Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Poezii pentru copii”, de Mihaela Dindelegan

O nouă ,,bijuterie”, chiar și în pandemie!

,,Poezii pentru copii”, de Mihaela Dindelegan

Cartea ,,Poezii pentru copii" este rezultatul unui proiect pe care l-am realizat în această vară cu sprijinul Direcției Social Comunitare Bihor, din subordinea Consiliului Județean, pornind de la nevoia copiilor de vârstă preșcolară și școlară mică de a-și umple timpul cu activități creativ-educative, ne spune poeta Mihaela Dindelegan.

Deoarece majoritatea activităţilor care presupun interacţiunea directă între copii au fost restricţionate sau întrerupte, mulţi părinţi s-au văzut puşi în situaţia de a prelua sarcinile educatoarelor sau ale învăţătoarelor şi de a-şi educa pe cont propriu copiii, respectiv de a concepe activităţi atractive şi de divertisment pentru ocuparea timpului liber din perioada vacanţei. În acest context, am considerat necesar să vin în întâmpinarea nevoii de susţinere educativă pentru copii, în scopul uşurării eforturilor depuse de mămici în împlinirea cu succes a noilor atribuţii.
O sută de poezii și o sută de planșe de colorat!
Întrucât aveam deja experienţa scrierii anterioare a unor volume de poezii pentru copii, am considerat că pot fi utilă prin conceperea unor poezii antrenante şi hazlii, uşor de reţinut şi plăcute la recitat. Am ţinut cont şi de faptul că orice poezie se învaţă mai uşor şi este mai atractivă dacă e însoţită de o imagine, astfel încât la fiecare poezie am adăugat câte o planşă de colorat, majoritatea acestora fiind realizate de prof. Măriuţa Jutea.
Cartea conţine 100 de poezii, tematica acestora fiind diversă: poezii despre natură, animale, păsări, anotimpuri, poezii care insuflă dragostea de familie, frați, prieteni, poezii educative inspirate din viață, ghicitori. Desenele de pe copertă au fost realizate de Rin Tripa, actor al Teatrului „Arcadia". 
În vederea accesului nemijlocit al copiilor la poezii şi la planşele de colorat, paginile cărţii sunt postate şi pe pagina de Facebook a subsemnatei, de unde pot fi descărcate de părinţi şi tipărite individual.
Odată cu reluarea activităţilor şcolare în instituţiile de învăţământ, vom planifica mai multe lansări de carte, atât în Oradea, cât şi în judeţ, astfel încât numărul beneficiarilor acestor poezii să fie cât mai mare, ne promite autorul cărții, poeta Mihaela Dindelegan.
În foto, vă prezentăm câteva dintre paginile cărții Mihaelei. 
Felicitări, doamna Mihaela!
Spuneați că la fiecare poezie ați adăugat câte o planşă de colorat, or aceasta îi dublează valoarea, fie și dacă privim doar din punctul de vedere al copilului mic, atras și preocupat de desene și de colorat. Ne bucurăm să constatăm că muza nu v-a părăsit, din contră, vă susține în preocupările frumoase și înalte de a crea ,,bijuterii artistice", nestemate, și mai ales pentru copii, într-o perioadă în care chiar ei sunt cei mai crunt loviți de soartă, de a nu se putea juca și a socializa cu alți copii.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poezii și desene în Galeria foto: ,,Poezii pentru copii”, de Mihaela Dindelegan.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:12:29 Ora standard a Europei de Est