Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Conferința „Primăvara nonviolenței”

Programul „Șanse egale”...

Conferința „Primăvara nonviolenței”

Joi (5 martie 2009), în cadrul campaniei de combatere a violenței în familie și în școală, au fost programate nu mai puțin de trei acțiuni: o masă rotundă, cu tema „Oferă respect și dragoste bătrânilor”, la Centrul multifuncțional pentru persoane vârstnice din zona Ioșia, o altă masă rotundă - „Primăvara antiviolenței”, la sala de ședințe a Inspectoratului Școlar, pe tema siguranței în școală și victimele traficului de persoane, precum și conferința „Primăvara nonviolenței”, la sala festivă a Liceului Teologic Greco-Catolic.

 „Un zâmbet de primăvară”
 Conferința „Primăvara nonviolenței” a adunat în sala festivă a Liceului Teologic Greco-Catolic, reprezentanți ai tuturor partenerilor de campanie (Uniunea Femeilor, Inspectoratul Școlar, Inspectoratul județean de Poliție, Direcția de Muncă și Protecție Socială, Administrația Social-Comunitară și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului).
 Prof. Maria Șandor, director adjunct al Liceului Teologic Greco-Catolic, gazda evenimentului, a deschis lucrările conferinței, prezentând programul reuniunii și invitând-o la microfon pe  doamna Miorița Săteanu, președintele Uniunii Femeilor, organizatorul principal al campaniei de combatere a violenței.
 După o radiografiere a manifestărilor care au avut loc începând de luni în cadrul campaniei de combatere a violenței, președintele Uniunii Femeilor s-a oprit la programul zilei, făcând cunoscute momentele conferinței.
 Mai întâi au avut cuvântul cei mai mici participanți, artiștii, care și-au spus răspicat mesajul lor, pe scenă, în vers și cânt. Tonul l-a dat solistul vocal Alexandru Cristea (care a cântat de parcă s-ar fi aflat la Festivalul național de creație și interpretare „Mamaia copiilor”). Cu aceleași gânduri, având același mesaj de pace și prietenie și de dragoste fierbinte pentru cea mai scumpă ființă din lume, și-au prezentat recitalul elevii clasei I D, de la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” (îndrumați de înv. Andaluza Raț) și  elevii clasei a III-a A, step by step, de la Liceul Teologic Greco-Catolic (elevii institutoarelor Mariana Lucaci și Lia Șipoș).
 „Mama e cântec, e soare, e floare de cais..., e minunea mea din vis, e cântecul de dor, e flacăra arzând... e îngerul, e fericirea pe pământ!”
 O imagine mai completă a celei mai dragi ființe din lume nici că se putea realiza, după cum și protagoniștii unor asemenea momente de profundă încărcătură emoțională nu puteau fi alții decât copiii – florile vieții.
 Despre simbolistica „Mărțișorului”, istoria și confecționarea lui, despre frumoasele obiceiuri străvechi statornicite la români, păstrate cu sfințenie și reînviate prin stăruința și strădania inspectorilor instituțiilor culturale județene, despre sărbătoarea românească a dragostei... a vorbit Crăciun Parasca, aducând primăvara în palme (Prietenii știu de ce).
 În ton cu tema campaniei și a conferiței, agent de poliție Mariana Andor (din cadrul compartimentului Poliției de Proximitate) a prezentat filmulețul pe tema violenței...
 175 de diplome... pentru florile prieteniei
 Într-un asemenea cadru festiv, a fost vernisată expoziția de desene „Floarea prieteniei”, prilej cu care doamna Voichița Raț, secretarul general al Uniunii Femeilor, a înmânat 175 de diplome colective și individuale (câte o diplomă pentru școală, pentru cadrul didactic îndrumător și pentru fiecare elev care și-a văzut lucrarea expusă în cadrul expoziției județene).
 Campania de combatere a violenței în familie și în școală, finalizată cu concurs de desene și eseuri, va fi reluată și în toamnă, în lunile noiembrie - decembrie, 25 noiembrie fiind Ziua mondială de combatere a violenței, după cum a ținut să sublinieze în încheierea conferinței doamna Miorița Săteanu. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Conferința „Primăvara nonviolenței”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:50:35 Ora standard a Europei de Est