Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Domnului profesor cu dragoste...

„Zilele școlii”, la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși din Oradea

Domnului profesor cu dragoste...

Conducerea Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea (director - prof. Mihai Crețu și ing. Aurora Tabacu - director adjunct) nu concepe să sărbătorească Ziua școlii și a patronului spiritual fără întregul colectiv profesoral, unde trebuie neapărat incluși și toți foștii profesori ai școlii, ajunși în timp pe banca de rezerve a pensionarilor.

 Miercuri, în cea de-a treia zi a manifestărilor prilejuite de împlinirea a 43 de ani de la înființarea liceului și a 133 de ani de la nașterea patronului spiritual, sculptorul Constantin Brâncuși, conducerea colegiului și-a primit foștii colegi cu o floare nemuritoare, cu o diplomă de excelență, cu zâmbetul pe buze și cu taraful de lăutari. Ce și-ar fi dorit mai mult un profesor drag care și-a lăsat parte din viață și din suflet în această cetate a constructorilor și arhitecților, patronați de marele Brâncuși. Cu lacrimi în ochi, doamne și domni cu tâmplele ninse și-au deschis sufletul și au primit cu mult drag mesajul, felicitările și florile, bucuroși de o nouă revedere în marea și frumoasa familie a brâncușienilor orădeni.
 Domnul director i-a premiat, iar artiștii i-au încântat, ajungând cu mesajul lor până la coarda sensibilă pe care au făcut-o să vibreze ca în anii în care ei fuseseră apostolii acestui templu al olimpicilor naționali.
 Ca într-o noapte furtunoasă, doi meseriași actori le-au picurat în vene sânge marca I.L.Caragiale, un grup vocal, acompaniat de o chitară vrăjitoare a doinit pentru toate mamele, iar niște dănțăuși de top au aprins candele în suflete. Arcul peste timp a fost ca o binecuvântare, bucurând invitații și încărcându-le bateriile cu energie pozitivă.
 Ziua de miercuri a fost și o zi de competiție, cu concursul de creație – „Opere brâncușiene” (desene - grafică) și un concurs de ornat ouă.
 Dacă pe scenă, actorii Adela Martin și Tiberiu Rusu ni l-au redat admirabil pe Caragiale (în regia dnei prof. Anca Tomoioagă), ansamblul folcloric a susținut un regal (sub bagheta dnei ing. Florica Abrămuț), cu artiști unu și unu (interpreți vocali: Florin Potioc, Adrian Vlad, Emanuel Nistor și instrumentiști: Marius  Popa, la vioară cu goarnă, Alin Pașcalău, la saxofon și Florin Potioc, la tobă) și dansatori de top: Anamaria Iancu, Sebastian Lupuian, Raluca Boldan, Mariana Bar, Florin Potioc și Ovidiu Fițiu. Mamele s-au simțit bine, onorate și măgulite fiind de mesajul în vers și cânt al grupului vocal condus și acompaniat la chitară de prof. Lancz Manuela, grup alcătuit din Simona Noge, Ioan Cocerjuc, Domokos Adrian, Ionuț Mărcuș, Szabo Mihai, Andrei Toia și Beniamin Tulvan.
 Opere brâncușiene și ouă ornate
 În sala atelierului de creație, artiștii graficieni au încercat să se apropie cât mai mult de operele brâncușiene. Cât de aproape au fost prin desene de creația sculptorului Constantin Brâncuși, ne-au spus dra prof. Gale Monica și rezultatele jurizării: Florin Sidea Abel – premiul I, Tiberiu Rusu – II, Daniela Negrea – III, Daniel Sabău, Nagy Tiberiu, Alexandru Blăian, Beniamin Tulvan, Daniel Mendea – mențiuni; la decorat ouă, cei mai buni au fost reprezentanții clasei a X-a B (Florina Berca, Natalia Magui și Camelia Popa – premiul I), urmați de echipajul clasei a IX-a A (Cătălina Burlo, Cristina Varga și Anamaria Zbârcea – premiul II), a X-a C (Daniel Sabău, Ioan Galea și Varga Roland – premiul III) și reprezentanții claselor a X-a A, a IX-a B și a IX-a C, care au obținut mențiuni.
 Trei elevi au prezentat expoziții personale: Daniel Sabău – expo de grafică, Laurențiu Igna – expo „Și noi construim frumos” și Delia Șandro – expoziția „Esența feminină”.
 Munca și reușita lor au fost recunoscute și răsplătite cu diplome. (Ov.D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Domnului profesor cu dragoste...     

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:56:21 Ora standard a Europei de Est