Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gala învățământului preșcolar bihorean

Luni, de Ziua Mondială a Educației, s-a desfășurat

Gala învățământului preșcolar bihorean

,,Dragi colege, este o mare bucurie să vă revăd astăzi pe toate, inspectoare și directoare din generația de aur și dar și pe cele care, încă mai activează în învățământ sau ocupă funcțiile de director în prezent.

Mi-am dorit acest eveniment și  iată am găsit oportun a ne întâlni cu prilejul zilei de 5 octombrie, când anual, în lume, este celebrată Ziua educației şi a celor care activează în acest domeniu al educației: profesorii, cei care sunt indispensabili unui învăţământ echitabil şi de calitate. Sărbătorim azi cu bucurie Ziua Internaţională a Educației, ziua celor care cu credinţă şi responsabilitate se dăruiesc educaţiei şi şcolii. 
  Ne dorim să depășim aceste vremuri cu bine, iar dragostea și bucuria de a fi împreună la acest eveniment de suflet, în care am dorit să reunesc trecutul cu prezentul, e mai puternică decât frica de boală. Și pentru asta, vă mulțumesc îmbrățișându-vă cu sufletul  pe fiecare!
Sunt onorată că ni se alătură azi, cu mare drag, domnul inspector școlar general  Virgil Nicolae Blage, și d-na director al C.C.D. Bihor, prof. Mioara Țigan, alături de care am gândit o acțiune deosebită pentru învățământul preșcolar bihorean, cu activități inedite, care au fost încărcate pe platforma C.C.D. Bihor și votate în cadrul secțiunii ,,Ingeniozitate în educația timpurie", activitate la care avem înscrise 40 de lucrări...
Este foarte greu să cuantifici în cuvinte tot ceea ce înseamnă a fi educator în societatea prezentului, dar recunoştinţa trebuie să fie mare, dacă, o raportăm la menirea acestei profesii de excepţie..."
Am citat din cuvântul doamnei inspector școlar Georgeta Bara, inițiatorul acestei gale.
Chiar de Ziua Mondială a Educației, doamna inspector a ținut să premieze cu plachete foste doamne inspectoare: Maria Ivănescu, Cornelia Româneac, Rodica Cormoș și Mariana Jurcău, Angela Popu, Voichița Vancu, Aurelia Bodea și Lucia Caciora, și cu diplome de excelență foste doamne directoare care fac parte din generația de aur la umbra căreia am crescut și ne-am format noi cele de azi: doamnele Viorica Turcuț, Maria Doboș, Mariana Dragoș, Florica Vesa, Mariana Vereș, Maria Lele, Eugenia Pop, Florica Fuliaș, Florica Marchiș, Cornelia Borhidi, Monica Torjoc. 
,,Alături de noi sunt în această seară colege educatoare, foste directoare care au rămas în activitate și oferă cu generozitate lumina cunoașterii, șlefuind caractere și formând oameni de valoare prin ceea ce sunt și fac. Mă plec cu respect în fața dumneavoastră, doamnelor educatoare și vă doresc să aveți puterea de a rămâne aceeași oameni de înaltă conștiință, devotați profesiei, copiilor  și comunității: respect și recunoștință pentru tot ceea ce faceți pentru copiii zilelor noastre: Geta Druță, Maria Nan, Rodica Lezeu, Eleonora Curtui, Ligia Benea.
Vă doresc sănătate, putere de muncă și să păstrați nealterată pasiunea pentru activitatea nobilă pe care o dăruiți copiilor ce vă sunt încredințați!
Mulțumindu-vă astăzi pentru tot ceea ce ne-ați învățat și ne-ați lăsat moștenire se cuvine a le prezenta pe actualele directoare, cele alături de care am pornit pe noul drum. Vă doresc, dragelor, cât mai multe satisfacţii în plan profesional şi vă invit să edificăm împreună marile performanţe ale celor mici! Să aveţi sănătate şi putere pentru continuarea lucrului pe care îl faceţi cu atât de multă  dăruire. La mulţi ani, generațiilor prezente, La mulți ani celor ce duceţi spre viitor, mirabila lumină a educației"!
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Gala învățământului preșcolar bihorean.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:10 Ora de vară a Europei de Est