Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cea de a VII-a expoziţie naţională de artă naivă

Joi, Muzeul Țării Crișurilor deschide

Cea de a VII-a expoziţie naţională de artă naivă

De aproape un deceniu încoace, în luna octombrie, Oradea devine capitala artei naive contemporane din România.

Este o sintagmă deja cunoscută publicului iubitor al acestui gen de artă, reconfirmată şi în acest an de o nouă manifestare de amploare care aduce în micul Paris de pe malurile Peţei cei mai importanţi pictori naivi din ţară. Aflat la cea de a VII-a ediţie, Festivalul naţional de artă naivă debutează joi, 15 octombrie 2020, la Muzeul Ţării Crişurilor cu Expoziţia naţională de artă naivă, care va fi vernisată începând cu ora 17.30 în saloanele Secţiei de artă a instituţiei muzeale, de pe strada Armatei Române nr. 1/A.
„Iniţiativa organizării unui festival naţional dedicat în întregime artei naive româneşti a apărut ca urmare a unei nevoi reale de a aduce în atenţia publicului acest gen artistic, prea puţin prezent până acum în istoria artei contemporane româneşti", spune Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, organizator al manifestării. În ciuda dificultăţilor întâmpinate la primele ediţii, Festivalul naţional de artă naivă a avut, an după an, o tot mai mare priză la public, dovedind astfel că este singura manifestare de anvergură din România dedicată exclusiv artei naive.
Păstrând tradiţia, festivalul este organizat şi în această toamnă la Oradea, unde îşi dă întâlnire lumea precupată de arta naivă. La fel ca la ediţiile precedente, festivalul va debuta cu vernisajul Expoziţiei naţionale de artă naivă, al cărei vernisaj este la Muzeul Ţării Crişurilor, promotor al acestei meritorii iniţiative, unice în ţară. Vizitatorii vor putea admira lucrări realizate în aproape toate tehnicile artistice: pictură în ulei şi acrilic, grafică, gravură, sculptură, ceramică şi, în premieră la această ediţie, tapiserie - realizată manual, dar şi ţesută în tehnicile „haute lisse" şi „bas lisse". Vor fi prezentate, în premieră, şi lucrări aparţinând unor artişti naivi demult dispăruţi: Elisabeta Arhip şi Maria Caciora-Taşnicu, ambele considerate unele dintre cele mai talentate artiste naive din ţara noastră, precum şi Viorel Cristea - considerat cel mai bun peisagist naiv din Europa. De asemenea, Şcoala Populară de Arte din Botoşani expune câteva lucrări din colecţia proprie, aparţinând unor artişti naivi absolvenţi ai instituţiei. Selecţia artiştilor şi a lucrărilor a fost făcută exclusiv după criterii valorice.
La această ediţie a festivalului, organizatorii au pregătit şi câteva surprize. Pe lângă secţiunea „debutantul anului", din cadrul expoziţiei, reprezentată anul acesta de pictoriţa Maria Ghercă, manifestarea va cuprinde conferinţe, lansare de carte - anul acesta, două volume de poezie ale pictoriţei naive Maria Lupu, workshop-uri, spectacole de teatru ţărănesc etc. Va exista şi o secţiune de proiecţie de film documentar: „În pădurea cea stufoasă" (1972) şi „Poveştile Aurorei Naforniţă" (2005).
Organizatorii festivalului sunt Asociaţia Artiştilor Naivi din România şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, iar parteneri principali sunt Consiliul Judeţean Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor. Alături de aceştia şi-au mai adus contribuţia Revista „Familia", Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema „Palace", TVR Iaşi, Cineforma Video Production, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan", Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
Vernisajul expoziţiei, cât şi celelalte manifestări din cadrul festivalului se vor derula respectându-se condiţiile legale de distanţare fizică şi regulile sanitare de protecţie. Expoziţia naţională de artă naivă, ediţia 2020, va sta pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în data de 1 noiembrie.
Vă așteptăm cu drag!
Lucian Marcusiu
 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:46:48 Ora standard a Europei de Est