Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Teatru de umbre

Duminică, 11 octombrie, o nouă premieră la Teatrul Arcadia

Teatru de umbre

Duminică, 11 octombrie 2020, de la ora 19.00, la Sala Arcadia, va avea loc o nouă premieră, dedicată copiilor mai mari de 12 ani, adolescenților, tinerilor și adulților.

Spectacol unic în repertoriul Teatrului Arcadia, 1+1=1 este prima producție de teatru de umbre a trupei, și beneficiază de videomapping.
Spectacol non-verbal, în care mișcarea și dansul dau glas freamătului interior, 1+1 =e este o producție dedicată adolescenţilor, tinerilor şi adulţilor care s-au adâncit în griji, stres, oboseala examenelor şi a şcolii, sau rutina locului de muncă. Cum ar fi dacă ai putea descoperi bucuria lucrurilor simple? Cum ar fi dacă în viaţa ta ai privi orice eveniment mărunt ca pe un miracol? Dacă ai dansa în ploaie, dacă te-ai juca din nou ca un copil, dacă te-ai bucura că pe cer, azi, sunt stele? Cum ar arăta viaţa ta dacă ai şti că în fiecare clipă poţi să-ţi redescoperi inocenţa, râsul, visul? Sunt întrebări la care 1+1=1 te îndeamnă să reflectezi, şi să-ţi răspunzi, după o incursiune spectaculoasă printre lumini şi umbre.
Ideea spectacolului a venit în urma unei provocări la care și-au dorit să răspundă actrițele Consuela Egyed și Carina Bunea: „Ce putem crea cu o hârtie albă? De aici a pornit ideea de umbre, de a realiza o poveste care să susțină un act teatral. Așa am creat povestea unei tinere care se pierde pe ea însăşi și se regăsește prin prisma unui vis revelator", transmit cele două protagoniste. „Spectacolul, care reprezintă visul fetei, este ca un fel de călătorie inițiatică. O călătorie în care tânăra e condusă de propria ei umbră. E o călătorie metaforică spre copilul interior, pe care de multe ori îl ignorăm", au mai transmis actrițele.
Spectacolul 1+1=1 are o durată de 45 de minute și se joacă în Sala Arcadia, unde numărul de locuri este limitat la 60 de persoane.
Reamintim publicului că accesul în sala de spectacol se face respectând cu strictețe următoarele reguli
Purtarea măștii (medicală/non-medicală) pe toată durata evenimentului (de la intrarea în foaier, până la părăsirea clădirii) este obligatorie.
Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul; teatrul își rezervă dreptul de a efectua un triaj observațional la intrare și de a nu permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree) și temperatură mai mare de 37,3°C; termoscanarea se va face de către personalul teatrului; persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în teatru; dezinfectarea mâinilor cu dezinfectantul avizat pe bază de alcool, care va fi pus la dispoziție la intrare, este obligatorie; spectatorii sunt rugați să mențină distanțarea de minimum 1,5 m între persoane în zonele de acces, la toalete și la ieșirea din teatru; spectacolele se vor desfășura fără pauze pentru a se evita aglomerarea spațiilor din foaiere.
Bilete la spectacol pot fi achiziționate online, pe Eventim, de la casieria teatrului (sediul fiind din nou la Teatrul ,,Regina Maria"), sau la fața locului, cu o oră înainte de spectacol.
Andreea Costea,
consultant artistic

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 18:19:09 Ora de vară a Europei de Est