Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Pensionarea este rodul dulce al muncii de o viață și înțelepciunea unui nou început”

La Școala Gimnazială ,,Dacia”, în 31 august 2020

„Pensionarea este rodul dulce al muncii de o viață și înțelepciunea unui nou început”

După 26 de ani la cârma unei instituții mult râvnite de mulți, Școala Gimnazială „Dacia", cel care a fost un manager desăvârșit (născut pentru a conduce), recunoscut printre managerii de top ai municipiului Oradea, dar și la nivel național, unde a obținut diverse distincții, fiind unul căruia i-a plăcut să lucreze așa ceva, mai mult decât orice altceva (ca să-l cităm), domnul director, profesor dr. Hava Florian, își lasă aici o parte din „sufletul și viața sa", la școala sa dragă, la Școala Gimnazială ,,Dacia", cu care se confundă, cu care a rezonat mai bine de un sfert de veac.

 Cine dorea să cunoască un OM care se dedica trup și suflet școlii, putea să vină dimineața la intrarea în școală, fiindcă în mod sigur îl întâlnea pe domnul director Florian Hava (dacă nu era trimis într-o inspecție sau într-o altă misiune), dumnealui fiind foarte matinal și punctual zi de zi, primind și oferind salutul de binețe atât din partea colegilor, părinților, dar și a elevilor, pe care îi iubea sincer, emoția și trăirea fiind reciproce.
Punctualitatea, rigoarea didactică, competența, motivația, programul respectat cu strictețe, în primul rând de către dânsul, statura impunătoare, dublată de o voce calmă și caldă, îi dădeau o prestanță și autoritate pe care nu oricine și le poate câștiga. Omul ,,metronom", care a promovat „eficiența, calitatea și performanța", atât la nivelul cadrelor didactice, dar mai ales în rândurile elevilor, a ajuns, iată, în 31 august 2020, într-o zi superbă, la sfârșitul carierei didactice, de care „nu-și dă seama cum a trecut", fiindcă atunci când ai multe proiecte pe cap și ajungi să le vezi finalizate, parcă nu mai observi caruselul timpului cum se învârte.
Pe 31 august 2020, noi, colegii, îl așteptam la o întâlnire specială, pe care i-am pregătit-o într-o sală mare, multifuncțională, sala de sport „Dr. ing. Mircea Nistreanu", care s-a născut printr-un proiect tot în mandatul său, datorită vocației și veleităților sale de manager, proiect despre care ne povestește cu mare drag, simțindu-se mândru, și mulțumind distinsului dr. ing. Mircea Nistreanu pentru anvergura sălii.
Însoțit de cele două colege, directori, prof. Diana Simina, director adjunct și prof. Diana Carmen Cosman, noul director numit, cărora urma să le încredințeze, de acum, cârma Școlii  Gimnaziale „Dacia", domnul profesor dr. Florian Hava s-a trezit vădit ,,încurcat" de situație, de atmosfera specială creată și de Gaudeamusul care a pornit instantaneu să răsune, rezonând cu sufletele noastre. Eram așa emoționați, ca elevii domnului Trandafir..., iar la auzul clopoțelului, din piepturile emoționate s-a revărsat un cântec atât de drag. Emoția s-a transmis mai departe, iar cei care au intrat au fost plăcut surprinși, încercând să intre în jocul nostru, care a adus un ropot de aplauze.
Prima persoană care a luat cuvântul a fost sărbătoritul nostru, care a vorbit despre tot ce i s-a întâmplat frumos în cei 26 de ani, alături de un colectiv minunat și bine sudat care a ținut ștacheta sus mereu (bine-ar fi ca aceasta să rămână tot așa). A fost o onoare să ai un astfel de colectiv performant, ghidat de un model pretențios în sensul frumos și bun, colegii adaptându-se cerințelor, din mers. S-au rememorat anii frumoși cu activitățile și proiectele la care au lucrat cu toții împreună pentru o imagine pozitivă a școlii.
Cele două distinse doamne director au adresat cuvinte de apreciere și mulțumire celui care le-a fost mentor, îndrumător, coleg, sfătuitor și manager model. Drept recunoștință pentru anii în care am fost îndrumați cu toții de către cel care ne-a fost director, coleg și prieten, colectivul de profesori al Școlii Gimnaziale „Dacia" i-a oferit un coș cu 26 de trandafiri roșii (numărul anilor în care a fost manager al acestei școli) și unul alb (pentru încă cele cinci luni de directorat) și o plachetă pe care scrie: „Domnului Director, prof. dr. Florian Hava, pentru o carieră deosebită și o muncă de o viață, în care ați excelat prin inteligență, înțelepciune și înalt profesionalism! Vă dorim o viață lungă și frumoasă, cu multă sănătate și cu bucurii! Cu drag și respect, Colectivul Școlii Gimnaziale „Dacia" 31.09.2020".
S-au vizionat apoi secvențe din viața de manager în diverse locații, unde împreună cu elevii și colegii au muncit, sărbătorit și s-au bucurat.
De asemenea, d-na prof. Anca Fetea a ținut să-i mulțumească și să-l felicite pentru întreaga activitate în care a fost (citez): „un om deosebit, un manager desăvârșit, care a știut să gestioneze întotdeauna orice situație delicată, cu multă răbdare, înțelegere atunci când au avut nevoie - domnul director va rămâne un exemplu, un model, de atitudine, comportament, determinare, ambiție, perseverență, o personalitate, iar pentru toți colegii va rămâne „DOMNUL  DIRECTOR".
Printre colegii care au ținut să fie prezenți la acest moment solemn au fost și câteva colege din rândurile pensionarilor, colega prof. Rodica Ochiș îi apreciază munca perseverentă și îi urează bun venit în rândurile lor.
Tot cuvinte de mulțumire și de apreciere pentru toată munca depusă pentru copiii noștri și pentru toate proiectele derulate sau în curs, au fost adresate și de către subsemnata, care, cu respect și multă considerație, aduc mulțumiri din partea foștilor elevi și a părinților pe care îi reprezint, la acest eveniment însemnat din viața școlii.
Imaginile derulate pe acorduri de muzică au avut un rol rememorativ prin care s-au trecut în revistă acele perioade foarte frumoase din activitatea domnului director și a întregului colectiv, revăzându-se colegi, elevi și personalități marcante, ce au trecut prin Școala „Dacia", ceea ce aduceau ropote de aplauze și momente de bună dispoziție la revederea pozelor.
Când aproape totul a fost spus și văzut din cariera didactică, pentru a rămâne cu un gust dulce în ultima zi de vară, colegii au început să cânte „La mulți ani!" aducându-i-se un tort aspectuos pe care erau scrise diverse mesaje de felicitare, mulțumiri și prețuire, transmise de aceștia printre care și aceste două mesaje: „Pentru munca de o viață și îndrumarea prin „EFICIENȚĂ, CALITATE, PERFORMANȚĂ", „Pensionarea este rodul dulce al muncii de o viață și înțelepciunea unui nou început" - Oradea, 31 august 2020.
Pentru că surprinderea acestei zile a fost mare din ambele părți, am aflat că domnul director a pregătit școala pentru începutul unui nou an școlar cu un nou cabinet de informatică, utilat cu mobilier și cu tot ce are nevoie viitorul manager al instituției pentru a-și desfășura orele în cele mai bune condiții, recunoscându-i-se valoarea și strădania colegei, viitor manager, de a sluji tuturor încă din perioada pandemiei. La acesta se mai adaugă un alt teren de sport multifuncțional și, de asemenea, este în amenajare curtea interioară a școlii.
Acestea fiind spuse și scrise, au urmat urările de sănătate, pozele și felicitările, iar ca ziua să fie cât mai reușită și dulce s-au servit felii de tort și fructe gustoase.
A consemnat pentru eternitate,
prof. de sprijin Maria Serafim
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: „Pensionarea este rodul dulce al muncii de o viață și înțelepciunea unui nou început”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:57:26 Ora standard a Europei de Est