Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Uneori, satisfacția profesională mai vine și nechemată!

Din nou despre modele, în învățământ

Uneori, satisfacția profesională mai vine și nechemată!

Lansând duminică o provocare la Poza zilei, cu alegerile locale, am descoperit mult mai multe lucruri minunate!

Astfel am aflat că între cei 19 absolvenți de 10 ai Bihorului, doamna profesor Florica Hava de la Școala Gimnazială ,,Dacia" nu a avut-o elevă în clasă doar pe Daria Creț, ci încă doi: pe Alexandru Macra, tot între gimnaziștii de aur, dar și pe Andrei Mălan (tot gojdist, ca și Alexandru), între cei cinci liceeni de 10 ai Bihorului.
Așadar, doamna profesor a avut o revelație simțind cum bunul Dumnezeu i-a binecuvântat roadele muncii sale din primar în 2020 cu trei absolvenți de aur: Daria, Alexandru și Andrei.
Ce satisfacție profesională mai mare poți să ai ca dascăl?
Să vezi că foștii tăi elevi de 10 au ajuns între premianții de aur ai Bihorului și ai țării!!"
Felicitări, distinsă doamnă învățătoare!
Un nou semnal că la Școala ,,Dacia" se pun bazele și cresc mlădițe de aur!
Tabloul însă nu ar fi complet dacă nu l-am desăvârși cu toate detaliile sale artistice. La cele trei nume sonore, deja, care promit mult (e), să mai adăugăm: Zach F, care este studentul anului la Cluj-Napoca, și încă patru note de 10, la limba română, tot la ,,Dacia" (la Evaluarea Națională), la purtători: Rațiu Anamaria, locul II la admitere, la Medicină (stomatologie), la Cluj-Napoca, plus alți trei admiși tot la Medicină, la Cluj-Napoca: Bendea O., Cosma D. și Venter B..., iar lista ar putea continua, cu același succes!
Iar noi nu ne-am propus să epuizăm subiectul, ci doar să-l deschidem.
Ce alte cuvinte am mai putea adăuga la un asemenea ,,bilanț"?
Pretutindeni, roadele de calitate se văd în timp, mai cu seamă în învățământ! Ele răsar fără să vrei și fără să le cauți. Dacă ai sădit sămânță bună în pământ roditor, roadele vor fi multe și ele îi vor bucura pe mulți. Cei mai fericiți sunt părinții și bunicii, nu-i așa? Asta nu pentru că elevii nu s-ar bucura pe moment, dar ei poate nu realizează încă dimensiunea realității și conjunctura.
Când se întâmplă să descoperim asemenea dascăli de excepție, și, credeți-ne, sunt mulți, atunci ne revine în minte imaginea profesorului dintr-un film antologic ,,Domnului profesor cu dragoste"!
Sărut mâinile de aur, doamnă învățătoare!
Nu ne-am propus să vă facem reclamă, dar nu putem ocoli sau ține sub tăcere un subiect pe care ni-l dorim tot mai des. De fapt, după cum ne știți, noi nu vânăm senzaționalul, fie el de orice natură o fi, noi dorim să oferim modele!
Moise-Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:28 Ora de vară a Europei de Est