Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Poezii pentru copii”, de Mihaela Dindelegan

O nouă ,,bijuterie”, chiar și în pandemie!

,,Poezii pentru copii”, de Mihaela Dindelegan

Cartea ,,Poezii pentru copii" este rezultatul unui proiect pe care l-am realizat în această vară cu sprijinul Direcției Social Comunitare Bihor, din subordinea Consiliului Județean, pornind de la nevoia copiilor de vârstă preșcolară și școlară mică de a-și umple timpul cu activități creativ-educative, ne spune poeta Mihaela Dindelegan.

Deoarece majoritatea activităţilor care presupun interacţiunea directă între copii au fost restricţionate sau întrerupte, mulţi părinţi s-au văzut puşi în situaţia de a prelua sarcinile educatoarelor sau ale învăţătoarelor şi de a-şi educa pe cont propriu copiii, respectiv de a concepe activităţi atractive şi de divertisment pentru ocuparea timpului liber din perioada vacanţei. În acest context, am considerat necesar să vin în întâmpinarea nevoii de susţinere educativă pentru copii, în scopul uşurării eforturilor depuse de mămici în împlinirea cu succes a noilor atribuţii.
O sută de poezii și o sută de planșe de colorat!
Întrucât aveam deja experienţa scrierii anterioare a unor volume de poezii pentru copii, am considerat că pot fi utilă prin conceperea unor poezii antrenante şi hazlii, uşor de reţinut şi plăcute la recitat. Am ţinut cont şi de faptul că orice poezie se învaţă mai uşor şi este mai atractivă dacă e însoţită de o imagine, astfel încât la fiecare poezie am adăugat câte o planşă de colorat, majoritatea acestora fiind realizate de prof. Măriuţa Jutea.
Cartea conţine 100 de poezii, tematica acestora fiind diversă: poezii despre natură, animale, păsări, anotimpuri, poezii care insuflă dragostea de familie, frați, prieteni, poezii educative inspirate din viață, ghicitori. Desenele de pe copertă au fost realizate de Rin Tripa, actor al Teatrului „Arcadia". 
În vederea accesului nemijlocit al copiilor la poezii şi la planşele de colorat, paginile cărţii sunt postate şi pe pagina de Facebook a subsemnatei, de unde pot fi descărcate de părinţi şi tipărite individual.
Odată cu reluarea activităţilor şcolare în instituţiile de învăţământ, vom planifica mai multe lansări de carte, atât în Oradea, cât şi în judeţ, astfel încât numărul beneficiarilor acestor poezii să fie cât mai mare, ne promite autorul cărții, poeta Mihaela Dindelegan.
În foto, vă prezentăm câteva dintre paginile cărții Mihaelei. 
Felicitări, doamna Mihaela!
Spuneați că la fiecare poezie ați adăugat câte o planşă de colorat, or aceasta îi dublează valoarea, fie și dacă privim doar din punctul de vedere al copilului mic, atras și preocupat de desene și de colorat. Ne bucurăm să constatăm că muza nu v-a părăsit, din contră, vă susține în preocupările frumoase și înalte de a crea ,,bijuterii artistice", nestemate, și mai ales pentru copii, într-o perioadă în care chiar ei sunt cei mai crunt loviți de soartă, de a nu se putea juca și a socializa cu alți copii.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poezii și desene în Galeria foto: ,,Poezii pentru copii”, de Mihaela Dindelegan.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:07 Ora de vară a Europei de Est