Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Începe cea de-a treia ediție TIFF Oradea!

Astăzi,

Începe cea de-a treia ediție TIFF Oradea!

Începând de vineri, 2 octombrie, și până duminică seară, orădenii sunt invitați să ia parte la o adevărată aventură cinematografică, la cea de-a treia ediție TIFF Oradea.

Timp de trei zile, orașul va deveni capitala celor mai noi și mai premiate filme, oferind cinefililor seri cu proiecții în aer liber în Piața Unirii și în Amfiteatrul Cetate, întâlniri cu regizori și actori români la Teatrul ,,Regina Maria" și la Filarmonica de Stat din Oradea, dar și experiențe muzicale inedite, programate seară de seară la Casa de Cultură a Sindicatelor. Din selecția amplă de filme prezentate la această ediție nu vor lipsi cele mai așteptate producții cinematografice maghiare și poveștile dedicate copiilor și adolescenților. Toate evenimentele incluse în programul TIFF Oradea vor fi organizate cu respectarea măsurilor de siguranță și distanțare fizică în vigoare.
Biletele pot fi achiziționate online, de pe platforma tiff.eventbook.ro/ și din aplicația TIFF Official App (disponibilă în Google Play și App Store), dar pot fi cumpărate și de la casieria din Piața Unirii, deschisă zilnic între orele 10.00 și 20.00.
Noua versiune a lui Pinocchio (r. Matteo Garrone), în care inegalabilul Roberto Benigni îl interpretează pe bătrânul Geppetto, va deschide cea de-a treia ediție TIFF Oradea cu o proiecție specială în aer liber. Impresionantă din punct de vedere vizual, povestea băiatului sculptat în lemn va face deliciul spectatorilor de toate vârstele - vineri, pe 2 octombrie, de la ora 20.00, în Piața Unirii. Sâmbătă seară, la aceeași oră, va ajunge în Piața Unirii comedia muzicală Military Wives (r. Peter Cattaneo), prezentată în premieră mondială la Toronto, iar în ultima seară de festival, spectatorii vor fi invitați la bordul mașinii timpului, alături de Daniel Auteuil și Fanny Ardant, protagoniștii comediei romantice La Belle Époque/ Cei mai frumoși ani (r. Nicolas Bedos).
Tot în aer liber, la Amfiteatrul Cetate va rula vineri seară, de la ora 21.00, filmul Martin Eden (r. Pietro Marcello), bazat pe romanul lui Jack London, care i-a adus actorului Luca Marinelli trofeul Copa Volpi pentru Cel mai bun actor la Veneția. Pe 3 octombrie, cinefilii sunt invitați să vadă Be Water (r. Bao Nguyen) - cel mai recent documentar dedicat lui Bruce Lee, actorul și sportivul care a inspirat o întreagă generație. Povești mărunte (Apró mesék, r. Attila Szász), un rollercoaster emoțional despre aventura amoroasă și extrem de periculoasă a unui fugar, la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, se va vedea aici duminică seară, de la ora 20.00.
Printre surprizele pregătite fanilor cinematografiei maghiare se numără și Seveled (r. Dénes Orosz), care s-a bucurat de un succes de public impresionant în Ungaria și va fi prezentat la Oradea în premieră națională pe 2 octombrie, de la ora 21.00, la Filarmonica de Stat. Tot aici va rula sâmbătă seară, de la 20.30, filmul Eden  (r. Ágnes Kocsis), co-produs în România, despre o tânără nevoită să rămână în izolare permanentă din cauza alergiilor sale la toate substanțele chimice cunoscute. În ultima zi, de la ora 15.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, spectatorii vor vedea FOMO (FOMO: Megosztod, és Uralkodsz), de Attila Hartung, în care un grup de adolescenți teribiliști ajunge subiectul unei ample anchete după o petrecere care duce la dispariția unei colege.
Cele mai apreciate filme din Competiția oficială TIFF 2020 vor fi prezentate și la Oradea, în cadrul unor proiecții speciale. Vineri, de la ora 16.00, ajunge la Filarmonica de Stat comedia neagră Povești din frizerie (A Hairy Tale) - omagiu adus dramaturgilor suprarealiști, semnat de Amir Homayoun Ghanizadeh. De la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, orădenii vor putea urmări Patrick, (r. Tim Mielants), o tragicomedie neagră plasată în decorul unei tabere de nudiști, premiată la TIFF pentru Cea mai bună regie. Tot aici, câștigătorul Trofeului Transilvania la TIFF 2020 și filmul distins cu Premiul Publicului în urma voturilor acordate de spectatori - Babyteeth: prima iubire (r. Shannon Murphy) se vede în avanpremieră la Oradea sâmbătă, pe 3 octombrie, de la ora 18.00.
Nu vor lipsi de la festival actorii și regizorii români ai momentului, invitați la Oradea să prezinte cele mai recente producții autohtone. Vineri, după proiecția documentarului Acasă (r. Radu Ciorniciuc), programată la Teatrul ,,Regina Maria" de la ora 20.30, spectatorii o vor întâlni pe producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan, prezentă și sâmbătă la Filarmonica de Stat, în calitate de regizoare a filmului Lemn, prezentat de la ora 18.30. Pe 3 octombrie, la proiecția filmului Și atunci... ce e libertatea? (r. Andrei Zica), actorul Radu Iacoban va răspunde întrebărilor publicului prezent la Teatrul ,,Regina Maria", iar în ultima zi de festival, regizorul Dorian Boguță și actorul Marin Grigore vor vorbi despre Urma, film ce va rula de la ora 21.00.
Până pe 4 octombrie, cei mai tineri dintre cinefili sunt așteptați la proiecțiile EducaTIFF, programate zilnic, de la ora 10.00, la Filarmonica de Stat din Oradea. Vineri, adolescenții se vor îndrăgosti de Diva Finlandei/ Diva of Finland (r. Maria Veijalainen), o poveste despre nevoia de afirmare, dar și despre bullying, prietenie, așteptări irealiste, empatie, și încredere în sine. Pe 3 octombrie, cei mici sunt invitați s-o cunoască pe cățelușa cu nasul în formă de inimă din Călătoria fantastică a Maronei, filmul de animație regizat de Anca Damian. Duminică, spectatorii vor lua parte la revoluția copiilor supereroi din The Club of Ugly Children (r. Jonathan Elbers).
Proiecțiile incluse în programul TIFF Oradea vor fi desfășurate atât în spații exterioare, cât și interioare, conform reglementărilor în vigoare. Accesul la evenimente va fi permis doar persoanelor care vor respecta cu stricteţe regulamentul de participare la festival, disponibil online: https://oradea.tiff.ro/ro/node/12065
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Începe cea de-a treia ediție TIFF Oradea!
 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:52 Ora standard a Europei de Est