Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Fundația Comunitară Oradea și Lidl finanțează 9 proiecte locale de mediu și educație

„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”

Fundația Comunitară Oradea și Lidl finanțează 9 proiecte locale de mediu și educație

Construcția unui Oraș de Hârtie din materiale reciclabile sau ateliere de instruire practică în domeniul grădinăritului sustenabil sunt printre activitățile finanțate prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități", care răspund unei varietăți de nevoi identificate în rândul orădenilor.

Fundația Comunitară Oradea și Lidl România anunță primii câștigători de micro-granturi nerambursabile din cadrul programului numit „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități". Programul este coordonat de Federația Fundațiilor Comunitare din România, finanțat de Lidl cu 1.187.500 de lei, și implementat în șase orașe din țară. La Oradea programul dispune de 237.500 lei și va fi implementat prin Fundația Comunitară Oradea în baza a două direcții: oferirea de susținere financiară și mentorat pentru inițiative comunitare locale și amenajarea Parcului ,,Libertății".
Inițiativele comunitare finanțate au fost alese pe bază de concurs. Procesul de selecție și aplicare a durat o lună și jumătate și la el au concurat 19 aplicanți cu idei de îmbunătățire a educației și/sau a mediului. Dintre acestea nouă proiecte sunt fericitele câștigătoare și vor fi finanțate cu granturi în valoare de 71.250 lei.
Astfel, actorii Teatrului Arcadia vor organiza ateliere de protejarea mediului pentru copii în care vor realiza păpuși mânuibile și un Oraș de Hârtie, construite din materiale reciclabile, iar mai apoi vor susține show-uri interactive de bune maniere, alături de mascotele Dino și Mop, în Parcul Libertății. Pe strada Sofiei, Asociația Grund Community va amenaja grădina comunitară urbană Péter Bácsi și va organiza pentru orădeni ateliere de instruire practică în domeniul grădinăritului sustenabil. Grupul Pescarilor Sportivi din Oradea vrea să crească interesul localnicilor pentru practicarea pescuitului recreativ-sportiv în zona urbană a Crișului Repede. Polițiștii de prevenire din cadrul Fundației Colonel Ioan Baciu îi vor pregăti pentru viață pe copiii și tinerii comunității noastre, prin activități care să îi ajute să identifice riscurile prezente în circulaţia rutieră, acasă, la școală și în mediul online.
Toate aceste activități și multe altele fac parte din cele nouă proiecte care au fost desemnate câștigătoare de juriul format din membrii Consiliul Director al Fundației Comunitare Oradea, împreună cu Cristina Hanganu, director de Comunicare și CSR la Lidl România. A fost un proces valoros de dezbateri în care au fost evaluate îndeplinirea criteriilor din Ghidul aplicantului, precum impactul comunitar, coerența și claritatea activităților propuse, realismul și relevanța proiectelor etc. Activitățile incluse în proiecte se vor desfășura în perioada septembrie 2020 - martie 2021, pe raza municipiului Oradea, toate având ca scop creşterea şi îmbunătăţirea calităţii vieții orădenilor. Lista completă a activităților finanțate se găsește aici.
Pentru noi, un criteriu fundamental în ceea ce privește selecția inițiativelor în care ne implicăm este relevantă pentru contextul local. De aceea, ne bucurăm că putem susține proiecte de impact gândite de la zero de organizații locale, bazate pe informații relevante de la firul ierbii, pentru comunitatea din care fac parte, pornind de la niște nevoi foarte bine identificate. Ne bucurăm că putem sprijini astfel de inițiative pe cât de curajoase, pe atât de autentice și că putem contribui astfel la un viitor mai bun pentru comunitățile din care facem parte, a spusCristina Hanganu, director Comunicare & CSR, Lidl România.
Tot ca parte din programul „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități", echipa Fundației Comunitare Oradea va aloca 166.250 lei pentru revitalizarea peisagistică etapizată a Parcului „Libertății". Peste 50 de orădeni s-au înscris deja ca voluntari și participă la acțiunile colective, zilnic sau săptămânal, de igienizare și întreținere a perimetrului parcului. Cei care doresc să se alăture demersului pot deveni voluntari, completând chestionarul de aici: https://forms.gle/dpDEnXuZmZDquN9M9
Urmăriți-ne on-line: O cronică a programului, noutăți din proiecte, precum și fotografii de la activități le veți găsi pe pagina web a programului https://fondulpentruunviitormaibun.ro/ sau pe pagina de Facebook Parcul Libertății și a Fundației Comunitare Oradea.
Teodora Albiter - manager Proiecte 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:57:21 Ora standard a Europei de Est