Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Universitatea din Oradea a început anul universitar cu peste 20.000 de studenți, cu 106 programe de studii la licență și 66 la master

În plină pandemie,

Universitatea din Oradea a început anul universitar cu peste 20.000 de studenți, cu 106 programe de studii la licență și 66 la master

Ca peste tot în țară, și la Oradea, festivitățile de deschidere a anul universitar s-au desfășurat on-line, la toate universitățile orădene.

240 de ani de învățământ superior la Oradea
,,Acest an marchează 240 de ani de învățământ superior la Oradea. Cei mai mulți dintre noi știm că la început a fost Facultatea de Filozofie, apoi în 1788, s-au înființat, pe rând, Facultatea de Drept și academiile teologice. Nu contează denumirile sau forma de organizare a universității noastre în cei 240 de ani, contează ceea ce am lăsat în urmă și ceea ce reprezentăm azi...
Suntem o Universitate care se adaptează nu numai la cererea mediului socio-economic, dar încercăm să fim o instituție de avangardă pentru această regiune. Vom „livra" societății tot mai mulți specialiști pentru industriile și serviciile cu valoare adăugată mare, pentru domeniile strategice de dezvoltare a României (informaticieni, ingineri, specialiști în servicii de sănătate publică, specialiști în industria ospitalității, specialiști în construcții sustenabile, specialiști pentru bio-economie, specialiști pentru securitate, specialiști pentru servicii de educație cu înaltă calificare). Nu vom neglija nici domeniile arte sau educație sportivă, domenii de care o societate bine dezvoltată are atât de mare nevoie".
,,A crescut cifra de școlarizare"
La Universitatea (de Stat) din Oradea, cifrele prezentate de domnul rector, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, în cuvântul de deschidere sunt de-a dreptul impresionante, exprimând dimensiunea la care se desfășoară procesul instructiv-educativ la instituția fanion a învățământului bihorean: ,,15 facultăți, cu peste 15.000 de studenți la studii de licență, masterat și doctorat, iar împreună cu formele de învățământ postuniversitare, avem peste 20.000 de studenți care studiază la universitatea noastră. La licență avem un număr de 106 programe de studii, iar la master 66"... ,,A crescut cifra de școlarizare. La admiterea din 2020, avem 3.952 de ,,boboci" la studii de licență (cu 8% peste admiterea din 2019); la studii de master, sunt admiși un număr de 1.565 de studenți (reprezentând o creștere cu 6%). La studii doctorale sunt înmatriculați 140 de doctoranzi în anul I".
La 1 octombrie 2020, Universitatea din Oradea începe anul universitar cu o resursă umană uriașă: 1.408 angajați: 865 de cadre didactice titulare, 64 de asistenți pe perioadă determinată și 479 personal didactic auxiliar și nedidactic, precum și peste 80 de cadre didactice asociate, angajate la plata cu ora.
,,În ultimii opt ani, am înființat un număr de 31 de programe noi de studii, am mărit capacitatea de școlarizare în IT și Informatică, am mărit capacitatea de școlarizare la specializările medicale, dar am și renunțat, prin desființare, la un număr de 51 de programe. Deci, ne-am restructurat continuu programele pentru a fi mai buni, mai competenți. Punem un accent deosebit pe studiile doctorale; pe lângă cele 18 domenii de doctorat acreditate, anul acesta vom acredita și domeniile Stomatologie și Muzică. Avem la Universitatea din Oradea un număr de 97 de cadre didactice cu drept de conducere doctorat cărora le datorăm apreciere pentru excelența științifică.
Investițiile
Investițiile în infrastructură sunt la cel mai înalt nivel din istoria Universității, peste 63 de milioane de lei prin proiectele universității noastre, semnate și în derulare pentru un campus sustenabil, lucrări care vizează renovarea și dotarea spațiilor de învățământ ale facultăților. În stadiu avansat sunt proiectele de construcție cămine noi (două în parteneriat cu Primăria Oradea, unul de 800 de locuri din fonduri externe, prin Compania Națională de investiții și, implicit, cu Ministerul Educației și Cercetării).
Locul 10 în clasamentul național
Și în domeniul cercetării, reușim să fim mai eficienți și mai performanți; ne mândrim cu un onorabil loc 10 (la nivel universitar național) și 743 la nivel internațional, în ultimul clasament Scimago. În anul universitar 2019-2020, am depăsit 200 de lucrări cotate în prestigioasa bază de date ISI Web of Science. Ne îndreptăm atenția și spre partea de inovare și transfer tehnologic. În acest sens, prin parteneriat cu Consiliul Județean, vom contribui la înființarea Parcului Științific și Tehnologic al orașului Oradea printr-o investiție deja în derulare, de peste 33 de milioane de lei.  Tot în acest domeniu, avem interesul de a construi în campusul central un Centru de Transfer Tehnologic modern și performant, în parteneriat cu Primăria Oradea, proiect cu buget de aproximativ 7 milioane de euro".
O universitate pro-cunoaștere, un motor de progres!
Adresându-se studenților ,,boboci", domnul rector i-a informat că au ales o ,,universitate cu tradiție, dar, în același timp, modernă, o universitate pro-cunoaștere".
Domnul rector Constantin Bungău ne asigură că și în continuare, putem avea încredere în instituția pe care o conduce pentru că ,,vom rămâne un pol de echilibru pentru mediul politic, social sau cultural, dar și un motor de progres la nivel economic".
Noi vă credem, domnule rector, vă susținem, promovându-vă imaginea, pentru ca orădenii și bihorenii, dar nu numai, să vă cunoască gândurile, proiectele și realizările!
Moise-Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:40:47 Ora standard a Europei de Est