Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Proiecții în aer liber, cine-concerte și filme pentru publicul de toate vârstele

TIFF Oradea 2020

Proiecții în aer liber, cine-concerte și filme pentru publicul de toate vârstele

În perioada 2-4 octombrie 2020, Festivalul Internațional de Film Transilvania revine la Oradea pentru cel de-al treilea an consecutiv.

Timp de trei zile, cele mai apreciate titluri ale anului și cele mai așteptate producții autohtone se vor vedea pe marele ecran, în câteva dintre spațiile devenite parteneri de tradiție pentru ediția locală a evenimentului. Seară de seară vor rula filme în Piața Unirii, dar proiecțiile zilnice vor avea loc atât în aer liber, cât și în spații indoor. Toate evenimentele incluse în programul festivalului vor fi organizate cu respectarea măsurilor de siguranță și distanțare socială necesare în această perioadă.
Prima iubire se vede în avanpremieră la Oradea
Câștigătorul Trofeului Transilvania la TIFF 2020 și filmul distins cu Premiul Publicului în urma voturilor acordate de spectatori, Babyteeth: prima iubire se vede în avanpremieră la Oradea. În debutul regizoarei australiene Shannon Murphy, doi părinți descoperă că fiica lor de 16 ani (Eliza Scanlen, starul seriei HBO Sharp Objects), bolnavă de cancer, s-a îndrăgostit de un dealer de droguri.Laureat cu trei premii César, Cei mai frumoși ani/ La Belle Époque (r. Nicolas Bedos), cu starurile franceze Daniel Auteuil, Guillaume Canet și Fanny Ardant, propune cinefililor o călătorie în timp, nostalgică și plină de umor, în care un bărbat încearcă să o redescopere pe femeia de care se îndrăgostise cu 40 de ani în urmă. În avanpremieră locală se va vedea și Corpus Christi (r. Jan Komasa), propunerea Poloniei la Oscar, despre un tânăr proaspăt eliberat dintr-o școală de corecție, care ajunge dintr-o întâmplare să se pretindă preot într-un sat.  Din colecția de noutăți de la TIFF, ajunge la Oradea și Pacientul perfect/ The Perfect Patient (r. Mikael Håfström), filmul care spune povestea celui mai notoriu scandal judiciar din istoria Suediei. 
Nu vor lipsi din programul acestei ediții titlurile românești ale anului, printre care se numără Urma, debutul regizorului Dorian Boguță, un policier cu accente de thriller despre dispariția neașteptată a unui pianist și relațiile sale bizare, distins cu Premiul pentru debut în Zilele Filmului Românesc la TIFF 2020. Selecția autohtonă include în acest an și documentarulProfu', regizat de Alex Brendea, care urmărește povestea unui profesor care decide să renunțe la sistemul de învățământ convențional, pentru a deschide un centru de meditații în propriul apartament.
Din selecția Zilelor Maghiare, cinefilii vor vedea la Oradea Povești mărunte (Apró mesék), în regia lui Attila Szász, un rollercoaster emoțional despre aventura amoroasă și extrem de periculoasă a unui fugar, la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial.Eden, filmul regizat de Ágnes Kocsis și co-produs în România, prezintă lumea tulburătoare a Evei, o tânără alergică la toate substanțele chimice cunoscute.
Pentru prima data la TIFF Oradea, o amplă selecție de filme din secțiunea EducaTIFF, din programul TIFF2020, va face deliciul celor mai tineri dintre spectatori. Iubitorii de muzică vor avea parte și în acest an de evenimente-surpriză și cine-concerte spectaculoase.
Programul și biletele vor fi disponibile online, începând cu 23 septembrie, pe Oradea.tiff.ro, pe platforma https://tiff.eventbook.ro/ și pe TIFF Official App (disponibilă în Google Play și App Store).
 ***
Cea de-a treia editie TIFF Oradea este organizată de Asociatia Film si Cultura Urbana, in parteneriat cu Asociatia Festivalul de Film Transilvania.
Co-organizatori: Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea - Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune
Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, National Film Institute Hungary
Prezentat de: Banca Transilvania
Sponsori: Mastercard, LIDL, Vodafone
Parteneri instituționali: Manifest pentru Oradea, Muzeul Orașului Oradea
Parteneri media: Agerpres, Radio România Cultural, All about Romanian Cinema
Partener de monitorizare: MediaTRUST

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:36:35 Ora standard a Europei de Est