Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Colecții de artă bucureștene

Vânzări 100% la primele licitații de artă din noul sezon

Colecții de artă bucureștene

Noul sezon al pieței de artă românești a debutat cu un record absolut.

Primele două licitații de artă, de fapt două părți ale aceleași licitații a unei Colecții de artă bucureștene, organizate de Casa de licitații A10 by Artmark, au înregistrat adjudecări de 100%. Au fost scoase la vânzare aproximativ 500 de opere de pictură românească și europeană, fie istorice, fie contemporane, de la un preț unitar de pornire, specific licitațiilor cu caracter de lichidare de patrimoniu (organizate sub egida mărcii asociate Hanul cu tei bu Artmark), nu puține dintre acestea semnate de mari artiști, precum Aman, Iser, Mutzner, Baba,Câlția sau Piliuță.
Astfel, licitația unei Colecții de artă bucureștene a înregistrat un total de vânzări de peste 300.000, confirmând trendul de afirmare a interesului noului public, iar nu doar al colecționarilor consacrați, precum calitățile artei de alternativă investițională ori de recipient elegant de păstrare a valorii financiare a banilor, într-un context delicat, de potențială viitoare inflație.
Cel mai scump vândută lucrare în cadrul licitației unei Colecții de artă bucureștene a fost „La pozat", a pictorului interbelic Apostol Mănciulescu. Opera a fost adjudecată pentru 5.500 de euro, pornind de la prețul de doar 100 de euro. O altă excepțională pictură a cărei adjudecare a încântat sala virtuală de licitație a fost „Îngerul păzitor", de Aurel Naray, ce a crescut de la 100 de euro la 3.250 de euro.
Totodată, licitația Colecției unui galerist de artă contemporană, desfășurată marți, 29 septembrie, a reținut atenția iubitorilor de artă contemporană din țară, dar și din afara acesteia, prin câteva recorduri absolute de autor, cel puțin pentru spațiul românesc. Astfel, fotografia realizată de Constantin Brâncuși lucrării sale în piatră ilustrând portretul baronesei Renee Frachon, provenind din colecția celebrului brâncușolog Barbu Brezianu, a fost adjudecată pentru suma de 16.000 de euro, record pentru o fotografie românească - ori o fotografie realizată de Constantin Brâncuși - cel puțin în România. Altminteri, la nivelul pieței internaționale de artă, fotografii de autor român, cum ar fi: Szathmaryi, Brâncuși, Brassai, Bauh etc. se pot vinde semnificativ mai bine, spre exemplu cităm recenta vânzare a fotografiei realizate de Brâncuși în atelier, în 1924, cuplului de sculpturi „Muza adormită" și „Cocoșul", adjudecată în noiembrie 2019 de Christie's Paris cu 150.000 de euro; ori mai recent, în martie 2020, adjudecarea la Sotheby's New York a unei fotografii realizate în 1912 de Brâncuși „Muzei adormite", de 24 cm, pentru 71 de mii de euro.
 De asemenea, licitația Colecției unui galerist de artă contemporană a adus și recordul de adjudecare pentru o sculptură în lemn de Paul Neagu, de 14.000 de euro pentru o lucrare din ciclul său Hyphen (raportat la adjudecările net mai valoroase ale lucrărilor sale din oțel inoxidabil, pretabile pentru spații exterioare, precum cunoscuta adjudecare din 2016 a unui Edgerunner de mari dimensiuni - 3m - cu 50.000 euro).
Joi seara, 1 octombrie, la Palatul Cesianu-Racoviță, s-a confirmat noul gust al românilor pentru arta decorativă de colecție, dar și un viu interes pentru păstrarea și perpetuarea istoriei prin intermediul unor piese elegante de decor. Licitația de design interior, una dintre cele mai lungi licitații din tipologia sa, cu o durată de aproximativ șapte ore, a înregistrat o rată de adjudecare de 85% pentru cele 241 de loturi.
Cea mai disputată piesă a fost Masa de șah din colecția Nicolae Ceaușescu, care a pornit de la prețul de 350 de euro și a fost adjudecată pentru 16.000 de euro, după 42 de pași oferiți de peste 50 de palete online. Între colecționarii și iubitorii celebrului sport al minții care au licitat pentru masa monumentală de șah s-au numărat și două muzee celebre din afara țării. Masa de șah de mari dimensiuni ce a aparținut fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu rămâne în România, în cadrul unei colecții private. Totodată, una dintre bijuteriile Licitației de design interior - Masă în manieră Empire, pentru jocuri de societate, a fost adjudecată pentru 5.000 de euro, depășind considerabil estimările Casei de licitație, având în vedere prețul de pornire de 1.500 de euro.
La aceste prime licitații de artă din luna septembrie, care au deschis noul sezon al pieței de artă românești, au participat în total aproximativ 1.000 de palete online, prin platforma Artmark Live, din care maximul de palete participante (361 palete) a fost înregistrat la prima parte a licitației unei Colecții de artă bucureștene din 22 septembrie. Devine probabil limpede că viitorul pieței românești - și poate și internaționale de artă - este legat de dezvoltările platformelor online de promovare culturală.
Alina Panico
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Colecții de artă bucureștene.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:05:59 Ora standard a Europei de Est