Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost târnosită Catedrala Episcopală ,,Învierea Domnului” din Oradea

Duminică, 20 septembrie 2020,

A fost târnosită Catedrala Episcopală ,,Învierea Domnului” din Oradea

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a sărbătorit, ieri (duminică, 20 septembrie 2020), evenimentul anului: Centenarul reînființării Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, dar și alte două evenimente marcante din istoria sa: împlinirea a 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, în anul 1680, precum și 325 de ani de la menționarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei și a ierarhului ei de atunci, Efrem, în Diploma împăratului austriac Leopold I din anul 1695.

Manifestările au început la ora 9.00, în Catedrala Episcopală ,,Învierea Domnului", unde s-a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, urmată, de la ora 11, de slujba de târnosire a noii Catedrale Episcopale ,,Învierea Domnului" din Oradea, oficiată de preafericitul părinte patriarh Daniel și de un număr mare de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
,,Datorită situației generate de pandemia actuală și a numărului limitat de locuri de la Catedrala Episcopală din Oradea și de la biserica nouă a Mănăstirii Izbuc, intrarea în interiorul lăcașurilor de cult la cele două evenimente liturgice și sfințitoare se va face strict pe bază de invitație, urmând ca mulțimea clerului și a credincioșilor să asiste la sfintele slujbe în proximitatea acestora, unde vor putea fi urmărite prin intermediul unor ecrane de mari dimensiuni". Am citat din comunicatul de presă publicat în prezentarea celor două evenimente, de sâmbătă și duminică, de la Izbuc și Oradea. În fapt, așa s-a și întâmplat, duminică, la Oradea.
În ciuda repetatelor apeluri făcute de organizatori, participanții însă nu au păstrat distanțarea fizică, fiecare a dorit să fie cât mai aproape..., dar au purtat mască. Jandarmii și alte forțe responsabile cu păstrarea ordinii și-au făcut datoria, dar nu au aplicat amenzi, era și culmea!
În intervențiile avute, atât preafericitul părinte patriarh Daniel, cât și preasfințitul părinte episcop Sofronie au evidențiat momentele marcante din istoria Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, subliniind importanța lor istorică, dar și greutățile întâmpinate, în principal lipsa fondurilor, în ridicarea noii Catedrale Episcopale; de aceea sau poate și din acest motiv, au fost acordate distincții celor care au avut contribuții majore în construirea Catedralei. Până la desăvârșirea operei, cu realizarea picturii în noua Catedrală, mai e nevoie de multe fonduri, de aceea preafericitul părinte patriarh Daniel a făcut apel la sprijin financiar în continuare din partea enoriașilor, a firmelor și societăților culturale, a oficialităților locale și județene, fără deosebire, care doresc și pot să ajute cu bani la realizarea picturii.
,,Sfințește, Doamne, viața noastră, precum ai sfințit această biserică"!
,, Cu ajutorul lui Dumnezeu, în Treime, Preaslăvit, am săvârșit slujba de târnosire sau sfințirea cea mare a acestei Catedrale Episcopale noi. Așa cum se cunoaște, în tradiția Bisericii Ortodoxe Române, în ziua sfințirii unei bisericii, toți credincioșii ortodocși, bărbați și femei, pot intra în Sfântul Altar, pe ușa dinspre miazănoapte, sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă și se roagă tainic zicând: ,,sfințește, Doamne, viața noastră, precum ai sfințit această biserică"!  Sigur, cei care doresc să lase un mic dar pentru continuarea lucrărilor, pentru întreținerea bisericii, pot s-o facă, spre folosul acestei biserici.
Această zi este mare și pentru că este mare, dar într-o perioadă de pandemie, preasfințitul episcop Sofronie a hotărât ca închinarea la Sfânta Masă să dureze o săptămână; ca să vină pe rând, în liniște, cu multă evlavie, credincioșii care doresc să se sfințească prin sărutarea Sfintei Mese din Sfântul Altar. Acum, la ieșire, cu aceeași apă sfințită cu care s-a sfințit biserica, se vor stropi și credincioșii prezenți, ca să ducă acasă binecuvântarea acestei sfințiri".
,,Când se sfințește o biserică nouă..., se deschide o nouă Poartă a Cerului"
,,Când se sfințește o biserică nouă într-un sat sau într-un cartier din oraș, se deschide o nouă Poartă a Cerului, o poartă a binecuvântărilor, o poartă a sfințirii, o poartă a întăririi în credință și a sporirii în iubire, smerită și darnică. De aceea, considerăm că fiecare biserică este un izvor nou de bucurie, de binecuvântare, și în același timp, este un izvor în care noi aducem daruri pământești lui Dumnezeu, iar El ne dăruiește daruri cerești, cum spun cele trei Evanghelii". Am citat din cea de-a doua intervenție a preafericitului părinte patriarh Daniel.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: A fost târnosită Catedrala Episcopală ,,Învierea Domnului” din Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:01 Ora de vară a Europei de Est