Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua Oradiei, sărbătorită în condiții de pandemie

Luni, 12 octombrie 2020

Ziua Oradiei, sărbătorită în condiții de pandemie

Aflându-ne în plină pandemie, Ziua Oradiei s-a sărbătorit, ieri (luni, 12 octombrie 2020), în condiții speciale, cu măști și distanțare, fără propagandă (fără surle și trâmbițe), spre a nu aduna orădenii în sala mare a Primăriei și în Parcul 1 Decembrie, ca în anii precedenți.

,,12 octombrie va rămâne o zi importantă pentru orașul nostru"
Înainte de amiază, în sala mare a Primăriei Oradea, parte dintre consilierii locali (mai vechi și mai noi), puțini invitați și reprezentanți ai unor instituții partenere au participat la ședința festivă a Consiliului Local. În prezidiu, s-au aflat, alături de primarul în exercițiu, domnul inginer Ilie Bolojan și primarul ales, domnul Florin Birta, domnul viceprimar Mircea Mălan, domnul prefect Dumitru Țiplea, secretarul Primăriei, domnul Ionel Vila (care a și deschis ședința), preasfințitul episcop greco-catolic Virgil Bercea...
,,Venim cu demnitate, responsabilitate și cu respect pentru orădeni...", a spus, printre altele, secretarul Primăriei, care astfel a declarat deschisă ședința festivă. În continuare, au rostit alocuțiuni, domnul primar în exercițiu, ing. Ilie Bolojan și istoricul Gabriel Moisa, iar de la ora 12.00, manifestările au continuat în Parcul 1 Decembrie, cu un ceremonial militar-religios, cu alocuțiuni, din partea primarului ales, domnul Florin Birta și istoricul Gabriel Moisa, cu depuneri de coroane și jerbe la Statuia Ostașului Român.
Suntem recunoscători făuritorilor de țară
,,12 octombrie va rămâne o zi importantă pentru orașul nostru.
Noi le suntem recunoscători celor care au participat la acele evenimente (12 octombrie 1918, 12 octombrie 1944...- n.n.) pentru că și ei și-au adus contribuția la ceea ce este Oradea și România astăzi. Și orașul nostru, alături de Alba Iulia, alături de alte orașe, au făcut ca țara noastră să arate așa cum este astăzi.
La mulți ani, dragi orădeni!
La mulți ani, tuturor celor care sunteți aici!
Dumnezeu să aibă în pază Oradea, județul Bihor și România"!
Am citat din alocuțiunea rostită de distinsul nostru primar vrednic de laudă și cinstire, domnul inginer Ilie Bolojan.
,,Oradea este un spațiu al toleranței"
În alocuțiunea sa, istoricul Gabriel Moisa a marcat cele ,,două momente foarte importante din istoria orașului nostru" legate de data de 12 octombrie (12 oct. 1918 și 12 oct. 1944). ,,Ceea ce s-a întâmplat în casa avocatului dr. Aurel Lazăr în 12 octombrie 1918 (s-a semnat Declarația de autodeterminare a românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș - n.n.) a fost un lucru firesc, un lucru necesar și un act de curaj; a fost motorul (acceleratorul) a ceea ce s-a întâmplat la 1 Decembrie 1918. 12 octombrie 1944 este iarăși o dată fericită pentru majoritatea populației orașului Oradea. După această dată, orașul a fost pacificat...
Ce învățături putem trage noi, orădenii?
Un lucru este foarte clar: faptul că Oradea este un spațiu al toleranței, unde românii, maghiarii și evreii și-au dat mâna, din rațiuni ce țin de bunul-simț, de bună conviețuire și să salveze orașul în acele condiții. Oradea este un bun exemplu pentru toată lumea, pentru a colabora cinstit și onest în interesul comunităților", a subliniat istoricul Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie...
,,Independența, libertatea și unitatea sunt... valori pe care le sărbătorim azi"
La ceremonialul care a avut loc în Parcul 1 Decembrie, l-am ascultat mai întâi pe noul primar ales al Oradiei, domnul Florin Birta, care a vorbit ca un istoric despre cele ,,două evenimente importante din istoria orașului nostru: 12 octombrie 1918, când în casa dr. avocat Aurel Lazăr s-a semnat Declarația de independență a românilor din Transilvania, cu toate riscurile asumate de către toți cei prezenți acolo... Apoi 12 octombrie 1944, când a avut loc bătălia pentru Oradea, luptă desfășurată de trupele române, inițial singure, apoi în strânsă cooperare cu unitățile sovietice, în scopul eliberării orașului nostru de sub teroarea hortisto-fascistă, instaurată prin Dictatul de la Viena din 1940. Independența, libertatea și unitatea sunt cel puțin trei dintre cele mai importante valori pe care le sărbătorim azi...
Timpul vorbelor a trecut și cel al faptelor este cel care ne caracterizează...
La mulți ani, orădeni! Să fim uniți, liberi și independenți"!
L-am citat pe noul primar ales al Oradiei, domnul Florin Birta.
,,Suntem un oraș norocos"!  
Așa a apreciat, în alocuțiunea sa, istoricul și decanul Gabriel Moisa. Iar norocul ni se trage, știe un oraș întreg, ba chiar și un județ: de la distinsul nostru primar, ing. Ilie Bolojan, care timp de 12 ani a făcut și a desfăcut ce a știut și cum a știut cel mai bine pentru a ne ferici cu un municipiu de invidiat, model, etalon pentru multe municipii din țară!
Mulțumim, cu mult respect, distinse domnule primar!
Dumnezeu să vă ajute să înfăptuiți multe și în noua funcție pe care orădenii și bihorenii v-au încredințat-o, cu mare cinste, în 27 septembrie 2020, aceea de președinte al Consiliului Județean Bihor!
De Ziua Oradiei, s-au depus coroane și jerbe, tot în deplină ordine și disciplină, în condiții de pandemie, dar cu inima deschisă.
Nu s-a vrut, probabil, ca cei mai mici ,,soldați", copiii și elevii să participe și să se bucure, tot din rațiuni de siguranță sanitară. Și totuși, aflați în parc la ora festivităților, prichindeii grupei ursuleților de la Grădinița Nr. 47, s-au aliniat în careu, pentru câteva momente, alături de doamnele lor educatoare Mirela Joja, Nicoleta Mureșan și Elena Buta (îngrijitoare), iar alții, mai mari și mai norocoși, au apucat să urce și să depună flori la Statuia Ostașului Român.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (90 de poze) în Galeria foto: Ziua Oradiei, sărbătorită în condiții de pandemie.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:18:19 Ora standard a Europei de Est