Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

S-au finalizat lucrările de extindere a Grădiniței Nr. 28 și Grădiniței Nr. 53, realizate din fonduri europene

Dar și a creșelor 4 și 7

S-au finalizat lucrările de extindere a Grădiniței Nr. 28 și Grădiniței Nr. 53, realizate din fonduri europene

S-au încheiat lucrările de extindere a unor grădiniţe şi creşe din Oradea, investiţii realizate pe fonduri europene.

Este vorba despre Grădiniţa Nr. 53 şi Creşa Nr. 7 din cartierul Rogerius, şi Grădiniţa Nr. 28 şi Creşa Nr. 4 din cartierul Nufărul.
Aceste investiții pe fonduri europene pentru extinderea unor grădinițe și creșe din oraș contribuie la dezvoltarea infrastructurii educaționale, oferind locuri în plus pentru preșcolari și condiții bune în unitățile educaționale.
„Dezvoltarea unui oraș presupune și dezvoltarea unui sistem de educație calitativ, accesibil tuturor, care pornește încă de la creșe și grădinițe. În ultimii ani au fost reabilitate mai multe grădinițe și școli, cu scopul de a crește nivelul de calitate a învățământului local, iar Primăria Oradea s-a preocupat să deschidă noi creșe, cum e cea de pe strada Iuliu Maniu sau cea din Parcul Industrial, la care lucrările se apropie de final și să extindă clădirile unor grădinițe, pentru a asigura accesul în sistemul preșcolar de stat tuturor celor care doresc", a declarat viceprimarul Florin Birta.
Grădinița Nr. 53 și Creșa Nr. 7 din Rogerius
Lucrările de extindere a Grădiniței Nr. 53 și a Creșei Nr. 7 - Albă ca Zăpada, de la parterul clădirii, situate în cartierul Rogerius, pe strada Călugăreni nr. 4A, au început în luna august 2019.
Corpul nou de clădire cu un regim de înălțime P+1E, cu trei săli de grupă: 40 de locuri la grădiniță și 20 de locuri la creșă, a fost realizat în 13 luni. Pentru sălile noi de grupă sunt prevăzute grupuri sanitare la fiecare nivel, izolator pentru copiii bolnavi, cabinet medical, vestiare și grupuri sanitare separate pentru personal, holuri, zone de servit masa, zone de depozitare. Proiectul prevede și dotarea cu două locuri de joacă în curte, unul pentru creșă, unul pentru grădiniță.
Executantul lucrării este SC Conpila SRL Oradea, în asociere cu SC Atamora SRL Oradea, proiectant general. Lucrările, în valoare totală de 1.826.772,87 lei fără TVA, s-au realizat în cadrul apelului de proiecte nr. POR/4/2017/4.4/4.4/1- Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.4 Investițiile în educație, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare , Obiectiv Specific 4.4 Creșterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă  în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.
Grădinița Nr. 28 și Creșa Nr. 4 din Nufărul
Lucrările de extindere a Grădiniței Nr. 28. și a Creșei Nr. 4 de la parterul clădirii, situate pe Aleea Onisifor Ghibu nr. 16, urmează să fie recepționate în intervalul 14-18 septembrie 2020.
Corpul nou de clădire are un regim de înălțime P+1E, cu șapte săli de grupă pentru copii la standardele actuale impuse de legislația în vigoare, respectiv 80 de locuri la grădiniță și 60 de locuri la creșă. Sunt prevăzute grupuri sanitare la fiecare nivel, izolator pentru copiii bolnavi, cabinet medical, vestiare și grupuri sanitare separate pentru personal, zone de depozitare, echiparea oficiului alimentar din cadrul creşei. La parter sunt amplasate cele trei săli de grupă de creșă, iar la etaj cele patru grupe de grădiniță. Sălile de grupă au fost dotate cu mobilier specific pentru copii: măsuțe, scaune, iar în zona de dormitor pătuțuri cu saltea.
Zona exterioară a fost amenajată și echipată cu echipamente de joacă și pardoseală din tartan cu jocuri interactive pentru copii, iar sistemul de încălzire este realizat prin pardoseală, asigurându-se astfel un confort termic optim desfășurării procesului instructiv educativ.
Lucrările au fost realizate în cadrul apelului de proiecte nr. POR/4/2017/4.4/4.4/1- Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.4 Investițiile în educație, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare , Obiectiv Specific 4.4 Creșterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă  în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.
Executantul lucrării este asocierea formată din DRUM ASFALT SRL - lider de asociere (90,20%), TRAMECO S.A. - asociat (8,22%) și SC NOVARTIS SRL - asociat (1,58%).
Valoarea contractului este 3.760.328,90 lei fără TVA. (B.P.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: S-au finalizat lucrările de extindere a Grădiniței Nr. 28 și Grădiniței Nr. 53, realizate din fonduri europene.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:17 Ora de vară a Europei de Est