Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lecturi școlare integrate în teatrul de animaţie - ,,Moromeții”

Final de proiect

Lecturi școlare integrate în teatrul de animaţie - ,,Moromeții”

Asociaţia Culturală Teatrul de Copii anunţă închiderea proiectului ,,Lecturi școlare integrate în teatrul de animaţie", proiect cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, al cărui rezultat a fost lectura performativă ,,Moromeţii, coordonată de regizorul Gavriil Pinte.

Deşi pandemia a adus întârzieri neprevăzute în calendarul iniţial al desfăşurării proiectului, începerea sezonului estival şi ieşirea din starea de urgenţă a însemnat reluarea proiectului care a presupus: realizarea dramatizării după romanul lui Marin Preda, de către studenţi, realizarea unei lecturi performative în interpretarea actorilor Teatrului ,,Regina Maria" - Trupa Arcadia, realizarea unui workshop, coordonat de actriţa Nora Tiu, la care au participat adolescenţi din cadrul Centrului de Plasament Tinca, realizarea unui material video cu rezultatele workshopului şi proiectarea acestuia în deschiderea spectacolului dar şi realizarea unor sesiuni de Q&A, cu profesori şi elevi, pe teme care se regăsesc în roman. Cea mai importantă componentă a proiectului a fost prezentarea lecturii performative elevilor din medii defavorizate cultural: elevii din mediul rural din Bihor, elevii din Carei, din Zalău şi elevii români din Gyula, Ungaria. Turneul Moromeţii s-a desfăşurat în perioada 9-14 septembrie şi s-a bucurat de aprecierea publicului ţintă. Peste 50 de spectatori (numărul de locuri fiind limitat din pricina procedurilor de distanţare şi a amplasării în aer liber în condiţii de maximă siguranţă), au fost prezenţi la spectacole, în Marghita, Peştiş, Vadu Crişului, Carei, Zalău şi Gyula. Un public entuziast, atent şi călduros, mulţumiri din partea profesorilor şi gazdelor, au fost bucuria cu care echipa s-a întors acasă, la Oradea, de fiecare dată. Spectacolele s-au jucat gratuit, intrarea a fost posibilă pe bază de rezervare, iar elevii şi profesorii au primit, tot gratuit, broşuri cu dramatizarea şi DVD-uri cu spectacolul.
Proiectul nu ar fi fost posibil fără partenerii strategici: Teatrul ,,Regina Maria" Oradea, Direcţia Generală de Asistenţa Socială şi Protecţie a Copilului Bihor şi Universitatea Oradea, cărora le mulţumim pentru implicare. Mulţumim şi partenerilor care ne-au sprijinit cu locaţiile în care s-a jucat spectacolul şi cu promovarea: Casa de Cultură Marghita, Asociația Orion-Choose to be a Star, Asociația Pro Teatru Zalău, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Centrul Cultural Carei, Liceul Nicoale Bălcescu din Gyula.
Mulţumim şi echipei artistice: regizorul Gavriil Pinte, actorii: Florian Silaghi, Zentania Lupșe, Giorgiana Coman, Calița Nantu, Igor Lungu, David Constantinescu. Dramatizarea a fost realizată de: Ioana Vaida, Dalia Vidican, Rebeca Ungur, Nicolae Vușcan. Muzica a fost semnată de Ovidiu Iloc, iar acompaniamentul live a fost susţinut de instrumentiștii Radu Herțe și Ionuț Chiș, pregătiţi de Andrada Ciupeiu.  Scenografia și grafica au fost realizate de Mădălina Baciu și Răzvan Chendrean.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Lecturi școlare integrate în teatrul de animaţie - ,,Moromeții".
Și un videoclip relevant pentru atmosfera din Carei! 
 
 MOROMETII.mp4

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:16:06 Ora de vară a Europei de Est