Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„O mamă, sfântă mamă!”

Un proiect tematic (de suflet)

„O mamă, sfântă mamă!”

„Eu cred că mamele sunt locul de unde dragostea răsare din pământ și fericirea cântă asemeni clopotelor în onoarea nașterii noastre...
Mai cred că mamele sunt soarele care strălucește pentru viața cerului nostru interior, ca să putem ști că suntem veșnic iubiți și nu avem nevoie să ne mai punem întrebări despre asta...
Am liniștea că, oricare ne-ar fi teama, durerea sau deznădejdea care ne-ar umple inima, deasupra acestei furtuni, avem mereu prezentă dragostea lor, a mamelor...”

 Astfel a sunat, vineri, 6 martie 2009, mesajul profesoarei de religie, Floarea Rodica Bicăzan, coordonator de proiect, în deschiderea manifestării organizate de 8 Martie, în sala festivă a Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” din Oradea, întru cinstirea mamelor, doamnelor și domnișoarelor profesoare.
În perioada 26 februarie – 6 martie 2009, elevii colegiului și în special cei ai clasei  a IX-a E (al căror diriginte este profesoara Floarea Rodica Bicăzan) au desfășurat un buchet de acțiuni, menite să pregătească evenimentul de vineri și să sensibilizeze doamnele și domnișoarele profesoare: cunoașterea celor mai frumoase maxime și cugetări despre mama; prezentarea legendelor primăverii (legenda ghiocelului, lăcrămioarei, Babei Dochia și a primăverii) - sub formă de concurs; cunoașterea istoricului Zilei mamei și a calendarului obiceiurilor lunii martie – luni, 2 martie; crearea unor texte în versuri sau proză inspirate de cea mai dragă ființă de pe pământ (activitate desfășurată pe fond muzical), cu selectarea celor mai frumoase cântece despre mama – marți, 3 martie; un concurs de lucrări plastice/colaje realizate pe această temă – miercuri; confecționarea de felicitări și alte mici daruri cu materiale strânse din natură, felicitări ce vor fi oferite mamelor și cadrelor didactice de 8 Martie – joi, 5 martie, iar vineri – moment artistic omagial, urmat de vizitarea expoziției cu lucrări realizate de elevi și oferirea darului pregătit de fiecare copil și a diplomei pentru Cea mai bună mamă, fiecărei profesoare și mame prezente la serbare.
 Martie, în sărbătoare/Sărbătoarea ta și a primăverii
 Referindu-ne strict la manifestarea de vineri, vom distinge cinci momente: mesajul coordonatoarei de proiect, montajul literar muzical al clasei a IX-a E, un minirecital susținut de corul școlii, dirijat de prof. Alin Arendaș, dramatizare – „Soacra cu trei nurori” (după I.L. Caragiale) și momentul oferirii darului cu rostirea unui gând/mesaj special pentru mama și mama spirituală – profesoara sa.
Invitându-ne la manifestare, dna prof. Delia Bacoș (consilier educativ al școlii) avea să ne asigure că vom asista la o manifestare de suflet, pregătită cu profesionalism și dăruire, care, într-adevăr, zicem noi, a sensibilizat mămicile prezente, doamnele și domnișoarele profesoare felicitate.
 Așadar, obiectivele și scopul proiectului au fost realizate, iar elevii și dirigintele lor s-au arătat încântați de reușita manifestării, judecând reacția sărbătoritelor.
De la directorul colegiului (prof. Georgeta Sadoveanu), aveam să mai aflăm faptul că activitatea dedicată zilei de 8 Martie a fost prima manifestare a zilei, fiind urmată de încă două: un curs de scriere de proiecte educative (susținut de  inspectorii școlari Elisaveta Roșu și Florin Negruțiu, cu începere de la ora 15.00), iar de la ora 16.00, focuss-grupuri, cu elevi fumători și nefumători, la categoriile 15-16 ani și 17-18 ani, o manifestare solicitată și organizată de D.S.P. Bihor. (Ov. D.)
P.S.Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „O mamă, sfântă mamă!”

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:55:08 Ora standard a Europei de Est