Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sezonul teatral de toamnă în Cetatea Oradea și în mediul virtual

Trupa Iosif Vulcan a Teatrului ,,Regina Maria” prezintă

Sezonul teatral de toamnă în Cetatea Oradea și în mediul virtual

Trupa Iosif Vulcan a Teatrului ,,Regina Maria" dă startul sezonului teatral de toamnă în Cetatea Oradea și în mediul virtual cu șapte spectacole care ne vor face să uităm de monotonia cotidiană și de rutină.

Pregătiți-vă să întâmpinați primele zile arămii și încă blânde ale anotimpului autumnal îndrăgostiți, veseli, conspirativi, altruiști, receptivi, decadenți, intrigați, adolescentini, o diversitate de stări și situații, care deschid orizonturi imaginare nemărginite și creează libertatea de a visa.
Marți, 8 septembrie, de la ora 20.00, pe scena mobilă amplasată în Cetatea Oradea, ne îndrăgostim, cântăm și râdem cu gura până la urechi cu „Îndrăgostiții din Ancona", un spectacol muzical de Vajda Katalin, regia Andrei Mihalache.
Marți, 15 septembrie, ora 20.00, tot pe scena mobilă amplasată în Cetatea Oradea, descoperim care este destinul actorilor chemați la Elsinor de către prințul Hamlet pentru a da în vileag fapta care a dus la moartea tatălui său, în „Capcana lui Hamlet", o adaptare după Nedialko Yordanov, regia Petru Vutcărău.
Joi, 17 septembrie, ora 20.30, în Amfiteatrul din Cetatea Oradea altruismul unor animăluțe simpatice vă vor surprinde, mai ales când va fi alternat de egoismul și opacitatea umană, în spectacolul „O poveste foarte simplă", de Maria Lado, regia Elvira Rîmbu.
Sâmbătă, 19 septembrie, ora 20.00, revenim pe scena mobilă din Cetatea Oradea cu spectacolul „Creștini", de Lucas Hnath, regia Radu Iacoban, pentru care actorul Răzvan Vicoveanu, care interpretează rolul Joshua,  a primit o nominalizare la categoria Cel mai bun actor în rol secundar la ediţia a XXVIII-a a Premiilor UNITER. Îi urăm mult succes și sperăm să câștige premiul, pentru că îl merită cu adevărat.
Duminică, 20 septembrie, ora 19.00, vă invităm să vă așezați confortabil în fotoliul de acasă și să urmăriți on-line spectacolul „Șarpele în iarbă", o poveste plină de intrigă și suspans, scrisă de Alan Ayckbourn și regizată de Sebastian Lupu.
Joi, 24 septembrie, de la ora 20.00, ne îmbrăcăm frumos și ajungem la timp în Amfiteatrul din Cetatea Oradea, unde avem întâlnire cu „Domnișoara Iulia", un text considerat o capodoperă a scriitorului August Strindberg, regizat de Alexandru Weinberger-Bara, care vorbește despre (aproape) imposibila evadare din sine...
Marți, 29 septembrie, de la ora 20.00, pe scena mobilă din Cetatea Oradea „Profu' de franceză" ne va oferi o lecție despre cum să fii adolescent în ziua de astăzi și care sunt intrigile și tensiunile care animă spiritele tinere, creând un spectacol original, vesel și plin de viață, adaptare de Matei Mircioane după Tudor Mușatescu, regia Dan Mirea.
Cum cele mai reușite planuri sunt cele făcute din timp, nu amânați prea mult și cumpărați bilete de pe platforma online Eventim.ro. Dacă timpul nu vă permite ori v-ați decis pe ultima sută de metri, puteți achiziționa bilete și începând cu o oră înainte de începerea spectacolului de la fața locului, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag să retrăim împreună magia scenei!
Florina Dometi,
secretar literar
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Sezonul teatral de toamnă în Cetatea Oradea și în mediul virtual.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:30:27 Ora standard a Europei de Est