Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Teatru de umbre

Duminică, 11 octombrie, o nouă premieră la Teatrul Arcadia

Teatru de umbre

Duminică, 11 octombrie 2020, de la ora 19.00, la Sala Arcadia, va avea loc o nouă premieră, dedicată copiilor mai mari de 12 ani, adolescenților, tinerilor și adulților.

Spectacol unic în repertoriul Teatrului Arcadia, 1+1=1 este prima producție de teatru de umbre a trupei, și beneficiază de videomapping.
Spectacol non-verbal, în care mișcarea și dansul dau glas freamătului interior, 1+1 =e este o producție dedicată adolescenţilor, tinerilor şi adulţilor care s-au adâncit în griji, stres, oboseala examenelor şi a şcolii, sau rutina locului de muncă. Cum ar fi dacă ai putea descoperi bucuria lucrurilor simple? Cum ar fi dacă în viaţa ta ai privi orice eveniment mărunt ca pe un miracol? Dacă ai dansa în ploaie, dacă te-ai juca din nou ca un copil, dacă te-ai bucura că pe cer, azi, sunt stele? Cum ar arăta viaţa ta dacă ai şti că în fiecare clipă poţi să-ţi redescoperi inocenţa, râsul, visul? Sunt întrebări la care 1+1=1 te îndeamnă să reflectezi, şi să-ţi răspunzi, după o incursiune spectaculoasă printre lumini şi umbre.
Ideea spectacolului a venit în urma unei provocări la care și-au dorit să răspundă actrițele Consuela Egyed și Carina Bunea: „Ce putem crea cu o hârtie albă? De aici a pornit ideea de umbre, de a realiza o poveste care să susțină un act teatral. Așa am creat povestea unei tinere care se pierde pe ea însăşi și se regăsește prin prisma unui vis revelator", transmit cele două protagoniste. „Spectacolul, care reprezintă visul fetei, este ca un fel de călătorie inițiatică. O călătorie în care tânăra e condusă de propria ei umbră. E o călătorie metaforică spre copilul interior, pe care de multe ori îl ignorăm", au mai transmis actrițele.
Spectacolul 1+1=1 are o durată de 45 de minute și se joacă în Sala Arcadia, unde numărul de locuri este limitat la 60 de persoane.
Reamintim publicului că accesul în sala de spectacol se face respectând cu strictețe următoarele reguli
Purtarea măștii (medicală/non-medicală) pe toată durata evenimentului (de la intrarea în foaier, până la părăsirea clădirii) este obligatorie.
Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul; teatrul își rezervă dreptul de a efectua un triaj observațional la intrare și de a nu permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree) și temperatură mai mare de 37,3°C; termoscanarea se va face de către personalul teatrului; persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în teatru; dezinfectarea mâinilor cu dezinfectantul avizat pe bază de alcool, care va fi pus la dispoziție la intrare, este obligatorie; spectatorii sunt rugați să mențină distanțarea de minimum 1,5 m între persoane în zonele de acces, la toalete și la ieșirea din teatru; spectacolele se vor desfășura fără pauze pentru a se evita aglomerarea spațiilor din foaiere.
Bilete la spectacol pot fi achiziționate online, pe Eventim, de la casieria teatrului (sediul fiind din nou la Teatrul ,,Regina Maria"), sau la fața locului, cu o oră înainte de spectacol.
Andreea Costea,
consultant artistic

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:00:43 Ora standard a Europei de Est