Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Pensionarea este rodul dulce al muncii de o viață și înțelepciunea unui nou început”

La Școala Gimnazială ,,Dacia”, în 31 august 2020

„Pensionarea este rodul dulce al muncii de o viață și înțelepciunea unui nou început”

După 26 de ani la cârma unei instituții mult râvnite de mulți, Școala Gimnazială „Dacia", cel care a fost un manager desăvârșit (născut pentru a conduce), recunoscut printre managerii de top ai municipiului Oradea, dar și la nivel național, unde a obținut diverse distincții, fiind unul căruia i-a plăcut să lucreze așa ceva, mai mult decât orice altceva (ca să-l cităm), domnul director, profesor dr. Hava Florian, își lasă aici o parte din „sufletul și viața sa", la școala sa dragă, la Școala Gimnazială ,,Dacia", cu care se confundă, cu care a rezonat mai bine de un sfert de veac.

 Cine dorea să cunoască un OM care se dedica trup și suflet școlii, putea să vină dimineața la intrarea în școală, fiindcă în mod sigur îl întâlnea pe domnul director Florian Hava (dacă nu era trimis într-o inspecție sau într-o altă misiune), dumnealui fiind foarte matinal și punctual zi de zi, primind și oferind salutul de binețe atât din partea colegilor, părinților, dar și a elevilor, pe care îi iubea sincer, emoția și trăirea fiind reciproce.
Punctualitatea, rigoarea didactică, competența, motivația, programul respectat cu strictețe, în primul rând de către dânsul, statura impunătoare, dublată de o voce calmă și caldă, îi dădeau o prestanță și autoritate pe care nu oricine și le poate câștiga. Omul ,,metronom", care a promovat „eficiența, calitatea și performanța", atât la nivelul cadrelor didactice, dar mai ales în rândurile elevilor, a ajuns, iată, în 31 august 2020, într-o zi superbă, la sfârșitul carierei didactice, de care „nu-și dă seama cum a trecut", fiindcă atunci când ai multe proiecte pe cap și ajungi să le vezi finalizate, parcă nu mai observi caruselul timpului cum se învârte.
Pe 31 august 2020, noi, colegii, îl așteptam la o întâlnire specială, pe care i-am pregătit-o într-o sală mare, multifuncțională, sala de sport „Dr. ing. Mircea Nistreanu", care s-a născut printr-un proiect tot în mandatul său, datorită vocației și veleităților sale de manager, proiect despre care ne povestește cu mare drag, simțindu-se mândru, și mulțumind distinsului dr. ing. Mircea Nistreanu pentru anvergura sălii.
Însoțit de cele două colege, directori, prof. Diana Simina, director adjunct și prof. Diana Carmen Cosman, noul director numit, cărora urma să le încredințeze, de acum, cârma Școlii  Gimnaziale „Dacia", domnul profesor dr. Florian Hava s-a trezit vădit ,,încurcat" de situație, de atmosfera specială creată și de Gaudeamusul care a pornit instantaneu să răsune, rezonând cu sufletele noastre. Eram așa emoționați, ca elevii domnului Trandafir..., iar la auzul clopoțelului, din piepturile emoționate s-a revărsat un cântec atât de drag. Emoția s-a transmis mai departe, iar cei care au intrat au fost plăcut surprinși, încercând să intre în jocul nostru, care a adus un ropot de aplauze.
Prima persoană care a luat cuvântul a fost sărbătoritul nostru, care a vorbit despre tot ce i s-a întâmplat frumos în cei 26 de ani, alături de un colectiv minunat și bine sudat care a ținut ștacheta sus mereu (bine-ar fi ca aceasta să rămână tot așa). A fost o onoare să ai un astfel de colectiv performant, ghidat de un model pretențios în sensul frumos și bun, colegii adaptându-se cerințelor, din mers. S-au rememorat anii frumoși cu activitățile și proiectele la care au lucrat cu toții împreună pentru o imagine pozitivă a școlii.
Cele două distinse doamne director au adresat cuvinte de apreciere și mulțumire celui care le-a fost mentor, îndrumător, coleg, sfătuitor și manager model. Drept recunoștință pentru anii în care am fost îndrumați cu toții de către cel care ne-a fost director, coleg și prieten, colectivul de profesori al Școlii Gimnaziale „Dacia" i-a oferit un coș cu 26 de trandafiri roșii (numărul anilor în care a fost manager al acestei școli) și unul alb (pentru încă cele cinci luni de directorat) și o plachetă pe care scrie: „Domnului Director, prof. dr. Florian Hava, pentru o carieră deosebită și o muncă de o viață, în care ați excelat prin inteligență, înțelepciune și înalt profesionalism! Vă dorim o viață lungă și frumoasă, cu multă sănătate și cu bucurii! Cu drag și respect, Colectivul Școlii Gimnaziale „Dacia" 31.09.2020".
S-au vizionat apoi secvențe din viața de manager în diverse locații, unde împreună cu elevii și colegii au muncit, sărbătorit și s-au bucurat.
De asemenea, d-na prof. Anca Fetea a ținut să-i mulțumească și să-l felicite pentru întreaga activitate în care a fost (citez): „un om deosebit, un manager desăvârșit, care a știut să gestioneze întotdeauna orice situație delicată, cu multă răbdare, înțelegere atunci când au avut nevoie - domnul director va rămâne un exemplu, un model, de atitudine, comportament, determinare, ambiție, perseverență, o personalitate, iar pentru toți colegii va rămâne „DOMNUL  DIRECTOR".
Printre colegii care au ținut să fie prezenți la acest moment solemn au fost și câteva colege din rândurile pensionarilor, colega prof. Rodica Ochiș îi apreciază munca perseverentă și îi urează bun venit în rândurile lor.
Tot cuvinte de mulțumire și de apreciere pentru toată munca depusă pentru copiii noștri și pentru toate proiectele derulate sau în curs, au fost adresate și de către subsemnata, care, cu respect și multă considerație, aduc mulțumiri din partea foștilor elevi și a părinților pe care îi reprezint, la acest eveniment însemnat din viața școlii.
Imaginile derulate pe acorduri de muzică au avut un rol rememorativ prin care s-au trecut în revistă acele perioade foarte frumoase din activitatea domnului director și a întregului colectiv, revăzându-se colegi, elevi și personalități marcante, ce au trecut prin Școala „Dacia", ceea ce aduceau ropote de aplauze și momente de bună dispoziție la revederea pozelor.
Când aproape totul a fost spus și văzut din cariera didactică, pentru a rămâne cu un gust dulce în ultima zi de vară, colegii au început să cânte „La mulți ani!" aducându-i-se un tort aspectuos pe care erau scrise diverse mesaje de felicitare, mulțumiri și prețuire, transmise de aceștia printre care și aceste două mesaje: „Pentru munca de o viață și îndrumarea prin „EFICIENȚĂ, CALITATE, PERFORMANȚĂ", „Pensionarea este rodul dulce al muncii de o viață și înțelepciunea unui nou început" - Oradea, 31 august 2020.
Pentru că surprinderea acestei zile a fost mare din ambele părți, am aflat că domnul director a pregătit școala pentru începutul unui nou an școlar cu un nou cabinet de informatică, utilat cu mobilier și cu tot ce are nevoie viitorul manager al instituției pentru a-și desfășura orele în cele mai bune condiții, recunoscându-i-se valoarea și strădania colegei, viitor manager, de a sluji tuturor încă din perioada pandemiei. La acesta se mai adaugă un alt teren de sport multifuncțional și, de asemenea, este în amenajare curtea interioară a școlii.
Acestea fiind spuse și scrise, au urmat urările de sănătate, pozele și felicitările, iar ca ziua să fie cât mai reușită și dulce s-au servit felii de tort și fructe gustoase.
A consemnat pentru eternitate,
prof. de sprijin Maria Serafim
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: „Pensionarea este rodul dulce al muncii de o viață și înțelepciunea unui nou început”.

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 00:13:02 Ora de vară a Europei de Est