Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Trei premiere la început de toamnă

Trupa Arcadia începe stagiunea în forță

Trei premiere la început de toamnă

Trupa Arcadia a Teatrului ,,Regina Maria" invită spectatorii mici și mari să vizioneze cele mai noi producții ale stagiunii 2020/2021, spectacole care se vor juca atât în aer liber, cât și în Sala Arcadia.

Suprizele încep chiar de vineri, 25 septembrie, când trupa Arcadia punctează finalul primei etape din cadrul proiectului Bune maniere în Orașul de Hârtie. Proiectul a obținut finanțare în cadrul programului Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, program finanțat de Lidl România, coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România - FFCR și  implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea. Proiectul este desfășurat de Teatrul ,,Regina Maria", Trupa Arcadia, în parteneriat cu Asociația Teatrul de Copii. Prima etapă a presupus realizarea unor ateliere de creație în Parcul Libertății, ateliere la care copiii cu vârsta între 10 și 11 ani au avut acces gratuit. În cadrul acestor ateliere, copiii, alături de scenografi, butafori și actori ai trupei Arcadia au realizat un orășel din cutii de carton decupate și pictate, dar și păpuși din materiale reciclabile. Vineri, 25 septembrie, de la ora 18.00, orășelul va fi inaugurat în prezența copiilor care au contribuit la realizarea lui, și a publicului larg, care este invitat în Parcul Libertății. La inaugurare va veni și un dinozaur, de peste patru metri lungime, destul de năzdrăvan și greu de strunit. Dinozaurul va învăța, alături de spectatori, care sunt Bunele maniere la teatru, iar lecția va fi predată de actrițele Armanca Serac și Consuela Egyed, care vor folosi în show-ul lor păpuși realizate de copii. Dinozaurul va mai avea și alte lecții de Bune maniere de învățat, și-și va da întâlnire cu copiii weekend de weekend în parc, în următoarele trei săptămâni. Programul show-urilor va fi mediatizat de organizatori săptămânal, fiind condiționat de starea vremii.
Tot vineri, de la ora 20.00, în Cetatea Oradea, zona pontonului, se va juca prima premieră a stagiunii: Scenele Meșteșugarilor din Visul unei nopți de vară, de William Shakespeare, spectacol dedicat întregii familii, Visul unei nopți de vară - Scenele Meșteșugarilor beneficiază de regie colectivă, este o montare modernă și comică și are dublă distribuție:Fundulea: Andrei Fazecaș/Zentania Lupșe; Gutuie: Daniela Purcărea/Consuela Egyed; Flămându; Botișor: Armanca Serac/Carina Bunea; Blându: Florin Stan/Armanca Serac; Fluieraș: Alexandru Pop/ Igor Lungu. Interpretarea muzicală îi aparține Caliței Nantu.
Săptămâna viitoare, vineri, 2 octombrie, de la ora 19.00 și sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 11.00, va avea loc premiera spectacolului Mult aer pentru nimic, după un scenariu de Anca Cucu Popescu, în regia Deliei Gavlițchi. Spectacolul este non-verbal și beneficiază de video mapping realizat de artista Ioana Bodale.
„O familie normală se pregăteşte pentru o reuniune normală. Întâlnirea are aer de sărbătoare, pentru că e ziua Bunicului. Dar, dintr-odată, încep să se petreacă lucruri care numai normale nu sunt! Oare se deschid porţile către o lume magică sau le joacă cineva o farsă? Mult aer pentru nimic este un spectacol nonverbal, destinat întregii familii, ce îşi propune să captiveze atenţia şi interesul spectatorilor de orice vârstă, deschizând porţile către o lume colorată şi plină de personalitate. Cu toţii am văzut măcar un balon la viaţa noastră, dar, cu siguranţă, nimeni nu va mai privi acest obiect la fel după ce va vedea Mult aer pentru nimic", se arată în descrierea spectacolului. Din distribuție fac parte actorii: Florian Silaghi, Andrei Fazecaș, David Constantinescu, Daniela Purcărea, Calița Nantu, Alexandru Pop, Giorgiana Coman și Carina Bunea.
Cea de a treia premieră a stagiunii tot un spectacol dedicat întregii familii, este o producție de teatru-umbre, prima producție de acest fel din repertoriul Teatrului Arcadia. Creatoarele și protagonistele „1+1=1" sunt actrițele Consuela Egyed și Carina Bunea, iar spectacolul abordează teme de actualitate într-o manieră inovatoare, beneficiind, de asemenea, de video mapping. Producția este dedicată copiilor mari, cu vârsta de peste 12 ani, adolescenților, tinerilor dar și adulților care se află în căutarea copilului interior și care-și trăiesc viața pe pilot automat, într-o rutină a stresului și a oboselii. Premiera va avea loc în data de 11 octombrie, de la ora 11.00 și de la ora 19.00. Nici cei mai mici dintre spectatori nu vor fi uitați în această toamnă. Pentru ei actorii trupei noastre pregătesc spectacolul Punguța cu doi bani, în regia lui Szőke Kavinszki András, premiera fiind programată în luna noiembrie.
Spectacolele Mult aer pentru nimic și 1+1=1 se vor juca la Sala Arcadia. Reamintim spectatorilor că, din pricina condițiilor care trebuie respectate pentru siguranța tuturor participanților, accesul în sală se va face în limita a 60 de locuri. Purtarea măștii în incinta teatrului este obligatorie.
Bilete la spectacole pot fi achiziționate pe eventim.ro, sau cu o oră înainte de spectacol, la fața locului.

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:45:59 Ora de vară a Europei de Est