Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Proiecte majore votate în cadrul şedinței de Consiliul Local

Luni, 31 august,

Proiecte majore votate în cadrul şedinței de Consiliul Local

Primarul Ilie Bolojan a prezentat într-o conferinţă de presă principalele proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi a ședinței ordinare de luni, 31 august 2020, a Consiliului Local.

Unul dintre proiecte se referă la acordarea scutirilor de plată a majorărilor de întârziere aferente obligațiilor fiscale și nefiscale datorate bugetului local de către persoanele fizice și juridice în urma contextului actual, dată fiind situația provocată de criza virusului Sars-Cov2, când o parte din societăţile comerciale și-au redus/închis activitatea iar persoanele fizice și-au pierdut locurile de muncă. În acest sens, Consiliul Local al Municipiului Oradea a adoptat o hotărâre privind scutirea de la plata majorărilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale şi nefiscale datorate bugetului local de către persoanele juridice şi persoanele fizice până la 30 octombrie.
De asemenea, conform spuselor primarului, s-a finalizat procedura de licitație pentru selectarea unui constructor, care ar urma să realizeze operațiunea de închidere a haldei de deșeuri noi de la depozitul Eco Bihor. Valoarea de investiție este aproximativ 3 milioane euro, iar banii au fost prevăzuți și acumulați treptat, fiind incluși în taxa de depunere a deșeurilor, în cadrul ședinței Consiliului Local de azi consilierii pronunţându-se asupra utilizării sumei de maximum 14.716.654,48 lei, inclusiv TVA, pentru închiderea cu acoperire finală a depozitului ecologic de deșeuri nepericuloase.
„Cu această procedură vom avea practic depozitul în bună regulă și continuăm cu celelalte zone de depozitare și la fiecare tonă de deșeuri care se depune se constituie acest fond de închidere", a spus Ilie Bolojan. 
Cu privire la solicitarea primăriei Nojorid, de a se accepta preluarea deșeurilor rezultate din demolări sau a lucrurilor vechi în punctul de colectare separată a deșeurilor situat pe str. Thurzo Sandor de la persoanele fizice care au domiciliul în comuna Nojorid, respectiv stabilirea costurilor asociate acestei activități pentru municipiul Oradea, respectiv comuna Nojorid, primarul Ilie Bolojan a spus: "Eu cred că acesta este un serviciu benefic, pe care municipiul Oradea poate să îl ofere și celorlalte comune din Zona Metropolitană, iar în felul acesta practic se asigură o curățenie suplimentară în zona Metropolitană".
Un alt proiect important pe ordinea de zi a ședinței de consiliu se referă la faptul că municipiul Oradea a parcurs toate operațiunile pregătitoare pentru ca o porțiune din orașul Oradea să fie declarată stațiune balneară de interes național. Aceasta înseamnă că a fost delimitată zona printr-un plan de urbanism zonal, Institutul Național de Balneologie a luat probe de la puțurile de ape geotermale din Oradea și a constatat că acestea sunt benefice pentru tratamentul balnear. Odată cu adoptarea acestei hotărâri, municipiul Oradea poate depune la Ministerul Sănătății documentația integrală.
„Estimăm că va fi nevoie de aproximativ 3 luni de zile până la apariția hotărârii de Guvern care să certifice că stațiunea turistică de interes național Oradea devine și stațiune balneară de interes. Asta ne va crea oportunități atât pentru atragerea de fonduri europene, vedeți proiectul Grădinii termale Ioșia, sau alte dezvoltări pe partea de balnear care se prevăd în anii următori pentru municipiul Oradea", a menționat Ilie Bolojan.
Primarul a mai menționat că, la cererea tinerilor care activează în cetatea Oradea, pentru dezvoltarea domeniului IT&C din Oradea au fost suplimentate spațiile aferente destinate activităților lor în partea dreaptă a Cetății.
Programul de creștere a spațiilor verzi - Oradea, oraș verde
Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâri se referă la aprobarea programului Oradea, oraș verde, destinat regenerării urbane și creșterii calității spațiilor verzi din municipiul Oradea în următorii 10 ani. Legat de acest proiect, primarul Ilie Bolojan a menționat că prin acest program administrația orădeană propune ca suprafața de spații verzi să crească de la 24 mp, cât este astăzi, până la 29,5 mp/cap de locuitor.
Proiectul „Oradea - Oraș verde 2030" pornește de la principiul unei distribuţii echilibrate a spațiilor verzi, prin care se asigură accesul facil al tuturor orădenilor la spațiul public urban verde în maximum 5 minute de mers pe jos, respectiv cca 300 m distanță de la locuinţă până la spaţiul public verde.
„Anul acesta va fi o creștere, pentru că se finalizează cele 12 ha de spații noi, iar în următorii 9 ani ne propunem să realizăm 38 de hectare noi de zone verzi și parcuri. Cel mai mare proiect este Grădina urbană de lângă actualul parc Salca, care va deveni cel mai mare parc din Oradea. De asemenea, ne propunem să plantăm împreună cu Garda Forestieră 65 ha de păduri de zone împădurite, să reabilităm și modernizăm 24 de hectare de parcuri vechi. Aceste spații sunt identificate, iar Instituția Arhitectului Șef va conserva aceste amplasamente, nemaipermiţând eliberarea de autorizații de construcție pe ele. În anii următori, prin achiziții sau exproprieri vom fi în situația în care în toate cartierele din Oradea la 5 minute pe jos va fi o zonă verde", a declarat primarul.
Ilie Bolojan s-a referit şi la primul proiect din cadrul proiectului Oradea, oraș verde, care urma să fie aprobat în şedinţa CL, cel al studiului de fezabilitate revizuit și indicatorii tehnico-economici rezultați ai coridorului de expropriere aferent lucrării de utilitate publică pentru amenajarea parcului și spațiului public în Cartierul Tineretului. Conform explicațiilor date de primar, în urma consultațiilor cu locuitorii din zonă, a fost mărită suprafața parcului de la 1 hectar la 1.5 hectare, au fost reașezate terenurile de sport astfel încât să nu fie afectat nici un arbore, de asemenea se va realiza și un teren de joacă.
Lărgirea străzii Matei Corvin și drumul de legătură Oradea-Nojorid
Un alt proiect important pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local se referă la aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici rezultați din studiul de fezabilitate actualizate pentru lărgirea de la două la patru benzi a străzii Matei Corvin, prin lărgirea pasajului inferior de la km 118+501 al căii ferate 328 Arad-Oradea. Având în vedere că în primăvara acestui an a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru această lucrare, studiu care a suferit mai multe modificări la cererea partenerului Primăriei în această lucrare, și anume Compania Națională de Investiții, se va realiza și o trecere pietonală separată de partea de carosabil, iar girația care leagă strada Stefan cel  Mare cu strada Matei Corvin va fi cu patru benzi. Cu aceste modificări, acest proiect a cărui valoare este în valoare de aproximativ 2,2 milioane de euro va trece în perioada următoare în faza de realizare.
De asemenea, Ilie Bolojan s-a referit şi la studiul de fezabilitate a indicatorilor tehnico-economici rezultați din studiul de fezabilitate și a coridorului de expropriere aferenţi drumului de legătură între centura municipiului Oradea (cartier Grigorescu) și comuna Nojorid. Investiția de drum propusă se întinde pe teritoriul a două UAT-uri, respectiv Municipiul Oradea și Comuna Nojorid, având o lungime de 8.406,86 m. Traseul drumului de legătură pleacă din cartierul Grigorescu, situat în imediata apropiere a centurii municipiului Oradea. Drumul de legătură propus va avea ca punct de plecare dinspre Oradea o bifurcație de la străzile Hack Halasi Gyula şi Calea Nojoridului, oferind opţiunea de a traversa centura municipiului Oradea fie pe pasajul din zona străzii Ciheiului, fie pe cel din zona străzii Nojoridului. Traseul va continua pe strada Nojoridului, înspre liziera pădurii, până la limita de proprietate între cele două UAT-uri, apoi pe teritoriul comunei Nojorid până în intersecţia cu drumul comunal Nojorid - Apateu (DC 64). Au fost obținute toate avizele necesare, iar Primăria Oradea și Primăria Nojorid vor trebui să găsească o linie de finanțare în anii următori pentru realizarea acestei investiții, a menționat Ilie Bolojan.
Calea rutieră nouă propusă reprezintă o alternativă la DN 79, respectiv legătura între Oradea și Nojorid, degrevând comuna Nojorid și municipiul Oradea de congestionarea traficului în interiorul localității Nojorid și intrarea/ieșirea din municipiul Oradea, la intersecție între DN1 Centura Municipiul Oradea și DN 79 Oradea-Arad (Calea Aradului).
Bugetul estimat al drumului de legătură este de 8,6 milioane de euro, iar durata de realizare a investiției este de 18 luni.
Un alt proiect important este proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici faza proiect tehnic al piațetei Cazaban, valoarea estimată fiind de 2,8 milioane de euro. Celelalte două proiecte, a piațetei Magnoliei și a piațetei Nufărul, sunt în faza de licitație, a spus primarul. „Ne mai rămân două materiale care trebuie să le mai aprobăm, e vorba de Piața Cetate și pasajul subteran din Centrul Civic, dintre Catedrală Ortodoxă și Casa Sindicatelor. Cu aceste două aprobări toate proiectele câștigate de către Primăria Oradea în exercițiul financiar european 2014-2020 vor fi aprobate și trimise spre licitații, celelalte sunt în diferite faze de licitații", a declarat Ilie Bolojan. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:15:48 Ora standard a Europei de Est