Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Manifestări dedicate Zilei Mondiale a Educației

Luni și marți, la Oradea, au avut loc

Manifestări dedicate Zilei Mondiale a Educației

Luni și marți (5-6 octombrie 2020), s-au desfășurat activitățile finale din cadrul a două proiecte dedicate Zilei Mondiale a Educației.

Luni, de Ziua Internațională a Educației, preșcolarii, elevii și dascălii lor au fost liberi, dar seara, s-a încheiat cu Gala învățământului preșcolar bihorean, după cum am aflat de la doamna profesor Georgeta Bara, noul inspector școlar pentru educație timpurie al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Proiectul ,,Ingeniozitate în educația timpurie"
Marți, la sala festivă a Liceului de Arte din Oradea, s-a desfășurat Festivitatea de premiere a celor mai votate  activități din cadrul proiectului ,,Ingeniozitate în educația timpurie", proiect derulat în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Bihor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor.
În deschiderea manifestării, membrii orchestrei Liceului de Arte au oferit participanților un buchet muzical, ca o ofrandă de Ziua Educației. Doamna inspector Georgeta Bara și doamna profesor Mioara Țigan, noul director al Casei Corpului Didactic Bihor, au mulțumit gazdelor și artiștilor pentru darul muzical de suflet și au felicitat participanții care au înscris activități în cadrul proiectului ,,Ingeniozitate în educația timpurie", bilanțul fiind unul remarcabil, după cum avea să sublinieze doamna inspector Georgeta Bara; 24 de grădinițe din Oradea și județ au propus pentru acest proiect 43 de activități pe care le-au postat pe site-ul C.C.D. Bihor, la secțiunea Activități, pentru a fi votate. Până luni, s-au adunat14.000 de voturi. După centralizare, s-a întocmit clasamentul.
,,Primii pași spre cunoaștere" - 5.635 de voturi  
Cele mai multe voturi (5.635 de voturi) au fost obținute de proiectul ,,Primii pași spre cunoaștere", derulat la Grădinița Nr. 53 din Oradea, pe tema explorării mediului înconjurător în anotimpul toamna. Proiectul ,,Aventurile educației" al Grădiniței Nr. 51 (activitate de dezvoltare globală a copilului) a adunat 2.207 voturi, clasându-se pe locul al doilea. Pe locul al III-lea s-a situat proiectul Grădiniței Nr.46, intitulat ,,Și părinții au talent", care a totalizat 1.233 de voturi.
Reprezentații celor trei grădinițe câștigătoare, inclusiv, directorii acestor instituții, au primit diplome din parte doamnei inspector Georgeta Bara. Au mai fost nominalizați și felicitați șase dintre participați (care s-au clasat pe locurile IV-IX): pe locul IV, s-a situat Grădinița Nr. 28, cu proiectul ,,De prin cămări adunate și la lume prezentate" (care a totalizat 504 voturi); pe locul V, Grădinița Nr. 1 Ștei, cu ,,Traseul educației" (461 de voturi); pe VI, Grădinița Nr. 30 (Ioana Tomescu-Bogdan), cu ,,Călătorie în zonele polare" (441 de voturi); pe locul VII, Grădinița Nr. 45 (Sanda Caba), cu o poveste terapeutică ,,Rândunica, aripă roșie"( 349 de voturi); pe locul VIII, Grădinița Nr. 46 (Dorina Mureșan și Claudia Popuțe), cu proiectul ,,Sunt mândru că sunt român" (311 voturi), iar pe locul IX, s-a situat Grădinița Nr. 27 (Aurelia Bodea și Trifan Nicoleta), cu ,,Activitate financiară la bancă", proiect care a obținut 113voturi.
,,E lăudabilă inițiativa"
În luările de cuvânt, vorbitorii au lăudat inițiativa doamnei inspector, faptul că după atâta pandemie, cu (în)depărtare și despărțire fizică și socială, ,,doamna inspector a găsit modalitatea de a ne fi adus împreună, să ne (re)vedem și să comunicăm din experiența de la catedră, să împărtășim bune practici, un beneficiu didactic deloc de neglijat", a conchis doamna director Lucia Negrău, de la Grădinița Nr. 30 - ,,Mugurel".
,,Învățăm din toate și mergem înainte"!
Doamna inspector a felicitat participanții pentru mobilizare și postarea reușită a activităților pe platforma C.C.D., a evidențiat competența, profesionalismul, dăruirea și măiestria didactică în cele mai multe dintre proiectele prezentate, dar și unele neajunsuri (filmulețe prea lungi, greu de descărcat,   vizualizat și evaluat, prea multe poze, neselectate și puțin expresive la anumite proiecte), recunoscând însă lipsa criteriilor clare; concluzionând a spus: ,,Învățăm din toate și mergem înainte. Vă doresc satisfacții profesionale pe măsura dăruirii voastre"!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (75 de poze) în Galeria foto: Manifestări dedicate Zilei Mondiale a Educației.

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 03:35:55 Ora de vară a Europei de Est