Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Discursul susținut de ministrul Monica Anisie

Cu prilejul deschiderii noului an universitar - Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”

Discursul susținut de ministrul Monica Anisie

,,Excelența Voastră, Domnule Președinte,
Stimate Domnule Rector,
Stimate doamne și stimați domni,
Dragi studenți,

Este o mare bucurie pentru mine să mă aflu astăzi în fața dumneavoastră! Știu că Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) sărbătorește 70 de ani de învățământ universitar de profil, un merit deosebit avându-l cei care și-au creat un obiectiv ca teatrul românesc să aibă actori ale căror minți, corpuri și suflete să fie modelate mai întâi în cadrul acestei universități de către adevărații maeștri ai artei teatrale. Așa se face că mulți dintre foștii studenți ai Facultății de Teatru, care au ales să profeseze în străinătate, au fost și sunt premiați, respectați, recunoscuți pe scenă și în cinema, ca reprezentanți ai școlii românești de aici.
Am acum ocazia să mulțumesc tuturor - profesorilor, actorilor, artiștilor, regizorilor - celor care și-au edificat destinele în această școală și ne-au făcut copilăria, adolescența și maturitatea mai dinamice și mai pline de trăiri. 
UNATC a propus în acest an școlar Ministerului Educației și Cercetării introducerea, în curriculumul la decizia școlii, a unei discipline din domeniul artei teatrale. Am aprobat, prin ordin de ministru, ca elevii să studieze la clasele III - IV disciplina Eu și scena, la clasele VI - VII, disciplina Teatrul și noi, iar la clasele X - XI, disciplina Laboratorul de teatru.
Ca profesor de Limba și literatura română și ministru, consider că acesta este un moment important pentru educație, moment care răspunde recomandărilor Consiliului Uniunii Europene privind competențele-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții (2018), în care sunt integrate și competențele artistice, Declarației de la Frankfurt privind Educația prin Arte (2019) și recomandărilor UNESCO incluse în Agenda de la Seul, în care se precizează că folosirea artelor în educație poate spori abilitățile creative și inovative ale societății, poate genera recunoașterea și dezvoltarea bunăstării sociale și culturale, poate promova și încuraja responsabilitatea socială. 
Doamnelor și domnilor,
1 octombrie înseamnă pentru studenții și profesorii din România începutul unui nou an universitar. Este o zi mult așteptată de noii studenți care pășesc cu emoție, pentru prima dată, într-un climat diferit față de școala cu care au fost obișnuiți, dar și un prilej de bucurie pentru ceilalți studenți pentru că își pot revedea astfel colegii și profesorii. Știu că este așa din experiența pe care am avut-o cu deschiderea anului școlar în învățământul preuniversitar. Și mai știu că studenții aflați acum în anul întâi au dat deja un prim test, în iunie, când au pășit în spațiul școlii pentru susținerea examenelor naționale.
Mulți au spus atunci că va fi un eșec, mulți au pus atunci la îndoială capacitatea noastră de a organiza desfășurarea acestor examene. Realitatea ne-a demonstrat că prin efortul, ambiția și dedicarea tuturor celor implicați, atât examenele naționale, cât și examenele studenților și concursurile susținute de cadrele didactice s-au desfășurat în condiții optime, iar rezultatele obținute au fost pe măsura muncii depuse. În ciuda contextului epidemiologic nefavorabil, am acționat eficient pentru continuarea învățării. Iar una dintre soluțiile de succes pentru continuarea procesului educațional a constituit-o și proiectul TeleȘcoala. În raportul UNESCO, România a fost nominalizată ca exemplu de bună practică pentru acest proiect prin care am sprijinit învățarea de acasă. Am demonstrat, astfel, că învățarea poate continua în orice formă, fizic sau în sistem online. Și sunt convinsă că și în mediul universitar se va întâmpla la fel.
Am mare încredere în capacitatea universităților de a găsi cele mai bune soluții pentru desfășurarea în bune condiții a activităților didactice, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenție recomandate de autoritățile sanitare. Trebuie să dăm dovadă de flexibilitate, să ne adaptăm de la o săptămână la alta, să acționăm rapid și eficient în favoarea studenților și a cadrelor didactice, astfel încât să nu fie afectată dobândirea competențelor necesare unor absolvenți calificați ai programelor de studii. Vă încurajez să depuneți toate eforturile,  în așa fel încât la momentul reluării activităților față în față, să dovediți că educația contează. Ținând cont de situația epidemiologică actuală, instituțiile de învățământ superior de stat vor fi sprijinite și în vederea dotării cu echipamente de protecție medicală.
Doamnelor și domnilor,
Știu că acest nou an universitar este unul aparte, dar sunt convinsă că va fi unul reprezentativ pentru calitatea educației, respectând în același timp misiunea universităților, dar și recomandările medicale. Și îmi doresc ca toate dificultățile impuse de contextul epidemiologic să fie transformate în oportunitate de noi toți. Știu că numai împreună putem consolida România educată, acea Românie caracterizată prin transparență, etică și integritate academică.
Și pentru a onora vocația celor în fața cărora mă aflu astăzi, vreau să închei intervenția mea citându-l pe Iancu Văcărescu, ale cărui versuri de la începutul secolului al XIX-lea mi se par cele mai potrivite întâlnirii noastre  de azi:
„V-am dat Teatru, vi-l păziţi/Ca un lăcaş de Muze,/Cu el curând veţi fi vestiţi/Prin veşti departe duse.
În el năravuri îndreptaţi,/Daţi ascuţiri la minte,/ Podoabe limbii noastre daţi/Cu româneşti cuvinte".
Tuturor studenților și profesorilor din învățământul universitar din România le transmit astăzi mesajul din cunoscutul cântec tineresc: Gaudeamus igitur!»

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 07:38:44 Ora de vară a Europei de Est