Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În situații dificile, este important să găsim soluții și nu vinovați

Cu școala în plină pandemie

În situații dificile, este important să găsim soluții și nu vinovați

Pentru că de câteva luni viața ni s-a schimbat într-un fel în care poate nici nu ne-am fi imaginat, suntem cu toții bulversați și trăim diferite stări pe care uneori poate ne este mai greu să le gestionăm, uităm scopul pentru care suntem pe Pământ și anume să iubim. Indiferent de ce ne înconjoară, de ce ni se întâmplă, e important și vital să iubim!

Multe articole apar despre școală și educație și din păcate în multe citim mai multe lucruri negative decât pozitive și de aceea am dori să vă prezentăm și părți pozitive, reale, din două școli bihorene.
La Liceul Teoretic ,,Petofi Sandor" din Săcueni, în clasa a II-a A, elevii de doar 8 anișori vin zilnic la școală, bine pregătiți, cu dorința de a fi împreună în sala de clasă, alături de colegi și doamna învățătoare. Copiii mei, cum îi alint, pentru că sunt ai mei, zilnic, patru ore, niciodată nu se plâng de mască; acești copii care știu că pe primul loc este sănătatea lor, sunt bine educați încă de acasă, școala venind în completare; cu acești copii totul se desfășoară atât de armonios. De ce? Pentru că au înțeles că în situații dificile, este important să găsim soluții și nu vinovați, să fim uniți și să căutăm partea bună care e mereu acolo, doar trebuie să ne deschidem inimile cel puțin cât ne deschidem și ochii.
Iubirea nu este condiționată de nimic, nici de mască, nici de distanță!
La Școala Gimnazială ,,Dr. Balasi Jozsef" din Curtuișeni, structura Vășad, în clasa a IV-a, avem elevi și din familii greu încercate, majoritatea de etnie romă, dar frecventează școala cu interes, respectând toate regulile de sănătate, purtând masca zilnic, 4-5 ore, fără să se plângă că nu pot respira sau cât de greu ar fi să se concentreze la ore din cauza măștilor...
Dacă la Săcueni, avem o susținere de 100% din partea părinților în ceea ce privește educația copilului, la Curtuișeni, efortul substanțial este depus de doamna învățătoare, în ceea ce privește educația, însă cel mai important lucru este că toți acești copii înțeleg importanța respectării unor reguli, prin exemplul pe care îl au în față, înțeleg că iubirea nu este condiționată de nimic, nici de mască, nici de distanță. Ei au înțeles că putem să ne manifestăm dragostea și de la o distanță de un metru, că putem să fim extraordinari și frumoși chiar dacă purtăm mască.
Cum au reușit să înțeleagă?
În primul rând cu ajutorul părinților, acasă, prin educația și explicațiile primite, apoi prin exemplul primit de la școală, prin activitățile creative prin care li s-a arătat că o mască nu îi încurcă nici la joacă, nici la învățat, nici la alte activități grozave făcute cu drag împreună!
Ceea ce dorim să subliniem este că școala are o importanță deosebită în dezvoltarea copilului și este important să luptăm împreună în a menține școlile deschise, iar acest lucru se poate doar respectând niște reguli simple, care țin doar de obișnuință.
Școlile noastre (și suntem convinse că nu doar ale noastre) oferă siguranță, oferă sprijin, oferă dezinfectant, oferă condiții ca fiecare elev să se simtă în siguranță cât timp se află la școală, iar elevii vin zilnic cu dorința de cunoaștere și cu speranța că vor veni și mâine, și poimâine...
Haideți, deci, să ne îndreptăm ochii și mintea spre informații de ordin pozitiv, să învățăm să trăim iubind cu adevărat, să ne manifestăm prin și cu respect, pentru noi, dar mai ales pentru copiii noștri!
Prof. Ghiță Brigitta & Onilă Alina

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:33 Ora de vară a Europei de Est