Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un nou început la Școala Gimnazială „Dacia”

În ton cu vremurile și cu vremea, la 1 septembrie,

Un nou început la Școala Gimnazială „Dacia”

După ce în mod simbolic cu o zi înainte domnul prof. dr. Hava Florian de la Școala Gimnazială „Dacia" „a predat cheia managerială" unei noi generații, începând cu 1 septembrie 2020, un nou director, în persoana prof. Diana Carmen Cosman, titulară pe postul de informatică, preia conducerea unității, alături de colega sa, dir. adj. Diana Simina, profesor de limba și literatura română.

      În curtea școlii și în sala de sport a unității se adună voioși și vorbăreți (precum gureșele vrăbiuțe) să-și împărtășească emoții și bucurii, distinșii profesori  ai Școlii Gimnaziale „Dacia" care așteaptă să-l primească cu drag pe noul director, o colegă deosebită, cu ajutorul căreia fiecare dintre noi a transmis informațiile de la părinți și copii, sub formă de situații ce trebuiau raportate conducerii unității și apoi la inspectorat, pe toată perioada pandemiei ce a durat pe parcursul semestrului doi al anului școlar trecut.
  A fost o muncă de colaborare neîntreruptă și până târziu în noapte, între toți colegii, fostul director, dar și actualul manager. Așa sunt echipele care vor să țină sus ștacheta unei instituții, lucrează prin colaborare, fiecare ridicând pe umărul său cât poate și ajutând la bunul mers al unității cu ce se pricepe. Așa sunt oamenii pe care te poți baza și îți sunt alături la bine și la greu. Așa sunt dascălii în general, oameni cu suflet mare și conștiință curată, știind că au o misiune pe care numai lor le-a putut-o încredința Învățătorul Suprem și vor să-L respecte, ca să fie la rândul lor respectați, deoarece modelul care suntem noi pentru copiii noștri - azi, acela vor fi ei pentru viitoarele generații - mâine.
      La ora stabilită pentru Consiliul Profesoral mai deosebit, cel prin care domnul inspector școlar prof. Sâncelean Tiberiu a fost desemnat de I.S.J. Bihor pentru a aduce la cunoștință profesorilor de la Școala Gimnazială „Dacia" decizia de numire a noului director din unitatea dumnealor, cu toții s-au adunat, în deplină siguranță și ordine, după noile reguli, să-și susțină, ajute și aplaude viitorul manager.
      A fost un discurs scurt, dar cu multe emoții și încărcătură sufletească din partea participanților, fiecare dorind tuturor un an școlar plin de rezultate foarte bune prin care elevii să fie în centrul actului educațional, iar părinții și toți profesorii să fie mândri de ei.
Au urmat felicitările și urările pentru noul mandat și an școlar din partea celor prezenți, iar după plecarea d-lui inspector, colegele noastre manager au dat startul agendei cu ordinea de zi pentru multele sarcini ce le vor avea de realizat împreună cu echipa care a venit cu propuneri, idei și ... cu două aranjamente de flori pentru merituoasele noastre dăscălițe director.
S-au început propunerile pentru fiecare comisie, dar și pentru Consiliul de Administrație al școlii, pentru organizarea claselor și a ședințelor cu părinții ce vor urma, informarea la timp și cu folos a tuturor și pentru continuarea comunicării eficiente cu fiecare clasă, diriginte și copii pentru care s-au realizat grupuri de informare.
Când toate erau spre final a venit și o ploaie curată ca o binecuvântare ca să spele praful din curtea școlii și să dea speranța unui aer proaspăt de toamnă, când la Școala Gimnazială „Dacia" se vor număra bobocii, rezultatele bune și oamenii care ne vor aduce peste ani și ani, noi generații de profesori care să preia cârma acestei instituții.
Până atunci, ca profesor de sprijin, doresc noii conduceri - celor două Diane - zeițe ale frumuseții și înțelepciunii - vechii și noii „Dacii" , multă răbdare, iscusință și sănătate pentru a aduce zile roz (precum culoarea clădirii instituției) celor care învață aici și le îndemn să nu uite să ceară ajutorul și sprijinul echipei minunate, ori de câte ori este nevoie, fiindcă o au aproape!
Tuturor vă doresc multă sănătate și Bunul Dumnezeu să ne ajute și în acest an școlar!
Prof. Maria Serafim
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Un nou început la Școala Gimnazială „Dacia”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:06:33 Ora standard a Europei de Est