Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Copacul recunoștinței”

De Ziua Mondială a Educației

,,Copacul recunoștinței”

,,O educație bună este izvorul întregului bine în lume"- E. Kant

În fiecare an, pe 5 octombrie, în întreaga lume este sărbătorită Ziua educaţiei şi a celor care activează în acest domeniu. Din anul 1994, UNESCO a stabilit ca Ziua Internațională a Profesorului să fie celebrată în fiecare an pe 5 octombrie.  Educaţia transformă vieţi şi se află în centrul misiunii UNESCO.
Ca în fiecare an, Școala Gimnaziala ,,Miron Pompiliu" Ștei marchează această zi, prin lecții informative, formative la nivelul fiecărei clase, activități de educație plastică, creații lirice sau în proză.
Deși este un an școlar diferit, datorită pandemiei, elevii din ciclul primar și gimnazial au creionat cele mai frumoase  imagini, au dezbătut și argumentat citate ale educației, au dat frâu liber imaginației prin frumoase scrisori de mulțumire, astfel  au transmis mesajul lor de mulțumire și recunoștință, celor care le-au îndrumat pașii an de an pe calea științei, a înțelepciunii, a formării și pregătirii pentru viață. Așadar, acesta este o misiune nobilă, cea de dascăl!
Mesaje din partea elevilor, dedicate dascălilor
Prima educație ne-o oferă părinții, apoi profesorii de lângă noi, dar și viața, deoarece din toate învățăm pentru a nu greși în viitor (G.R.,VII-B).
Educația câștigă de fiecare dată pentru că ea contează în viața omului. Nu ești educat, nu ești respectat (S.B.,VII-B).
Conform proverbului:Natura ne aseamănă, educația ne deosebește, este demonstrat faptul că din punct de vedere fizic suntem toți la fel, dar educația și cunoștințele noastre acumulate ne diferențiază (P.C.,VII-C).
,,Profesoara mea preferata este M.S.. Îmi place forte mult de ea pentru că este înțelegătoare, adorabilă, amabilă și foarte iubitoare. Ne iubește atât de mult pe toți ca și pe copilașii ei  (Ț.A.,VII-C).
Printre profesorii pe care îi admir se află și doamna dirigintă. Este o persoană calmă, blândă, bună, înțelegătoare și mereu și-a făcut timp pentru noi. Doamna dirigintă are răbdare cu noi chiar dacă nu suntem cei mai cuminți (T.A..,VII-C).
Doamna de geografie este profesoara mea preferată. Îmi place forte mult. Am participat de două ori la concursul Terra. Am ajuns și la etapa națională, dar din cauza pandemiei nu s-a mai ținut. Doamna m-a făcut să iubesc geografia (L.C..,VII-C).
Două creații lirice
Domnul meu învățător, scrisă de Clintoc Denisa (a V-a A)
Învățătoarea mea, autor: Amzărescu Elena (a IV-a C)
Domnul meu învățător
Domnul meu învățător
Un om bun și iubitor,
Toți copiii si-ar dori,
Așa Dascăl, zi de zi.
....................................
Iar în semn de mulțumire
V-am scris azi o poezie,
De câte ori o citiți,
De mine să v-amintiți.
 
Și mă rog la Dumnezeu,
 Să vă apere de rău,
Vă rog mult să ne iertați,
Pentru perii albi, lăsați.
 
Învățătoarea mea 
Draga mea învățătoare,
Vorba dulce, chip senin,
Mă aștepți cu drag la școală,
Despre multe să vorbim.
.......................................
Peste ani, când timpul trece,
Îmi voi aminti cu drag
De a mea învățătoare
Și de tot ce m-a-nvățat.
 
Eu acum cu mulțumire
Mă înclin în fața ta,
Și-ți spun cu sinceritate,
Nicicând nu te voi uita!
De Ziua Mondială a Educației, conducerea școlii, doamna director, prof. Simona Pantea, domnul director adjunct, prof. Romulus Fășie, a transmis calde mulțumiri dascălilor și angajaților școlii. Au apreciat, de asemenea, efortul și contribuția profesorilor: Felicia Țoța, consilierul educativ, prof. docum. Andru Cristina,  bibl. prof. Tomescu Ileana, prof. Coroiu-Stanciu Carmen, Toth Ioana, Merce Sanda Tat Roxana, Bunta Cristian, la organizarea activității instructiv-educative ,,Copacul recunoștinței".
Distinși Dascăli, să fiți mereu buni și răbdători, să dăruiți copiilor știință, iubire, bunătate, bucurie, speranță, să fiți călăuze care să lumineze drumul noilor generații spre educație, cultură, civilizație!
 La multi ani, tuturor dascălilor!
Ileana Tomescu
Cristina Andru

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:00 Ora de vară a Europei de Est