Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Gala învățământului preșcolar bihorean

Luni, de Ziua Mondială a Educației, s-a desfășurat

Gala învățământului preșcolar bihorean

,,Dragi colege, este o mare bucurie să vă revăd astăzi pe toate, inspectoare și directoare din generația de aur și dar și pe cele care, încă mai activează în învățământ sau ocupă funcțiile de director în prezent.

Mi-am dorit acest eveniment și  iată am găsit oportun a ne întâlni cu prilejul zilei de 5 octombrie, când anual, în lume, este celebrată Ziua educației şi a celor care activează în acest domeniu al educației: profesorii, cei care sunt indispensabili unui învăţământ echitabil şi de calitate. Sărbătorim azi cu bucurie Ziua Internaţională a Educației, ziua celor care cu credinţă şi responsabilitate se dăruiesc educaţiei şi şcolii. 
  Ne dorim să depășim aceste vremuri cu bine, iar dragostea și bucuria de a fi împreună la acest eveniment de suflet, în care am dorit să reunesc trecutul cu prezentul, e mai puternică decât frica de boală. Și pentru asta, vă mulțumesc îmbrățișându-vă cu sufletul  pe fiecare!
Sunt onorată că ni se alătură azi, cu mare drag, domnul inspector școlar general  Virgil Nicolae Blage, și d-na director al C.C.D. Bihor, prof. Mioara Țigan, alături de care am gândit o acțiune deosebită pentru învățământul preșcolar bihorean, cu activități inedite, care au fost încărcate pe platforma C.C.D. Bihor și votate în cadrul secțiunii ,,Ingeniozitate în educația timpurie", activitate la care avem înscrise 40 de lucrări...
Este foarte greu să cuantifici în cuvinte tot ceea ce înseamnă a fi educator în societatea prezentului, dar recunoştinţa trebuie să fie mare, dacă, o raportăm la menirea acestei profesii de excepţie..."
Am citat din cuvântul doamnei inspector școlar Georgeta Bara, inițiatorul acestei gale.
Chiar de Ziua Mondială a Educației, doamna inspector a ținut să premieze cu plachete foste doamne inspectoare: Maria Ivănescu, Cornelia Româneac, Rodica Cormoș și Mariana Jurcău, Angela Popu, Voichița Vancu, Aurelia Bodea și Lucia Caciora, și cu diplome de excelență foste doamne directoare care fac parte din generația de aur la umbra căreia am crescut și ne-am format noi cele de azi: doamnele Viorica Turcuț, Maria Doboș, Mariana Dragoș, Florica Vesa, Mariana Vereș, Maria Lele, Eugenia Pop, Florica Fuliaș, Florica Marchiș, Cornelia Borhidi, Monica Torjoc. 
,,Alături de noi sunt în această seară colege educatoare, foste directoare care au rămas în activitate și oferă cu generozitate lumina cunoașterii, șlefuind caractere și formând oameni de valoare prin ceea ce sunt și fac. Mă plec cu respect în fața dumneavoastră, doamnelor educatoare și vă doresc să aveți puterea de a rămâne aceeași oameni de înaltă conștiință, devotați profesiei, copiilor  și comunității: respect și recunoștință pentru tot ceea ce faceți pentru copiii zilelor noastre: Geta Druță, Maria Nan, Rodica Lezeu, Eleonora Curtui, Ligia Benea.
Vă doresc sănătate, putere de muncă și să păstrați nealterată pasiunea pentru activitatea nobilă pe care o dăruiți copiilor ce vă sunt încredințați!
Mulțumindu-vă astăzi pentru tot ceea ce ne-ați învățat și ne-ați lăsat moștenire se cuvine a le prezenta pe actualele directoare, cele alături de care am pornit pe noul drum. Vă doresc, dragelor, cât mai multe satisfacţii în plan profesional şi vă invit să edificăm împreună marile performanţe ale celor mici! Să aveţi sănătate şi putere pentru continuarea lucrului pe care îl faceţi cu atât de multă  dăruire. La mulţi ani, generațiilor prezente, La mulți ani celor ce duceţi spre viitor, mirabila lumină a educației"!
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Gala învățământului preșcolar bihorean.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:40:18 Ora standard a Europei de Est