Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de a VII-a expoziţie naţională de artă naivă

Joi, Muzeul Țării Crișurilor deschide

Cea de a VII-a expoziţie naţională de artă naivă

De aproape un deceniu încoace, în luna octombrie, Oradea devine capitala artei naive contemporane din România.

Este o sintagmă deja cunoscută publicului iubitor al acestui gen de artă, reconfirmată şi în acest an de o nouă manifestare de amploare care aduce în micul Paris de pe malurile Peţei cei mai importanţi pictori naivi din ţară. Aflat la cea de a VII-a ediţie, Festivalul naţional de artă naivă debutează joi, 15 octombrie 2020, la Muzeul Ţării Crişurilor cu Expoziţia naţională de artă naivă, care va fi vernisată începând cu ora 17.30 în saloanele Secţiei de artă a instituţiei muzeale, de pe strada Armatei Române nr. 1/A.
„Iniţiativa organizării unui festival naţional dedicat în întregime artei naive româneşti a apărut ca urmare a unei nevoi reale de a aduce în atenţia publicului acest gen artistic, prea puţin prezent până acum în istoria artei contemporane româneşti", spune Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, organizator al manifestării. În ciuda dificultăţilor întâmpinate la primele ediţii, Festivalul naţional de artă naivă a avut, an după an, o tot mai mare priză la public, dovedind astfel că este singura manifestare de anvergură din România dedicată exclusiv artei naive.
Păstrând tradiţia, festivalul este organizat şi în această toamnă la Oradea, unde îşi dă întâlnire lumea precupată de arta naivă. La fel ca la ediţiile precedente, festivalul va debuta cu vernisajul Expoziţiei naţionale de artă naivă, al cărei vernisaj este la Muzeul Ţării Crişurilor, promotor al acestei meritorii iniţiative, unice în ţară. Vizitatorii vor putea admira lucrări realizate în aproape toate tehnicile artistice: pictură în ulei şi acrilic, grafică, gravură, sculptură, ceramică şi, în premieră la această ediţie, tapiserie - realizată manual, dar şi ţesută în tehnicile „haute lisse" şi „bas lisse". Vor fi prezentate, în premieră, şi lucrări aparţinând unor artişti naivi demult dispăruţi: Elisabeta Arhip şi Maria Caciora-Taşnicu, ambele considerate unele dintre cele mai talentate artiste naive din ţara noastră, precum şi Viorel Cristea - considerat cel mai bun peisagist naiv din Europa. De asemenea, Şcoala Populară de Arte din Botoşani expune câteva lucrări din colecţia proprie, aparţinând unor artişti naivi absolvenţi ai instituţiei. Selecţia artiştilor şi a lucrărilor a fost făcută exclusiv după criterii valorice.
La această ediţie a festivalului, organizatorii au pregătit şi câteva surprize. Pe lângă secţiunea „debutantul anului", din cadrul expoziţiei, reprezentată anul acesta de pictoriţa Maria Ghercă, manifestarea va cuprinde conferinţe, lansare de carte - anul acesta, două volume de poezie ale pictoriţei naive Maria Lupu, workshop-uri, spectacole de teatru ţărănesc etc. Va exista şi o secţiune de proiecţie de film documentar: „În pădurea cea stufoasă" (1972) şi „Poveştile Aurorei Naforniţă" (2005).
Organizatorii festivalului sunt Asociaţia Artiştilor Naivi din România şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, iar parteneri principali sunt Consiliul Judeţean Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor. Alături de aceştia şi-au mai adus contribuţia Revista „Familia", Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema „Palace", TVR Iaşi, Cineforma Video Production, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan", Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
Vernisajul expoziţiei, cât şi celelalte manifestări din cadrul festivalului se vor derula respectându-se condiţiile legale de distanţare fizică şi regulile sanitare de protecţie. Expoziţia naţională de artă naivă, ediţia 2020, va sta pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în data de 1 noiembrie.
Vă așteptăm cu drag!
Lucian Marcusiu
 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:23:03 Ora de vară a Europei de Est