Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Două minute de... limbă română și matematică (răspunsuri)

Matematica este ca apa, pătrunde peste tot!

Două minute de... limbă română și matematică (răspunsuri)

Immanuel Kant spunea că ,,O ştiinţă conţine atâta ştiinţă câtă matematică există în ea", iar Gheorghe Ţiţeica afirma că ,,Matematica este un mod de exprimare a legilor naturale, este cel mai simplu şi cel mai potrivit chip de a înfăţişa o lege generală sau curgerea unui fenomen, este cea mai perfectă limbă în care se poate povesti un fenomen natural".

Am putea să nu-i credem, dar ar trebui să aducem argumente care să infirme cele de mai sus.
Greu de făcut acest lucru, putem însă aduce argumente care să confirme ...
Omul  conţine peste 70% apă, iar apa înseamnă viaţă. Şi la fel cum apa este într-o continuă mişcare şi interacţiune cu mediul şi omul, pe parcursul vieţii, este într-o continuă mişcare şi interacţiune cu mediul şi orice acţiune a omului este o operaţie matematică:
 Timpul îşi urmează cursul  (0, 1, 2, ...),
înainte de a ne dumiri unde ne aflăm ( → ),
începem să acumulăm ( + ) informaţii, cunoştinţe,
consumăm ( - ) extrem de multă energie şi nu numai,
zilele şi anii ni se înmulţesc ( x ) muncim ca să putem trăi,
împărţim (:)  bucurii şi necazuri, dar avem puterea ( an ) să trecem peste ele, ascultăm ( √ ) glasul conştiinţei, ne căutăm locul, rostul ( ), ne raportăm la noi (uneori şi la alţii), ce am fost şi ce am ajuns (| |), experienţa şi greşelile moştenite () ne ajută să ne transformăm (), să fim mai buni, mai compleţi, toate acestea ne împing de la spate spre ceea ce vom fi pentru totdeauna!
Cum se cultivă şi cum se şlefuiesc „acţiunile" omului? Un posibil răspuns scurt şi cuprinzător: ca să faci faţă schimbării în plan spiritual trebuie să asculţi de Biserică, ca să faci faţă schimbării în plan material trebuie să asculţi de Şcoală. Biserica educând sufletul culegem morală, etică, atitudine, credinţă. Şcoala exersând mintea dobândim cunoştinţe, experienţă, dezvoltare, iniţiativă. Şcoala şi Biserica se luptă ca tu să scoţi ce ai mai bun din tine, să-ţi materializezi  potenţialul, adică ceva care nu se vede dar este simţit foarte bine de toţi cei cu care ai sau vei avea de-a face. Acuma sunteţi trei: tu, religia şi ştiinţa (adică apa, credinţa şi matematica). De legăturile pe care le faci depinde OMul, mic sau mare, care devii. Recunoaşteţi singur de câte ori v-aţi spus în gând că „preotul și profesorul ăsta sunt iraţionali"!
Intensitatea cu care străluceşti atrage şi îmbogăţeşte alte persoane. Experienţele şi valorile cu care tu contribui la tezaurul unui popor  te definesc mai mult ca orice. Şi acestea se leagă de OMul, mic sau mare, care ai devenit, putând fi muritor de rând, respectiv nemuritor.
Ca o concluzie, fiecare dintre noi conţinem apă, şi cum apa înseamnă informaţie am putea privi omul ca şi un izvor de informaţii, iar dacă scoatem ce este bun şi valoros de la fiecare atunci avem Izvor de IQ. Iar  Când apa este curată şi liniştită, tu vezi până-n adâncime. La fel este şi cu mintea... spunea Cuviosul Ieronim al Eghinei.
Sunt câteva „secvenţe" din cartea ,,Vorbeşte Matematica", de Sorin (Andras).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:56 Ora de vară a Europei de Est