Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un nou director la Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea

Un nou început, în anul școlar 2020-2021,

Un nou director la Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea

Începând cu acest an școlar 2020-2021 și cu modificările care au avut loc în educație de când a început pandemia, acelea de a utiliza în învățare o metodă mai modernă (online), Școala Gimnazială Nr. 16 a suferit o modificare majoră.

Predarea ștafetei, la pensionare, din partea domnului director, prof. Mircea Gârba, după 31 de ani de directorat (fiind, probabil, cel mai longeviv director al județului nostru sau poate și din alte județe) către noul director, prof. Cristian Bugle, este un imbold pentru colegul nostru, de a ține sus ștacheta școlii, de a-și asuma curajul misiunii sacre în a călăuzi pașii spre cunoaștere și devenire a generațiilor de copii și profesori, fiind mândru de misiunea încredințată. Sunt cuvinte de suflet inscripționate pe placheta înmânată de colegi, domnului director, prof. Mircea Gîrba, pentru ca noi să continuăm ceea ce a funcționat și pentru a da respectul cuvenit celor care îl merită. Toată stima și respectul din partea colectivului de profesori și părinți al Școlii Gimnaziale Nr. 16,  domnule director Mircea Gârba!
14 septembrie 2020 - un nou început!
14 septembrie - zi de mare sărbătoare (la propriu și la figurat; întâi de toate este ziua Înălțării Sfintei Cruci și apoi ziua deschiderii anului școlar 2020-2021), sub îndrumarea noului manager, profesor Cristian Bugle, alături de directorul  adjunct, prof. de matematică Debrenti Attila Șandor.
Conform reglementărilor emise de autorități cu privire la normele de igienă și sănătate, dar și de distanțare socială pe tot parcursul pandemiei, actuala conducere a reușit să întocmească un plan de respectare a rutinei stabilite transmițându-l atât profesorilor cât și părinților, acela de împărțire a efectivelor claselor în grupuri mai mici (acolo unde este cazul).
 Din rutina zilnică va face parte spălarea frecventă a mâinilor, ori de câte ori este nevoie (având la dispoziție dezinfectant în fiecare sală de clasă sau grup sanitar, dar și la intrările în școală), personalul didactic, nedidactic, auxiliar și elevii trebuie să poarte mască în toate spațiile interioare, toate sălile de clasă vor fi dezinfectate cu soluții speciale și igienizate de mai multe ori pe zi, iar părinții/aparținătorii nu vor avea acces în unitatea de învățământ și nu vor însoți copiii în clădirea acesteia, cu excepția cazurilor speciale, pentru care se fac cereri  spre conducerea școlii.
Prima zi de școală este unică, întotdeauna, pentru toți. Astfel, elevii claselor pregătitoare care au pășit pentru prima dată pe porțile școlii noastre, au fost preluați de doamnele învățătoare: prof. Corina Gârba, Amalia Farcaș, Monica Blag și Florica Bisorca dumnealor realizând pe toată perioada întâlnirii, familiarizarea copiilor cu școala, obiectele școlarului și stabilind rutina ce se impune.
La fel și celelalte cadre didactice au primit elevii după programul stabilit pe ore, cu accesul în școală pe cele trei intrări, stabilind rutine și împărțindu-le orarul și manualele, dar și câte o mică atenție (un pliant sau semn de carte, diplomele din anul anterior).
Toate holurile școlii sunt însemnate cu despărțitoare marcând distanța permisă, săgeți de intrare și ieșire pentru a nu se crea aglomerație și haos.
În acest decor, l-am surprins azi (ieri - n.n.) pe actualul manager,  director Cristian Bugle, într-o ținută elegantă, puțin emoționat, dar primind cu căldură elevii adresându-le cuvinte frumoase și încurajându-i să fie atenți la regulile stabilite de profesori, dar și la toate informațiile primite. De asemenea, a făcut un tur de școală, salutând și urând bun venit tuturor celor pe care nu i-a întâmpinat personal.
Pe domnul director adjunct, prof. Debrenti Attila Șandor, l-am găsit la calculator, dânsul fiind responsabil cu partea de logistică și ce ține de partea informatizată a comunicării, atât către profesori, personalului nedidactic și auxiliar, dar mai ales cu ordinea cifrelor din situațiile statistice.
Am intrat la secretariat, unde doamnele secretare Gina Abrudan și Claudia Cristina Filip încearcă să răspundă prompt tuturor părinților și profesorilor, care au de rezolvat acte la început de an școlar, apoi la contabilitate, unde doamnele Florentina Clara Ponta și Iordan Andra, cu măiestrie manageriază finanțele și administrarea unității; cea mai solicitată în atari condiții era doamna asistentă medicală Cristina Duca.
În cabinetul de consiliere, alături de doamna psiholog prof. Gabriela Chiș,își petrec timpul cu folos, consiliind copiii și părinții prof. itinerant/de sprijin Szekely Anamaria și subsemnata, cu atribuții exacte în consiliere, dar și de mediere între elevi, părinți și profesori. În prima zi de școală, tot personalul didactic, nedidactic și auxiliar este la datorie, alături de elevii școlii; dragi elevi, ȘCOALA PRINDE VIAȚĂ DOAR CÂND SUNTEȚI VOI ÎN EA, după cum scria o colegă pe tablă, în așteptarea elevilor.
Cu urarea Bun venit, toamnă și bun venit la școală, dragi elevi și colegi, să începem să construim un nou itinerar al cunoașterii și dezvoltării personale!
Să fim binecuvântați de Bunul Dumnezeu și să ne ajute cu înțelepciune, sănătate și răbdare pe fiecare să ducem la bun sfârșit noul an școlar pe care l-am deschis astăzi, 14 septembrie, cu toții, ca o mare familie unită, având același scop și ideal educațional!
Profesor itinerant/de sprijin
Maria Serafim
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Un nou director la Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:47:06 Ora standard a Europei de Est