și profesori care abordează pentru prima dată acest format educațional, cu atât mai relevant în contextul curent.   
Resurse interactive pentru predarea sincronă și asincronă, în sistem hibrid
Pandemia a schimbat în mod profund modul de derulare a procesului educativ pentru milioane de elevi din lumea întreagă. Tranziția la noul mod de predare nu este nici ușoară, nici simplă.
Misiunea Junior Achievement și a partenerilor săi este, acum, cu atât mai importantă: alături de profesori putem ajuta generația curentă să nu devină „generația pandemiei", ci o generație pregătită să reușească să se adapteze rapid și să reușească în situații dificile și neașteptate. Nu numai modul de desfășurare a cursurilor trece prin acest proces de transformare, conținutul și structura programelor trebuie să răspundă și ele noilor nevoi și tendințe.
Junior Achievement a digitalizat mai multe resurse educaționale pe perioada verii, pentru a veni în ajutorul profesorilor și al tinerilor, odată cu începerea noului an școlar. În acest moment orice profesor, indiferent de specializare, are acces la materiale educaționale moderne care ajută la formarea competențelor incluse în planurile cadru pentru toate nivelurile de învățământ. Diversitatea resurselor puse la dispoziție de Junior Achievement la nivel internațional, adaptate mediului academic și economic din România,  asigură un caracter de aplicabilitate practică și imediată pentru toate disciplinele predate și toate ciclurile de învățământ, de la clasa pregătitoare până la masterat.
Sesiuni de prezentare a programelor JA România, pentru profesori
Încă din luna septembrie, echipa JA a derulat o serie extinsă de sesiuni interactive online pentru profesori, în cadrul cărora sunt prezentate detalii despre modul în care pot fi utilizate la clasă resursele puse la dispoziție gratuit de Junior Achievement, prin intermediul celor cinci tipuri de programe: dezvoltarea abilităților de viață, educație financiară, educație economică, antreprenorială, și educație pentru orientare profesională. Au fost de asemenea prezentate conceptele de predarea sincronă și asincronă, în sistem hibrid, online și offline, cu exemple concrete care să faciliteze alegerea și utilizarea unei platforme în mod cât mai eficient și adaptat contextului local, precum și recomandări pentru captarea și menținerea atenției și interesului elevilor, și eliminarea dificultăților în evaluarea online.
Noi sesiuni interactive, începând din luna noiembrie
Opiniile și recomandările profesorilor sunt deosebit de utile pentru dezvoltarea unui conținut relevant în această perioadă plină de provocări. Pornind de la părerile exprimate de un număr de peste 2.000 de cadre didactice, JA România continuă pregătirea unei noi serii de astfel de sesiuni, cu mai multe informații centrate pe creșterea motivației elevilor, evaluarea și monitorizarea progresului elevilor, gestionarea eficientă a timpului în activitățile online, realizarea de activități cu un grad mai înalt de interactivitate, precum și schimbul de experiență între cadrele didactice.
Profesorii pot accesa aceste sesiunile interactive de perfecționare chiar din contul lor, de la https://jaromania.org/hub. Toate sesiunile organizate de Junior Achievement, precum și resursele educaționale pentru profesori și tineri sunt gratuite.
Pentru informații complete despre programele Junior Achievement România puteți accesa: https://www.jaromania.org
Despre Junior Achievement România
Junior Achievement România este o organizație non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaționale JA de educație antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate și viață activă și dezvoltarea abilităților pentru viață. 40 de țări din Europa și peste 100 de țări din toată lumea derulează programele JA. În România, acestea sunt urmate de peste 230.000 de elevi și studenți și 3.700 de profesori din 1.670 de școli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educației și Cercetării și prin susținerea financiară a comunității de afaceri din România.
Mihai Cornea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:27:08 Ora de vară a Europei de Est