Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Trei premiere la început de toamnă

Trupa Arcadia începe stagiunea în forță

Trei premiere la început de toamnă

Trupa Arcadia a Teatrului ,,Regina Maria" invită spectatorii mici și mari să vizioneze cele mai noi producții ale stagiunii 2020/2021, spectacole care se vor juca atât în aer liber, cât și în Sala Arcadia.

Suprizele încep chiar de vineri, 25 septembrie, când trupa Arcadia punctează finalul primei etape din cadrul proiectului Bune maniere în Orașul de Hârtie. Proiectul a obținut finanțare în cadrul programului Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, program finanțat de Lidl România, coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România - FFCR și  implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea. Proiectul este desfășurat de Teatrul ,,Regina Maria", Trupa Arcadia, în parteneriat cu Asociația Teatrul de Copii. Prima etapă a presupus realizarea unor ateliere de creație în Parcul Libertății, ateliere la care copiii cu vârsta între 10 și 11 ani au avut acces gratuit. În cadrul acestor ateliere, copiii, alături de scenografi, butafori și actori ai trupei Arcadia au realizat un orășel din cutii de carton decupate și pictate, dar și păpuși din materiale reciclabile. Vineri, 25 septembrie, de la ora 18.00, orășelul va fi inaugurat în prezența copiilor care au contribuit la realizarea lui, și a publicului larg, care este invitat în Parcul Libertății. La inaugurare va veni și un dinozaur, de peste patru metri lungime, destul de năzdrăvan și greu de strunit. Dinozaurul va învăța, alături de spectatori, care sunt Bunele maniere la teatru, iar lecția va fi predată de actrițele Armanca Serac și Consuela Egyed, care vor folosi în show-ul lor păpuși realizate de copii. Dinozaurul va mai avea și alte lecții de Bune maniere de învățat, și-și va da întâlnire cu copiii weekend de weekend în parc, în următoarele trei săptămâni. Programul show-urilor va fi mediatizat de organizatori săptămânal, fiind condiționat de starea vremii.
Tot vineri, de la ora 20.00, în Cetatea Oradea, zona pontonului, se va juca prima premieră a stagiunii: Scenele Meșteșugarilor din Visul unei nopți de vară, de William Shakespeare, spectacol dedicat întregii familii, Visul unei nopți de vară - Scenele Meșteșugarilor beneficiază de regie colectivă, este o montare modernă și comică și are dublă distribuție:Fundulea: Andrei Fazecaș/Zentania Lupșe; Gutuie: Daniela Purcărea/Consuela Egyed; Flămându; Botișor: Armanca Serac/Carina Bunea; Blându: Florin Stan/Armanca Serac; Fluieraș: Alexandru Pop/ Igor Lungu. Interpretarea muzicală îi aparține Caliței Nantu.
Săptămâna viitoare, vineri, 2 octombrie, de la ora 19.00 și sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 11.00, va avea loc premiera spectacolului Mult aer pentru nimic, după un scenariu de Anca Cucu Popescu, în regia Deliei Gavlițchi. Spectacolul este non-verbal și beneficiază de video mapping realizat de artista Ioana Bodale.
„O familie normală se pregăteşte pentru o reuniune normală. Întâlnirea are aer de sărbătoare, pentru că e ziua Bunicului. Dar, dintr-odată, încep să se petreacă lucruri care numai normale nu sunt! Oare se deschid porţile către o lume magică sau le joacă cineva o farsă? Mult aer pentru nimic este un spectacol nonverbal, destinat întregii familii, ce îşi propune să captiveze atenţia şi interesul spectatorilor de orice vârstă, deschizând porţile către o lume colorată şi plină de personalitate. Cu toţii am văzut măcar un balon la viaţa noastră, dar, cu siguranţă, nimeni nu va mai privi acest obiect la fel după ce va vedea Mult aer pentru nimic", se arată în descrierea spectacolului. Din distribuție fac parte actorii: Florian Silaghi, Andrei Fazecaș, David Constantinescu, Daniela Purcărea, Calița Nantu, Alexandru Pop, Giorgiana Coman și Carina Bunea.
Cea de a treia premieră a stagiunii tot un spectacol dedicat întregii familii, este o producție de teatru-umbre, prima producție de acest fel din repertoriul Teatrului Arcadia. Creatoarele și protagonistele „1+1=1" sunt actrițele Consuela Egyed și Carina Bunea, iar spectacolul abordează teme de actualitate într-o manieră inovatoare, beneficiind, de asemenea, de video mapping. Producția este dedicată copiilor mari, cu vârsta de peste 12 ani, adolescenților, tinerilor dar și adulților care se află în căutarea copilului interior și care-și trăiesc viața pe pilot automat, într-o rutină a stresului și a oboselii. Premiera va avea loc în data de 11 octombrie, de la ora 11.00 și de la ora 19.00. Nici cei mai mici dintre spectatori nu vor fi uitați în această toamnă. Pentru ei actorii trupei noastre pregătesc spectacolul Punguța cu doi bani, în regia lui Szőke Kavinszki András, premiera fiind programată în luna noiembrie.
Spectacolele Mult aer pentru nimic și 1+1=1 se vor juca la Sala Arcadia. Reamintim spectatorilor că, din pricina condițiilor care trebuie respectate pentru siguranța tuturor participanților, accesul în sală se va face în limita a 60 de locuri. Purtarea măștii în incinta teatrului este obligatorie.
Bilete la spectacole pot fi achiziționate pe eventim.ro, sau cu o oră înainte de spectacol, la fața locului.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:55:52 Ora standard a Europei de Est