Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„O mamă, sfântă mamă!”

Un proiect tematic (de suflet)

„O mamă, sfântă mamă!”

„Eu cred că mamele sunt locul de unde dragostea răsare din pământ și fericirea cântă asemeni clopotelor în onoarea nașterii noastre...
Mai cred că mamele sunt soarele care strălucește pentru viața cerului nostru interior, ca să putem ști că suntem veșnic iubiți și nu avem nevoie să ne mai punem întrebări despre asta...
Am liniștea că, oricare ne-ar fi teama, durerea sau deznădejdea care ne-ar umple inima, deasupra acestei furtuni, avem mereu prezentă dragostea lor, a mamelor...”

 Astfel a sunat, vineri, 6 martie 2009, mesajul profesoarei de religie, Floarea Rodica Bicăzan, coordonator de proiect, în deschiderea manifestării organizate de 8 Martie, în sala festivă a Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” din Oradea, întru cinstirea mamelor, doamnelor și domnișoarelor profesoare.
În perioada 26 februarie – 6 martie 2009, elevii colegiului și în special cei ai clasei  a IX-a E (al căror diriginte este profesoara Floarea Rodica Bicăzan) au desfășurat un buchet de acțiuni, menite să pregătească evenimentul de vineri și să sensibilizeze doamnele și domnișoarele profesoare: cunoașterea celor mai frumoase maxime și cugetări despre mama; prezentarea legendelor primăverii (legenda ghiocelului, lăcrămioarei, Babei Dochia și a primăverii) - sub formă de concurs; cunoașterea istoricului Zilei mamei și a calendarului obiceiurilor lunii martie – luni, 2 martie; crearea unor texte în versuri sau proză inspirate de cea mai dragă ființă de pe pământ (activitate desfășurată pe fond muzical), cu selectarea celor mai frumoase cântece despre mama – marți, 3 martie; un concurs de lucrări plastice/colaje realizate pe această temă – miercuri; confecționarea de felicitări și alte mici daruri cu materiale strânse din natură, felicitări ce vor fi oferite mamelor și cadrelor didactice de 8 Martie – joi, 5 martie, iar vineri – moment artistic omagial, urmat de vizitarea expoziției cu lucrări realizate de elevi și oferirea darului pregătit de fiecare copil și a diplomei pentru Cea mai bună mamă, fiecărei profesoare și mame prezente la serbare.
 Martie, în sărbătoare/Sărbătoarea ta și a primăverii
 Referindu-ne strict la manifestarea de vineri, vom distinge cinci momente: mesajul coordonatoarei de proiect, montajul literar muzical al clasei a IX-a E, un minirecital susținut de corul școlii, dirijat de prof. Alin Arendaș, dramatizare – „Soacra cu trei nurori” (după I.L. Caragiale) și momentul oferirii darului cu rostirea unui gând/mesaj special pentru mama și mama spirituală – profesoara sa.
Invitându-ne la manifestare, dna prof. Delia Bacoș (consilier educativ al școlii) avea să ne asigure că vom asista la o manifestare de suflet, pregătită cu profesionalism și dăruire, care, într-adevăr, zicem noi, a sensibilizat mămicile prezente, doamnele și domnișoarele profesoare felicitate.
 Așadar, obiectivele și scopul proiectului au fost realizate, iar elevii și dirigintele lor s-au arătat încântați de reușita manifestării, judecând reacția sărbătoritelor.
De la directorul colegiului (prof. Georgeta Sadoveanu), aveam să mai aflăm faptul că activitatea dedicată zilei de 8 Martie a fost prima manifestare a zilei, fiind urmată de încă două: un curs de scriere de proiecte educative (susținut de  inspectorii școlari Elisaveta Roșu și Florin Negruțiu, cu începere de la ora 15.00), iar de la ora 16.00, focuss-grupuri, cu elevi fumători și nefumători, la categoriile 15-16 ani și 17-18 ani, o manifestare solicitată și organizată de D.S.P. Bihor. (Ov. D.)
P.S.Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „O mamă, sfântă mamă!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:14 Ora de vară a Europei de Est